Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ifon-history-nowedays-future

.pdf
Скачиваний:
85
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
41.18 Mб
Скачать

КАФЕДРА КУЛЬТУРОЛОГІЇ

Культурологічна думка в Україні; Культурологія ментальності; Культурологія творчості; Феноменологія мистецтва;

Культурологічний дискурс освітнього феномену; Методика викладання культурології у вищій школі; Культурологічні проблеми політології; Проблеми некласичної культурології; Структуралістський психоаналіз; Екскурсознавство; Міжнародний туризм; Культурний сервіс і туризм;

Постструктуралізм в гуманітарних науках; Релігійна культурологія; Теорія інтертекстуальності; Філософія і теорія медіа;

Організація екскурсійних послуг.

Окрім того, кафедра культурології забезпечує викладання загальноуніверситетських дисциплін: Історія української культури, Культурологія і Релігієзнавство, проводить навчально-культурологічну практику для студентів усіх спеціальностей в НПУ імені М.П. Драгоманова. Навчально-культурологічна практика є одним з інноваційних проектів в освітньому просторі України. Вона полягає у залученні студентів молодших курсів до відвідування музеїв, мистецьких закладів, заходів і фестивалів з метою сприяння естетичному вихованню майбутнього педагога.

101

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

НАЙВАГОМІШІ ВИДАННЯ КАФЕДРИ

Релігієзнавство: Підручник / Є.К. Дулуман, М.М. Закович, М.Ф. Рибачук та ін.; За ред. М.М. Зако-

вича. – К.: Вища шк., 2000. – 350с.

Розкрито сутність релігії і вільнодумства, їхні соціальніфункції.РозглянутовиникненнявУкраїніхристиянстватаіншихрелігійнихконфесій,їхній вплив на розвиток культури в умовах перебудови духовного життя суспільства, відродження національної культури. Висвітлено світоглядні аспекти релігії і вільнодумства, показано місце та роль їх у соціально-культурному прогресі.

Мєднікова Г.С. Українська та зарубіжна культура ХХ століття: Навч. Посіб. – К.: Т-во «Знан-

ня», КОО, 2002. – 214 с., 48 с. кольор. іл.

Проаналізовано культуру ХХ століття. Розглядаються історія і теорія художньої творчості, практика розвитку сучасного мистецтва в Україні ісвіті.Наосновіаналізуконкретнихтворівмистецтва досліджуються і розкриваються своєрідність відображення дійсності в мистецтві авангарду, найважливіші теоретичні питання авангардизму. Книга орієнтована на програму курсу «Українська і зарубіжна культура» для студентів вищих закладів освіти і може бути цінним і цікавим доповненням до відповідних розділів навчального посібника з цієї навчальної дисципліни.

Для студентів гуманітарних спеціальностей, аспірантів, викладачів, усіх, кого цікавлять питання розвитку національної і світової культури.

102

КАФЕДРА КУЛЬТУРОЛОГІЇ

Культурологія: українська та зарубіжна культура: Навч. посіб. / М.М. Закович, І.А. Зязюн, О.Л. Шевнюк та ін.; за ред. М.М. Заковича. – 5-те вид.

– К.: Знання, 2010. – 589 с. – (Вища освіта ХХІ століття)

У цьому навчальному посібнику культурологія розглядається як наука, що ставить своїм завданням розкрити логіку, внутрішні закономірності та найважливіші особливості розвитку української та зарубіжної культури. Книга дає змогу читачеві ознайомитися із фундаментальними досягненнями культури окремих народів у контексті розвитку світової культури. Посібник підготовлено відповідно до навчальної програми, за якою автори читають курс культурології студентам Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

Розраховано на студентів гуманітарних спеціальностей, аспірантів, викладачів культурології, усіх, кого цікавлять проблеми розвитку націй і світової культури, перспективи подальшого розвитку людства.

Безвершук Ж.О. Культурологія: навч.посіб.: відповіді на питання екзаменаційних білетів / Ж.О. Безвершук, О.В. Щербакова. – К.: Знання, 2010. – 326 с. – (Систематизуємо знання).

