Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марунич - Розділ 1 (1-30).doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
387.58 Кб
Скачать

1.3. Види пасажирського транспорту і пасажирські повідомлення

Пасажирські перевезення здійснюються різними видами транспорту. Підрозділ транспорту по видах заснований на технічних відмінностях шляхів повідомлення, по яких проводиться перевезення, і використовуваного рухомого складу. Видові відмінності транспорту роблять істотний вплив на використовувану технологію перевезень, форми обслуговування пасажирів в дорозі, заходи державного регулювання діяльності перевізників, швидкість перевезення і рівень тарифів. В даний час існують наступні види транспорту:

  • наземний, такий, що використовує земну поверхню як природну опору для шляхів сполучення. Наземний транспорт підрозділяють на дорожній (автомобільний, трамвайний, тролів бусный, електромобільний і немеханічний) і железнодорожный. Дорожній транспорт використовує дорожню мережу загального користування. Основу дорожнього транспорту складає автомобільний транспорт, пересувний склад якого представлений автомобілями різного призначення, причепами до них і мотоциклами. Крім цього, до дорожнього транспорту відносяться міський наземний електричний транспорт (тролейбуси і вагони трамвая, електромобілі) і різні немеханічні транспортні засоби, що приводяться в рух мускульною силою людини або тварин (велосипеди, рикші, кінні вози і ін.), а також транспортні засоби з двигунами внутрішнього згорання робочим об'ємом до 50 см3 (мопеди і моторолери). Залізничний транспорт здійснює перевезення по залізничних дорогах Міністерства шляхів сполучення Російській Федерації;

  • водний, такий, що використовує для руху судів водне середовище. Водний транспорт підрозділяють на морський і внутрішній водний;

  • повітря (цивільна авіація), використовує для руху повітряних судів повітряне середовище;

  • транспорт, що використовує для руху штучно створене середовище, — метрополітен, трубопровідний транспорт.

У перспективі отримає розвиток космічний транспорт. У 2001 р. вперше космічним транспортом був перевезений платний пасажир-турист.

Спосіб пересування пасажира визначається характеристикою — повідомленням, яке відображає особливості перевезення:

  • об'єкт перевезення. Розрізняють пасажирське або вантажне повідомлення. У підручнику розглядаються тільки пасажирські повідомлення;

  • використовуваний при перевезенні вид (види) транспорту;

  • клас дальності;

  • режим руху рухомого складу (тільки для маршрутних перевезень).

По вигляду транспорту розрізняють автомобільне, железнодорожное, річкове і морське (водне), повітря, тролейбусне, трамвайне повідомлення. Автомобільне пасажирське повідомлення транспорту загального користування підрозділяють також на автобусне і таксомотор. Повідомлення з використанням декількох видів транспорту називають змішаним, наприклад автомобільно-залізничне повідомлення.

Класи дальності повідомлення встановлюються для різних видів транспорту на підставі галузевих нормативно-технічних документів. На автомобільному транспорті розрізняють:

  • міське повідомлення з підрозділом його на внутрішньо міське (в межах адміністративних меж міста, іншого населеного пункту) і приміське (видалення в більшості випадків до 50 км. від межі міста);

  • міжміське повідомлення з підрозділом його на внутриобластное1 (за межі приміського) і міжобласне (в межах двох або більш за суб'єктів Російської Федерації);

  • міжнародне повідомлення (за межі території Російської Федерації) з підрозділом його на повідомлення з країнами СНД і за межі СНД.

Залежно від режиму руху рухомого складу, що впливає на швидкість проходження маршруту (див. подразд. 6.2), розрізняють наступні види повідомлення:

  • постановочне (звичайне), при якому пассажирообмен проводять на всіх зупинних пунктах маршруту;

  • із зупинками на вимогу пасажирів. Даний вид повідомлення характерний для автобусів особливо малої пасажиромісткості;

  • швидкісне, при якому автобуси зупиняються тільки на деяких зупинних пунктах маршруту;

  • напівекспресне, при якому автобус на початку маршруту збирає пасажирів на декількох зупинних пунктах, а потім без зупинок доставляє їх на кінцевий пункт (збірний маршрут), або, навпаки, пасажири, що сіли в автобус в початковому пункті маршруту, доставляються в мікрорайон призначення, в якому їх потім розвозять за декількома зупинними пунктами (развозочный маршрут);

  • експресне, при якому рух по маршруту від початкового до кінцевого пункту здійснюється без проміжних зупинок. На міжміських автобусних маршрутах під експресним

розуміють повідомлення, що здійснюється з високою швидкістю.

Звернемо увагу на те, що можна говорити одночасно про різні характеристики повідомлення: об'єкті перевезення, виді транспорту, класі дальності і режимі руху. Наприклад, можна сказати: «перевезення в пасажирському міжміському автомобільному повідомленні» або «перевезення у внутрішньоміському експресному автобусному сполученні».

Для різних видів пасажирського транспорту існують свої ефективні сфери використання, які слід розглядати стосовно тих або інших класів дальності повідомлення.

