Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ifon-history-nowedays-future

.pdf
Скачиваний:
85
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
41.18 Mб
Скачать

КАФЕДРА ФІЛОСОФСЬКОЇ АНТРОПОЛОГІЇ

логіїІнститутуфілософіїіменіГ.С.СковородиНАНУкраїни),якабуде підсумовуватироботущомісячногометодологічногосемінару«Філософська антропологія як метаантропологія».

30-31 березня 2015 р. кафедрою філософської антропології була проведена Міжнародна науково-практична конференція: «Філософія людини як шлях гуманізму та гідності у граничному бутті суспільства: підхід філософської антропології як метаантропології» та круглий стіл на тему: «Філософська антропологія в теоретичних та практичних вимірах: освіта, наука, мистецтво і медіа-простір», у яких взяли участь викладачі Інституту філософської освіти і науки.

У 2016 р. планується Міжнародна конференція «Метаантропологія та постантропологія як методологічні стратегії сучасної філософської антропології».

Кафедра філософської антропології проводить міжкафедральний методологічний семінар «Філософія. Людина. Культура». 18 березня 2015 р. був проведений семінар на тему: «Проблема гідності у вимірах війни та миру», який став доволі резонансним. Семінар відкрив Андрущенко В.П. – академік НАПН України, член-кореспон- дент НАН України, доктор філософських наук, професор, ректор Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Привітав учасників семінару Дробот І.І. – доктор історичних наук, професор, директор Інституту філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова.

Були присутні не тільки викладачі й науковці з НПУ імені М.П. Драгоманова, а й з багатьох українських і зарубіжних університетів та наукових установ.

«Круглі столи» з антропологічної проблематики проводяться як зусиллями кафедри, так і спільно з іншими кафедрами Інституту філософської освіти та науки, а також з іншими університетами, науковими інститутами та центрами.

Кафедра філософської антропології веде роботу щодо підготовки фахового видання з філософських наук: «Філософія. Людина. Культура» (філософська антропологія, філософія культури та низка суміжних філософських спеціальностей).

Колектив кафедри філософської антропології також працює над можливістю організації роботи кафедри як випускаючої.

Нові напрямки організаційної й виховної роботи кафедри філософської антропології

У 2014-2015 р.р. було створено сторінку кафедри філософської антропології на сайті ІФОН, а також сторінки та групи у соціальних

221

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

мережах, де відображається навчальна, наукова, організаційна та виховна робота кафедри і відбувається заохочення талановитої молоді до вступу в Інститут філософської освіти та науки НПУ імені М.П. Драгоманова.

Спільно з Асоціацією Філософського Мистецтва кафедра філософської антропології організувала студію «Філософське мистецтво», яку відвідують студенти, аспіранти, докторанти, викладачі університету, що займаються художньою творчістю, а також творча інтелігенція з інших закладів. Ця студія передусім є літературно-фі- лософською – мова йде про філософську есеїстику, а також філософську поезію та прозу. У подальшому планується залучення митців, що займаються філософським живописом та скульптурою, а також авторів філософського кіно та телебачення.

Устудії відбувається аналіз творів, робота над текстами, проведення літературних конкурсів з виданням найкращих робіт, а надалі планується проведення вернісажів, кіноконкурсів тощо. Переможці конкурсів матимуть можливість бути запрошеними в телепрограми «Свобода думки», «Мистецтво життя» та «Нічні роздуми», які веде професор кафедри філософської антропології Хамітов Н.В.

Уподальшому є можливість створити в межах студії «Філософський театр».

Наявність студії «Філософське мистецтво» сприяє покращенню іміджу не лише кафедри, а і всього Інституту філософської освіти і науки, що дає можливість залучення творчої молоді як абітурієнтів.

Керівники студії – професори Хамітов Н.В., Крилова С.А.

Розвиток міжнародних зв’язків кафедри філософської антропології

Кафедра філософської антропології розвиває наукові зв’язки передусімзфілософськимфакультетомСофійськогоуніверситетуімені КлиментаОхридського,атакожзНаціональнимуніверситетомГьонсан (м. Джинджу, Республіка Корея).

Проводятьсяконференції,«круглістоли»,методологічнісемінари, а також написання спільних підручників та словників з філософської антропології.

Популяризація

наукових

ідей

кафедри

філософської

антропології

 

 

 

 

Кафедра філософської антропології активно популяризує свої наукові ідеї. Так, протягом 10 років професори кафедри, доктори філо-

222

КАФЕДРА ФІЛОСОФСЬКОЇ АНТРОПОЛОГІЇ

софських наук Хамітов Н.В. та Крилова С.А. проводили авторські програми «Філософські діалоги» та «Особистість і доля» на Раді- о-Ера FM. Хамітов Н.В. провів більше 500 передач, певна кількість яких була присвячена антропологічній проблематиці. Крилова С.А.