У пропонованому посібнику послідовно і системно викладено курс «Культурологія» відповідно до навчальної програми для студентів вищих закладів освіти. Високий науковий рівень видання органічно поєднується з доступною і лаконічною формою подання матеріалу у вигляді відповідей на питання, які виносяться на іспит або семінарські заняття. Значне місце належить тестам, які запропоновані до кожного розділу. Пошуки відповідей до тестів допоможуть студентам не тільки перевірити свої знання, а й систематизувати їх, активізувати інтелектуальний потенціал, психологічно підготуватися до іспиту чи контрольної роботи. До кожного розділу додається словник, що суттєво доповнює висвітлення

103

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

окремих питань. У кінці книги подано відповіді до запропонованих тестів. Для студентів денної та заочної форм навчання аспірантів, викладачів вищих навчальних закладів, усіх, хто прагне осягнути теоретичні засади культурології, поглибити свої знання з історії вітчизняної та світової культури, краще зрозуміти світ і адаптуватися до змін у ньому.

Андрусишин Б.І., Бондаренко В.Д. Держав- но-церковні відносини: історія, сучасний стан та перспективи розвітку: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Вид.- во НПУ ім. М.П. Драгоманова, 2011 – 387 с.

Запропонований навчальний посібник розкриває характер державно-церковних відносин, історію взаємин Церкви і держави, їх сучасний стан та перспективи розвитку в Україні з урахуванням світового досвіду. Видання рекомендовано вчителям історії, правознавства, студентам-релігі- єзнавцям, юристам, політологам, аспірантам та викладачам соціально-гуманітарних дисциплін, а також широкому загалу людей, які цікавляться історією державно-церковних відносин.

Брильов Д.В. Іслам: історія, віровчення та культова практика: підручник. - К.: Вид-во НПУ ім. М.П. Драгоманова, 2011. - 141 с.

Іслам - одна із світових релігій, що відіграє помітну роль у сучасному соціально-політичному житті глобального суспільства. У підручнику надані початкові уявлення про віровчення мусульман, про особливості культової практики та історію раннього ісламу.

Для науковців, викладачів та студентів вищих навчальних закладів, всіх, хто цікавиться проблемами вивчення історії, віровчення та культової практики ісламу.

104

КАФЕДРА КУЛЬТУРОЛОГІЇ

Віктор Єленський. Велике повернення: релігія у глобальній політиці та міжнародних відносинах кінця ХХ — початку ХХІ століття. - Львів: Видавництво Українського католицького універси-

тету 2013. - 504 с.

Головна тема цієї книги — бурхливе відродження релігії в сучасному світі, її потужне вторгнення у сферу великої політики та міжнародних відносин, її роль у глобальних трансформаціях та процесах регіональних змін. Найяскравішими виявами такого «повернення релігії» стали ісламський вибух, євангелічне і католицьке піднесення, релігійне пробудження в посткомуністичному світі, Китаї та Індії, наступ релігійного націоналізму й хвиля релігійно вмотивованого терору. Особлива увага приділена Україні, де «повернення релігії» щільно пов’язане з націєтворенням і суспільно-політичними перетвореннями. Книга буде цікавою релігієзнавцям, соціологам, історикам, богословам, спеціалістам з міжнародних відносин та всім, хто хоче краще зрозуміти місце та роль релігії в світі ХХІ століття.

105

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

БІОГРАФІЧНИЙ ДОВІДНИК

БЕЗВЕРШУК ЖАННА ОЛЕКСАНДРІВНА – доцент кафедри культурології, кандидат філософських наук. Освіта: факультет журналістики КНУ ім. Т.Г. Шевченка (1957 р.), аспірантура Інституту філософії (1970 р.) за спеціальностю «Етика». Працювала в республіканських журналах, а також у 1983 – 2007 рр. – на нинішнійкафедрікультурологіївНПУім.М.П.Драгоманова. Коло наукових інтересів: теорія та історія світової та української культури. Відзнаки та нагороди: «Відмінник освіти України» (1994 р.), Почесна грамота Міністерства культури і мистецтв України (2005 р.), Медаль Міністерства освіти і науки України «За особистий вагомий внесок у розвиток Університету» (2010 р.) та ін.

БІЛЬЧЕНКО ЄВГЕНІЯ ВІТАЛІЇВНА – професор кафедри культурології, доктор культурології. Освіта: Київський національний університет культури і мистецтв, спеціальність «Культурологія» (2002 р.). Коло наукових інтересів: філософія культури, культурна антропологія, культурна регіоніка.

БОГАЧЕВСЬКА ІРИНА ВІКТОРІВНА – професор кафедри культурології, доктор філософських наук. Освіта: Гродненський державний університет, спеціальність «Російська мова та література» (1986 р.). Коло наукових інтересів: лінгвістичне релігієзнавство.

