Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ifon-history-nowedays-future

.pdf
Скачиваний:
85
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
41.18 Mб
Скачать

КАФЕДРА ПСИХОЛОГІЇ

сопис» (на початок 2015 року видано номери 45 (69).

Кабінет психологічного консультування працює при кафедрі психології з 2004 року. Його діяльність спрямована на виявлення й створення оптимальних соціально-психологічних умов для розвитку особистості та підвищення рівня психологічної культури майбутнього фахівця-педагога. Консультації надаються студентам, аспірантам, викладачам з особистісних, міжособистісних та професійних проблем.

Кафедра тісно співпрацює як зі школами міста Києва, так і з загальноосвітніми закладами різних регіонів України з проблем профорієнтаційної роботи та надання психологічної допомоги учням, батькам і вчителям, проведення спільних наукових конференцій.

НАЙВАГОМІШІ ВИДАННЯ КАФЕДРИ

Загальна психологія: Підручник / О.В. Скрипченко, Л.В. Долинська, 3.В. Огороднійчук, Т.М. Лисянська та ін. — К.: Либідь, 2005. — 464 с.

Упідручникузурахуваннямсвітовоготавітчизняногодосвідупсихологічнихдослідженьвисвітлюються загальні питання психології як науки та закономірності формування розвитку психіки як особливої форми життєдіяльності. Докладно описано конкретні наукові методи психологічного дослідження та особливості статистичного методу в психології. Висвітлено вагомі здобутки українських психологів у тих напрямках, що визначають світовий рівень наукових досліджень. Також представлені ідеї і погляди, які досі не розглядались у навчальній літературі. Для студентів вищих навчальних закладів.

Загальна психологія: Хрестоматія: навч.посіб./ О.В. Скрипченко, Л.В. Долинська, З.В. Огороднійчук та ін — К.: Каравела, 2007 — 640 с.

Це видання є першою хрестоматією із загальної психології укладеною в Україні. Її основою є дослідження українських психологів у галузі проблем загальної психології, радянських психологів-методо- логів та зарубіжних дослідників, які відображені як

131

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

в монографічних роботах, так і в окремих статтях. Принцип відбору матеріалу, яким керувалися укладачі, полягає не у виділенні текстів з метою охарактеризувати досягнення психологічної науки, а у доборі інформації, яка відповідаює певним темам типової програми з загальної психології, що є доступними для сприймання і аналізу студентами. Отже, цей навчальний посібник має доповнити підручники з загальної психології, які вже існують і дати можливість викладачам організовувати самостійну роботу студентів над текстами.

Козачук С.А., Зінченко А.В. General Psychology. Handbook for Practical Work/ Загальна психоло-

гія. Парктикум: навч. посібн. – Нілан-ЛТД, 2013.

– 192с. [англійською та українською мовами]. «General psychology. Handbook for practical work»

- це англомовний посібник з курсу «Загальна психологія». Матеріал посібника упорядкований відповідно до сучасних вимог модульної організації навчального процесу у вищих навчальних закладах. Посібник складається з чотирьох змістових модулів, які поділено на окремі теми. Теми змістових модулів містять стислий виклад матеріалу, базові терміни та поняття, плани семінарських занять, теми доповідей та рефератів, схеми-конспекти, завдання для контролю та самоперевірки, автентичний психологічний інструментарій. Для студентів вищих навчальних закладів.

Волошина В.В., Долинська Л.В., Ставицька С.О., Темрук О.В. Загальна психологія: Практикум: Навч. посібн. — К.: Каравела, 2005. - 280 с.

Практикум призначений для ґрунтовного оволодіння навчальним курсом «Загальна психологія», який читається на факультетах педагогічних університетів, інститутів, коледжів; інститутів та факультетів післядипломної освіти, що включають спеціальність «Психологія», «Практична психологія», «Соціальна педагогіка» тощо. У навчально-тематич- ний план курсу, за рішенням навчальних закладів, можуть бути внесені зміни відповідно до навчальних планів.

132

КАФЕДРА ПСИХОЛОГІЇ

Загальна психологія. Інформаційне забезпечення змісту практичних занять, індивідуальної, самостійної роботи, модульного контролю знань студентів (спеціалізація «Психологія») / Лисянська Т.М., Співак Н.В., Співак Д.М. – К.: Інститут сучас. підруч., 2007. – 144 с.