– більше 400 передач, де розглядала проблематику людського існування.

Також професор Н.В. Хамітов протягом останніх семи років є ведучим телепрограм «Свобода думки», «Мистецтво життя» та «Роздуми про вічне».

"Нiчнi роздуми" з Назiпом Хамiтовим. Гiсть – Вiталiй Хромець

223

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

НАЙВАГОМІШІ ВИДАННЯ КАФЕДРИ

Розова Т.В. Утопія та сучасність: Навчальний посібник. – Одеса: Астропринт, 1997. – 132 с.

Навчальний посібник є спеціальним курсом лекцій для аспірантів та студентів філософських спеціальностей. Обрана проблематика дозволяє на міждисциплінарному рівні проводити гуманітарну підготовку аспірантів. Виклад матеріалу базується на існуючих програмах з курсу «Філософія» та «Історія світової та української культури».

Розова Т.В., Шинкарук О.В. Класична німецька філософія: Навчальний посібник. – Одеса: Юридична література, 2000. – 52 с.

Запропонований навчальний посібник є складовою частиною (поряд з навчальними посібниками «Антична філософія», «Філософія середньовіччя», «Філософія відродження», «Філософія просвітництва», «Філософія нового часу») авторської розробки дисципліни «Історія філософії», що викладалася авторами протягом кількох років у Національному університеті імені Тараса Шевченка та Одеській національній юридичній академії. Посібник складається з тематичного матеріалу, контрольних питань для перевірки знань студентів та списку рекомендованої літератури. Мета цієї роботи полягає у сприянні гуманізації освіти у напрямі ідеалів і цінностей світової культури, у формуванні світоглядних орієнтирів студентської молоді для осмислення шляхів розбудови майбутнього України.

Матвєєв В.О. Самореалізація особистості: досвід індуїзму та християнства.- Ніжин: ТОВ «Видавництво «Аспект-Поліграф» - 2010. – 340 с.

Монографія присвячена дослідженню проблеми самореалізації особистості, яка є однією з кардиналь-

224

КАФЕДРА ФІЛОСОФСЬКОЇ АНТРОПОЛОГІЇ

них проблем сучасності. Автор вважає, що саме релігія є першою формою самореалізації особистості. Порівнюючи індуїзм та християнство, що само по собі є досить важливим в сучасному діалозі культур, автор намагається, в першу чергу, знайти спільні засади цих двох релігій і на основі цього відтворити цілісну систему самореалізації особистості в релігійній парадигмі. Компаративістський аналіз здійснюється в історико-культурному, онтологічному, теолого-ан- тропологічному, фізичному, морально-психологічно- му та духовному вимірах.

Це дослідження адресоване науковцям, викладачам та студентам вищої школи, а також всім, хто цікавиться проблемами самореалізації людини, християнством, індуїзмом, йогою та езотерикою.

Крилова С.А. Краса людини: особистість, сім’я, суспільство (соціально-філософський аналіз): Монографія. – Ніжин: ТОВ «Видавництво «Ас-

пект-Поліграф». – 2011. - 344 с.

Чи може краса бути не лише естетичною, а й етичною, більше того, соціальною категорією? Автор вважає, що у відомому вислові Ф.Достоєвського «Краса врятує світ» не випадково використовується слово «світ», а не просто «людина». Краса повинна врятувати світ як міжлюдську комунікацію, спільноту людей. Така постановка питання робить феномен краси фундаментальною проблемою саме соціальної філософії. Усе це є особливо актуальним для сучасного ринкового суспільства, в якому краса замінюється гламурністю. При цьому дослідниця аналізує красу як цілісність – в усіх її проявах, від тілесної краси до краси світогляду особистості, її вчинків і відносин у сім’ї та суспільстві.

Дослідження буде актуальним для студентів, аспірантів, викладачів та вчених, а також усіх тих, хто шукає відповіді на питання про сенс і призначення краси людини.

225

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

Концептуальні засади суспільного розвитку: управлінський вимір: монографія / А.М. Михненко, С.О. Кравченко, І.В. Пантелейчук, Т.В. Розова та ін.; за ред. д-ра іст. наук, проф. А.М. Михненка. - К.: Укр-

СІЧ, 2013. – 355 с.

