Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи теорії систем і управління.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Рішення

Складемо функціональну модель процесу (рис.7.3).

Рис.7.3 Модель процесу з вкладенням коштів у розвиток виробництва

Перший крок.

Знаючи початкове значення К1 , одержуємо для К2:

К2 = [α1х1 + α 2х2 + β1x1 + β 2x2]

Враховуючи x21 – х1 запишемо:

К2 = [α1х1 + α2(k1 –х1) + β1x12 1 –х1)] =

= [(α1 – α2 + β1 β2 )x1 + 2 + β2)K1]

K2 буде максимальним при х1 =K1

Таким чином, стратегія управління на 1-му кроці: x1=K1; x2=0. При

α1=0,4, α2=0,42; β1=0,7; β2=0,5:

Величина капіталовкладень на початок другого року K2=1,1K1.

Другий крок.

Аналізується аналогічно першому:

К2 = [α1х1 + α 2х2 + β1x1 + β 2x2] =

= [1 – α2 + β1 β2 )x1 + 2 + β2)K2]=

=max[0.08x1 + 1.02K2]=1,1 K2=1,12 K1

при х1 1 і т.д..

Очевидно, що можливі варіанти закупівлі устаткування різного типу на кожен етап розвитку. У цьому випадку уточнюється значення αi і βi на кожному кроці.

Можливо також поєднання різних схем використання коштів. Пропонуємо читачам самим вирішити задачу за умови, що на 1-му етапі весь прибуток вкладається в придбання устаткування, а на наступному повністю відраховується як дивіденд від діяльності підприємства Необхідно максимізувати прибуток за останні 2 роки.

9. Аналіз і синтез систем на основі імітаційного моделювання

Широкий розвиток комп'ютеризації як самого транспорту, так і управління ним неможливий без застосування ефективних наукових методів аналізу і оптимізації складних транспортних систем. Адже завдяки цим методам вдається в повному обсязі реалізувати великі потенційні можливості як прогресивних технологій, так і передової техніки. До таких високоефективних методів належить машинна імітація як особлива форма провадження експериментів на ЕОМ з математичними моделями, що з певним ступенем достовірності описують закономірності функціонування реальних систем і об'єктів.

Машинна імітація (імітаційне моделювання) як метод вирішення складних проблем виникла дещо пізніше, ніж було створено перші електронно-обчислювальні машини. Становлення машинної імітації як наукової дисципліни припало на кінець 50-х - початок 60-х років XX століття. Перші публікації з цієї проблематики належать ученим США. У цій країні вперше було практично застосовано метод машинної імітації, зокрема у військовій справі. Наприклад, ракетне командування армії США протягом 1968 фінансового року витратило на дослідження засобами машинного моделювання 74 млн. дол.

У колишньому Радянському Союзі дослідження в галузі машинної імітації проводилися з початку 60-х років. Значний внесок у розвиток цієї науки зробив відомий вчений М.П. Бусленко [18]. Йому належать і перші публікації з відповідних проблем. Розвитку машинної імітації відчутно сприяли праці українських учених, зокрема В.М. Глушкова, М.І. Коваленка,

М.В. Яворицького та інших. І сьогодні в Україні маємо певні досягнення як у розробці методології машинної імітації, так і у практичному використанні цього методу для вирішення важливих наукових і народногосподарських задач.

Особливістю машинних експериментів порівняно з натурним є "програвання" на ЕОМ ситуацій, що імітують функціонування об'єктів і процесів на доволі широкому діапазоні змінювання параметрів і факторів систем без будь-яких обмежень на їх значення. Такі досліди, не потребуючи значних коштів, відкривають необмежені можливості отримання результативної інформації. Особливо цінні такі дослідження в інтерактивному режимі, коли в діалозі з ЕОМ фахівці розширюють свій досвід і розвивають інтуїцію, завдяки чому концептуально коригують імітаційну модель і адаптують її з урахуванням свіжої інформації.

Експериментатор дістає змогу в ході досліджень аналізувати проміжні результати , змінювати ті чи інші управляючі параметри, а отже, і напрямок процесу, що вивчається.

Як інструмент експериментального дослідження складних систем машинна імітація охоплює методологію створення моделей систем, методи алгоритмізації та засоби програмних реалізацій імітаторів, планування організацію і виконання на ЕОМ експериментів з імітаційними моделями машинну обробку даних і аналіз результатів. При цьому динамічні та стохастичні характеристики реальних процесів відображаються в моделі за допомогою спеціально сконструйованих процедур.