У внутрішньоміському сполученні основну частину перевезень пасажирів виконує автомобільний транспорт — автобуси і таксі (табл. 1.3). У паренні рухомого складу переважають легкові автомобілі, частка яких в перспективі збільшуватиметься. Комерційні пасажирські перевезення здійснюються переважно за маршрутним принципом, і їх найбільший об'єм освоюється в автобусному повідомленні. За наявності в місті метрополітену наземний пасажирський транспорт використовується як що підвозить до станцій метрополітену. Комерційні не маршрутні перевезення здійснюються автомобілями-таксі, замовленими автобусами і легковими автомобілями.

З погляду пасажира автобус, тролейбус і трамвай практично не мають істотних відмінностей, тому є конкурентами на ринку перевезень. Достоїнствами автобуса є висока експлуатаційна мобільність (незалежність від контактно-кабельної мережі і рейкового шляху, можливість перекладу з одного маршруту на іншій), можливість швидкої зміни траси маршруту, наявність достатньо широкого діапазону пасажиромісткості рухомого складу, мінімальні перешкоди руху інших транспортних засобів.

До недоліків автобуса, в порівнянні з трамвайними вагонами і тролейбусами, відноситься його складніший пристрій, що впливає на показники надійності в експлуатації, підвищену собівартість перевезень, екологічну небезпеку.

Сфери ефективного використання різних видів ГПТ визначаються поєднанням показників, приведених в табл. 1.4.

З економічної точки зору однієї з основних складових собівартості перевезень є витрати на енергію для тяги. Тому там, де є близько розташовані джерела електроенергії, сфера ефективного використання міського електричного транспорту розширюється. За наявності близько розташованих нафтоперегінних заводів, що проводять моторне паливо, можуть бути скорочені витрати на бензин і дизельне паливо для автобусів.

У приміському повідомленні найбільшого поширення набули перевезення пасажирів автобусами . У внутрішньоміських і приміських перевезеннях пасажирів широко використовують також залізничний і внутрішній водний транспорт.

Якщо подивитися на карту з нанесеними на неї приміськими автобусними маршрутами і залізничними лініями, то можна відмітити, що автобусні маршрути утворюють густу павутину, а залізничні лінії розходяться рідко розташованими променями. Автобусні маршрути часто доходять навіть до порівняно невеликих населених пунктів. Тому можна говорити про те, що автобусне повідомлення охоплює площі, тоді як железнодорожное — лише окремі напрями. Таке положення збережеться і в перспективі, тому що залізниці будують переважно для перевезень великих об'ємів вантажів на дальні відстані, сполучаючи відносно крупні населені пункти. Пасажирські перевезення по залізницях, за рідкісним виключенням (напрям Москва — Санкт-Петербург), в загальному об'ємі залізничних перевезень мають незначну частку. Це зумовлює недоцільність будівництва залізничних ліній між невеликими населеними пунктами, тоді як дороги вже сполучають переважну більшість населених пунктів. Залізничний транспорт в межах міської межі і приміської зони перевозить пасажирів электро- і дизель-поїздами. Для забезпечення високої комфортабельності поїздки на залізничному транспорті промисловістю початий випуск електропоїздів нового покоління.

На внутрішньому водному транспорті в міській межі експлуатуються судна водоизмещающего типу (річкові трамваї, катери і т. п.), а в приміській зоні — також судна на підводних крилах. Повідомлення між протилежними берегами забезпечується поромами. Водний транспорт має найнижчу собівартість 26 перевезень, але його робота обмежена періодом навігації і наявністю судноплавних шляхів сполучення (їх протяжність в Росії 89 тис. км.).

Між крупними містами здійснюються комерційні перевезення пасажирів цивільною авіацією як по регулярних маршрутах, так і в режимі «повітряне таксі». Проте тарифи на такі послуги значно вищі, ніж на наземному пасажирському транспорті, у зв'язку з чим об'єми повітряних перевезень незначні.

У міжміському повідомленні із збільшенням дальності перевезень зростає роль спочатку железнодорожного, а потім і повітряного транспорту. Міжміські автобусні перевезення переважають на відстанях до 200 км., в гірських умовах і у випадках, коли в регіоні є багато близько розташованих міст з недостатньо розвиненою мережею залізничних колій повідомлення (наприклад, район Кавказьких мінеральних вод).

Ефективна сфера міжнародних автобусних перевезень обмежена переважно перевезеннями туристів. У Росії функціонують також декілька десятків регулярних міжнародних автобусних маршрутів.

У міру інтеграції Росії в загальноєвропейське співтовариство роль автобусного транспорту підвищується у зв'язку із спрощенням прикордонних і митних процедур. У міжконтинентальному повідомленні практично весь об'єм перевезень пасажирів лягає на цивільну авіацію. Морський пасажирський транспорт спеціалізується на круїзних перевезеннях туристів. У приморських районах уздовж берега морським транспортом здійснюються регулярні пасажирські каботажні перевезення.