У колективній монографії викладено базові концепції управління суспільним розвитком у сучасних умовах, досліджено тенденції переходу від традиційного державного управління до урядування. Розкрито засади, нові підходи і актуальні проблеми взаємовідносин громадянського суспільства і держави. Виділено важливі напрями забезпечення національної безпеки України. Досліджено процеси управління суспільними трансформаціями в Україні, розглянуто відповідні проблеми та ризики.

Хамітов Н., Крилова С., Гармаш Л. Історія філософії: проблема людини. Навчальний посібник.

– К.: КНТ, 2015. – 365 с.

Лекції висвітлюють основні етапи історії міркувань про людину та її межі – від прозрінь давньосхідних й античної релігій та філософій до філософських концепцій сучасності. Одна з лекцій зустрічі Сходу і Заходу в українському бутті.

Перевага посібника в наступному:

доступний і динамічний стиль викладу, окремі лекції читаються як філософський роман;

підхід до історії філософії як до комунікативної системи;

виклад філософських ідей у контексті культури;

не тільки культурно-історичний, а й методологічний принцип періодизації історії філософувань про людину;

Адресується студентам вузів і коледжів усіх спеціальностей, які вивчають базовий курс філософії. Посібник буде корисним також при вивченні інших гуманітарнихдисциплін–етики,естетики,соціології, психології,культурології,релігієзнавства,політології.

226

КАФЕДРА ФІЛОСОФСЬКОЇ АНТРОПОЛОГІЇ

Хамітов Н., Крилова С., Розова Т. та ін. Философская антропология: словарь. Видання 2-е, доповнене та перероблене. – К.: КНТ, 2014. – 456 с.

У книзі розглядаються найважливіші терміни філософської антропології, яка є смисловим центром сучасних знань про людину і, узагальнюючи дані антропологічних наук, виступає метаантропологією - наукою про межі людської природи, походження людини і перспективи її еволюції.

Тому словник «Філософська антропологія», написаний міжнародним колективом авторів під редакцієювідомоговУкраїнітазакордономфілософаНазіпа Хамітова, буде актуальним для студентів, аспірантів, викладачів і науковців, а також для всіх тих, хто шукає відповіді на питання про сенс людського буття, можливості гуманізму і місце людини в світі.

227

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

БІОГРАФІЧНИЙ ДОВІДНИК

ДРОБОВИЧ АНТОН ЕДУАРДОВИЧ – кандидат філософських наук, викладач кафедри філософської антропологіїІнститутуфілософськоїосвітиінаукиНПУ імені М.П. Драгоманова.

Освіта:у2010роцізакінчивІнститутфілософськоїосвіти і науки і здобув кваліфікацію «магістр філософії». У 2013 році закінчив аспірантуру кафедри культурології НПУіменіМ.П.Драгомановазаспеціальністю«теоріята історія культури».

Фахова діяльність: з 2010 року викладає на кафедрі філософської антропології Інституту філософської освіти і науки НПУ імені М.П.Драгоманова. У травні 2014 р. захистив дисертацію на тему: «Гедоністичний дискурс як феномен європейської культури: філософсько-антро- пологічний аналіз». Автор 50 наукових публікацій, двох програм навчальних дисциплін – «Аналітика міфу» та «Етико-естетична традиція в українській педагогіці» та співавтор двох програм навчальних дисциплін – «Етика» та «Проблема людини у філософії».

Сфера наукових інтересів: міфологія, філософія культури,філософськаантропологія,структурнаантропологія, логіка, актуальні проблеми сучасної філософії.

РОЗОВА ТАМАРА ВІКТОРІВНА – засновник та завідувач (з 2004 до 2014 року) першої в Україні кафедри філософської антропології, доктор філософських наук (1997 р.), професор (2002р.), академік Академії наук Вищої школи України. Освіта: фортепіанний факультет Одеського державного музичного училища (1978), історичний факультет (1984), аспірантура (1988) Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, докторантура (1996) Інституту філософії Національної академії наук України. Фахова діяльність: асистент, старший викладач, доцент кафедри філософії Одеської національної академії будівництва та архітектури (1988

– 1998), професор, завідувач кафедри філософії Національного університету «Одеська юридична академія» (1998 - 2003), головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові

228

КАФЕДРА ФІЛОСОФСЬКОЇ АНТРОПОЛОГІЇ

України (2003 - 2005), державний експерт Національного інституту проблем міжнародної безпеки при Раді Національної безпеки та оборони України. Коло професійних інтересів: наукова та аналітична робота з проблем соціальної філософії; філософії, антропології права й політики; філософської та культурної антропології. У 2006 – 2010 роках член експертної ради ВАК України. У 2010 – 2011 рр. голова спеціалізованої вченої ради з захистудисертаційзаспеціальністю26.00.01–теоріята історія культури. За роки наукової роботи видано більш ніж 100 наукових та науково-методичних праць (з них - 10 монографій, 2 підручники, 21 навчальний посібник). Серед них як одноосібні, так і колективні монографії: «Утопія та сучасність», «Утопия как социокультурный феномен», «Український соціум», «Україна: стратегічні пріоритети. Аналітичні оцінки 2004», «Україна: стратегічні пріоритети. Аналітичні оцінки 2005», «Специфика становления гражданского общества в Украине», «Громадянське суспільство: історія та сучасність», «Концептуальні засади суспільного розвитку: управлінський вимір»; підручники та посібники з курсів «Філософія», «Історія української культури», «Філософія та антропологія права», «Філософська антропологія», «Антропологія мистецтва», «Порівняльна антропологія»,«Античнафілософія»,«Філософіясередньовіччя», «Філософія відродження», «Філософія Нового часу», «Філософія Просвітництва», «Німецька класична філософія» та ін. Протягом 30 років під керівництвом академіка Т.В. Розової створена та функціонує наукова школа, захищено 15 дисертаційних досліджень. Подяки і відзнаки: Відмінник освіти України (2002 р.), Грамота Верховної Ради України. За заслуги перед українським народом (2010 р.), Медаль «За наукові досягнення»

(2012 р.)

КРИЛОВА СВІТЛАНА АНАТОЛІЇВНА – завідувач кафедри філософської антропології, доктор філософських наук,професор.Освіта:закінчилафілологічнийфакультет Київського державного педагогічного інституту ім. О.М. Горького у 1987 р. (зараз Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова). У 1994 році в цьому ж університеті отримала другу вищу освіту за

229

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

спеціальністю «Психологія», спеціальність – Психологія. Практична психологія в системі освіти.

Аспірантура при Київському державному університеті харчових технологій (1994-1997). Захистила кандидатську дисертацію «Безсмертя особистості як етико-екзистенціальна проблема» у 1997 р. зі спеціальністю 09.00.07 – етика. У 2000 р. отримала диплом доцента кафедри культурології. У 2012 р. захистила докторську дисертацію на тему: «Краса як феномен соціального буття людини: соціокультурні та гендерні аспекти» за спеціальністю 09.00.03 – соціальна філософія та філософія історії. У 2014 р. отримала диплом професора кафедри соціології. Фахова діяльність – З 1994 по 1997 р.р. – асистент та аспірант кафедри філософіїКиївськогодержавногоуніверситетухарчовихтехнологій(зараз Національний університет харчових технологій). У 1997–2000 р.р.

– доцент кафедри культурології Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова. З 2000 р. – доцент кафедри педагогіки та психології Академії муніципального управління (м. Київ), з 2001 р. – заступник завідувача кафедри соціальних дисциплін. З 2005 р. – завідувач кафедри соціальних дисциплін Академії муніципального управління. З 2008 по 2011 р.р. – докторант кафедри філософської антропології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. З 2012 р. – завідувач кафедри соціальних дисциплін Академії муніципального управління (м. Київ). З вересня 2014 р. завідувач кафедри філософської антропології НПУ імені М.П. Драгоманова. Більше десяти років – автор та ведуча популярної філософської програми «Особистість і доля» на Радіо-Ера FM.

Викладає курси: філософська антропологія та актуальні питання філософської антропології в Інституті філософської освіти і науки та загальний курс філософіі в Інституті мистецтв, Інституті соціальної роботи та управління, Інституті корекційної педагогіки та психології. Здійснює керівництво бакалаврськими та магістерськими дипломними роботами. Неодноразово брала участь у захисті кандидатських та докторських дисертацій в якості офіційного опонента. Автор понад 150 наукових, науково-методичних та публіцистичних праць. Найбільш відомі – «Безсмертя особистості: ілюзія чи реальність?», «Краса людини: особистість, сім’я, суспільство: соціально-філософський аналіз».

У співавторстві написала книги «Історія філософії: проблема людини (вступ до філософської антропології як метаантропології)». «Філософськийсловник:людинаісвіт»,«Этика:путьккрасотеотношений»,«Этика иэстетика:словарьключевыхтерминов»,«Философскаяантропология: словарь», а також філософські романи-казки «Таїна гобіта» і «Магічна книга» (псевдоніми «Нез і Лана Світлі»).

Коло наукових інтересів: Дослідник проблем філософської антрополо-

230

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]