БОНДАРЕНКО ВІКТОР ДМИТРОВИЧ – завідувач кафедри культурології, професор, доктор філософських наук, член-кореспондент НАПН України, член спеціалізованої Вченої ради філософського факультету Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка із захисту кандидатських та докторських дисертацій за спеціальністю релігієзнавство. Освіта: філософський факультет Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка (1981 р.), Національна академія внутрішніх справ України (1997 р.). Коло наукових інтересів: державно-конфесійні відносини в Україні.

106

КАФЕДРА КУЛЬТУРОЛОГІЇ

Відзнаки та нагороди: Почесна Грамота Кабінету Міністрів України (2001 р.), Почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України (2000 р.), Почесна Грамота Академії педагогічних наук (2006 р.), Подяка Київського міського голови (2005 р.), Подяка Ректора НПУ імені М.П.Драгоманова (2006 р.).

БРИЛЬОВ ДЕНИС ВАЛЕНТИНОВИЧ – доцент кафедри культурології, кандидат філософських наук, член редакційної колегії інформаційно-аналітичного інтер- нет-порталу «Релігії в Україні» (з 2009 р.), директор Центру академічного ісламознавства Молодіжної асоціації релігієзнавців (з 2009 р.). Освіта: Донецький інститут соціальноїосвіти,спеціальність«Психологія»(2003р.).Коло наукових інтересів: ісламська освіта в світській державі.

ВАСИЛЕНКО ВІКТОРІЯ СТАНІСЛАВІВНА – старший викладач кафедри культурології. Освіта: Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, спеціальність «Релігієзнавство» (2010 р.). Коло наукових інтересів: Традиційні системи ісламської освіти.

ВЛАДИЧЕНКОЛАРИСАДМИТРІВНА–доценткафе- дри культурології, кандидат філософських наук, головний спеціаліст відділу зв’язків з релігійними організаціям Департаменту у справах державно-конфесійних відносин та забезпечення свободи совісті Державного комітету України у справах національностей та релігій. Освіта: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, спеціальність «Релігієзнавство» (2003 р.). Коло наукових інтересів: філософія релігії, теоретичні питання релігієзнавства, зокрема: релігійний діалог, релігійна толерантність, свобода совісті та свобода релігій, міжконфесійні та міжрелігійні відносини. Відзнаки та нагороди: Подяка Держкомнацрелігій (2008 р.), Подяка Прем’єр-міністра України (2010 р.).

ГЛАДКИХ ВАЛЕНТИН ВАЛЕРІЙОВИЧ – старший викладач кафедри культурології, кандидат філософських наук, головний консультант Головного організаційного управління Апарату Верховної Ради України.Освіта:Міжнароднийінститутуправління,біз-

107

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

несутаправа(м.Слов’янськ,Донецькаобласть),спеціальність «Менеджер-організатор виробництва» (1996 р.),Київськийнаціональнийуніверситетім.Т.Шевченка, спеціальність «Політолог, викладач суспільно-політич- нихіфілософськихдисциплін»(2001р.).Колонаукових інтересів: соціальна філософія, релігійно-філософські традиції Сходу, теорія соціального управління.

ГУРОВА ІННА ВОЛОДИМИРІВНА – доцент кафедри культурології, кандидат історичних наук. Освіта: Московський Державний Університет ім. М.В. Ломоносова, спеціальність «Історія» (1990 р.), Академія державної податкової служби України, спеціальність «Правознавство» (2001 р.). Коло наукових інтересів: історія культурологічної думки, семіотика культури, українська етнометальність та географафічні образи в культурі. Відзнаки та нагороди: медаль «Драгоманівська родина» (2014 р.).

ЄЛЕНСЬКИЙ ВІКТОР ЄВГЕНОВИЧ – професор кафедри культурології, доктор філософських наук, радник Прем’єр-міністра України. Освіта: Київський державний університет ім. Тараса Шевченка, спеціальність«Історик,викладачісторіїтасуспільствознавства» (1982 р.). Коло наукових інтересів: релігієзнавство, соціологія релігії.

ЗАКОВИЧ МИКОЛА МИХАЙЛОВИЧ – професор кафедри культурології, доктор філософських наук. Освіта: Станіславський педагогічний інститут, спеціальність «Фізик» (1955 р.), Академія суспільних наук, спеціальність «Філософія» (м. Москва, 1967 р.). Коло наукових інтересів: культурологія як чинник формування особистості, наукова та релігійна картина світу. Відзнаки та нагороди: Ветеран праці (1982 р.), Заслужений діяч науки і техніки України (1992 р.).

КАЛИТА ТЕТЯНА ВІКТОРІВНА – викладач кафедри культурології, кандидат економічних наук. Освіта: Національний авіаційний університет, спеціальність «Економіст» (2009 р.), сертифікований викладач англійською мовою (Інститут післядипломної освіти НАУ,

108

КАФЕДРА КУЛЬТУРОЛОГІЇ

2011 р.). Коло наукових інтересів: якість управління підприємствами, управління комерційною діяльністю, системи управління.

КИРИЛОВА ОЛЬГА ОЛЕКСІЇВНА – доцент кафедри культурології, кандидат філософських наук (спеціальність «теорія та історія культури»). Освіта: Національний університет «Києво-Могилянська Академія», спеціальність «Культурологія» - бакалавр культурології (1999 р.), Кембриджський університет (Великобританія), магістр філософії (2001 р.). Коло наукових інтересів: теорія та історія культури, структурний психоаналіз в культурології, теорія та філософія кіно. Відзнаки та нагороди: стипендіат Міжнародного фонду імені Петра Сабари (США) за кращу роботу з культурології (1997 р.), стипендіат Міжнародного фонду «Відро-

дження» (OSI Chevening Scholarship, 2000 р.), лауреат державних літературних премій: Державна премія імені Олеся Гончара (1999 р.), премія поетичного конкурсу «Гранослов» (2008 р.).

КОРНІЙЧУК ЮЛІЯ ЮРІЇВНА – старший викладач кафедри культурології, кандидат філософських наук. Освіта: Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова, спеціальність «Релігієзнавство» (2008 р.). Коло наукових інтересів: міжконфесійні відносини,екуменічнийрух,соціальнідоктринихристиянських церков, глобалізація, православ’я.

КОТЛЯРОВА ТЕТЯНА ОЛЕКСАНДРІВНА – доцент кафедри культурології, кандидат філософських наук, доцент, заступник завідувача кафедри культурології. Освіта: Філософський факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка, спеціальність «Філософія» (2001 р.). Коло наукових ін- тересів:релігійнемистецтво,державно-конфесійнівід- носини, співпраця з духовними закладами освіти.

КОЧЕРГІН ВОЛОДИМИР ВАЛЕРІЙОВИЧ – старший викладач кафедри культурології, кандидат філософських наук. Освіта: Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова, спеціальність «Релігі-

109

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

єзнавство» (2010 р.). Коло наукових інтересів: теологія релігій, міжрелігійні відносини, православно-мусуль- маські відносини.

КРАВЧЕНКО ЮЛІЯ МИКОЛАЇВНА – доцент кафедри культурології, кандидат філософських наук. Коло наукових інтересів: дослідження науково-мето- дологічих засад впровадження методики «Філософія для дітей».

ЛОБОВИК БОРИС ОЛЕКСАНДРОВИЧ (22 грудня 1923 р. – 16 січня 1999 р.) – завідувач кафедри культурології у 1964-83 рр., засновник кафедри культурології,докторфілософськихнаук,професор.Освіта: Філософський факультет Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка (1951 р.). У 19911999 рр. очолював відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України. Коло наукових інтересів: вірування стародавніх слов’ян, релігійна свідомість. Праці: «Буденна релігійна свідомість»,«Релігійніпогляди,почуття,поклоніння»,«Религиозное сознание и его особенности».

МЄДНІКОВА ГАЛИНА СЕРГІЇВНА – професор кафедри культурології, доктор філософських наук, член Вченої ради із захисту кандидатських дисертацій зі спеціальностей «Філософія культури, філософська антропологія», «Історія філософії»; член Вченої ради із захисту докторських дисертацій зі спеціальності «Естетика». «Теорія та методика музичного навчання». Освіта: Уральський державний університет, спеціальність «Філософія. Викладач філософії» (1975 р.), аспірантура філософського факультету Московського Державного університету ім. М.Ломоносова (1984 р.) за спеціальністю «Естетика». Коло наукових інтересів: теоретичне дослідження форм існування сучасної культури, Cultural studies, теорія масової і популярної культури. Відзнаки та нагороди: Відмінник освіти України (1999 р.), Почесна грамота Міністерства культури і мистецтв України (2005 р.), Почесна відзнака НПУ імені М.П. Драгоманова «Срібна медаль «Михайло Петрович Драгоманов 1841-1895 рр.» (2014 р.).

110

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]