У навчально-методичному посібнику увагу зосереджено на змістових модулях із загальної психології. Чітко формулюються вимоги до знань з цієї дисципліни. Методично і технічно посібник забезпечує самостійність студентів у набутті теоретичних знань та практичних умінь із загальної психології.

Вікова та педагогічна психологія: Навч. посіб. / О.В. Скрипченко, Л.В. Долинська, З.В. Огороднійчук та ін.— К.: Каравела, 2012.— 400 с.

У навчальному посібнику на основі досягнень психологічної науки систематизовано і представлено найновіші відомості з вікової і педагогічної психології. Призначений для студентів вищих і середніх навчальних закладів, вчителів, вихователів, практичних психологів, соціальних працівників, батьків та широкого кола читачів.

Вікова психологія: хрестоматія: Навч. посіб. / Л.В. Долинська, Т.М. Лисянська та ін. – К.:Кара-

вела, 2014. – 488 с.

Посібник складається із статей та виписок зі статей та монографій, що відображають наукові позиції відомих зарубіжних та вітчизняних психологів у галузі вікової психології та психології розвитку. Тексти підібрані відповідно до типової програми з вікової психології. Цей навчальний посібник доповнює матеріали підручників і навчальних посібників із вікової психології та психології розвитку та може бути корисним викладачам, студентам ВНЗ в організації самостійної роботи з дисципліни, широкому колу читачів.

Лисянська Т.М. Вікова і педагогічна психологія. Інформаційне забезпечення змісту практичних занять, індивідуальної, самостійної роботи, модульного контролю знань студентів (спеціалізація „Психологія”). – К.: Інститут сучас. підруч., 2007. – 128 с.

133

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

Унавчально-методичномупосібникуакцентовано увагу на змістових модулях з вікової і педагогічної психології.Точнішеформулюютьсявимогидознаньіз цієї дисципліни, методично і технічно забезпечується самостійність студентів.

Лисянська Т.М. Педагогічна психологія: Навч. посібн. - 2-ге вид., випр. і доп. - К.: Каравела, 2012.-264 с.

У посібнику висвітлюються сучасні досягнення у педагогічній психології. Призначений для студентів вищих і середніх педагогічних навчальних закладів, для слухачів післядипломної освіти, вчителів, практичнихпсихологів,соціальнихпрацівників,вихователів та батьків.

Педагогічна психологія: хрестоматія: Навч.посібн./ Л.В. Долинська, Т.М. Лисянська та ін. – К.:Каравела, 2014. – 368 с.

Посібник містить статті та виписики зі статей та монографій, що відображають наукові позиції відомих зарубіжних та вітчизняних психологів у галузі педагогічної психології. Тексти відображають проблеми психології уміння та учбової діяльності як однієї із форм учіння, психології навчання, психології виховання та психології вчителя. Цей навчальний посібник доповнює матеріали підручників та навчальних посібників із педагогічної психології та може бути корисним як широкому колу читачів, що цікавляться актуальними питаннями педагогічної психології, а також викладачам, студентам ВНЗ в організації самостійної роботи з дисципліни.

Лисянська Т.М. Педагогічна психологія: практикум: навч. посібник. – К.: Каравела, 2012. – 224с.

Метою навчального посібника є створення умов для закріплення знань з педагогічної психології, формування практичних навичок та умінь розв’язання психолого-педагогічних ситуацій, психологічного аналізу уроку, педагогічного спілкування, діагностики учіння, вихованості учнів, особистості вчителя і його компетентності. Запропонований практикум

134

КАФЕДРА ПСИХОЛОГІЇ

складається з п’яти розділів, зокрема, «Предмет, завдання і методи педагогічної психології», «Психологія учіння»,«Психологія навчання»,«Психологія виховання», «Психологія педагогічної діяльності й особистості вчителя». Кожен розділ теми містить питання для обговорення на практичному занятті, лабораторні та тестові завдання, запропоновано аналіз проблемних положень, опрацювання дефініцій, диспути, дискусії, конференції, дидактичні ігри.

Посібник призначений для викладачів педагогічної психології, студентів, слухачів післядипломної освіти, вчителів, а також усіх тих, хто цікавиться питаннями навчання, учіння, виховання і вихованості.

Долинська Л.В., Співак Л.М. Геронтопсихологія: Практикум. Хрестоматія: навч.посібн. – К.: Кара-

вела, 2012. – 240 с.

Навчальний посібник «Геронтопсихологія: Практикум. Хрестоматія"» розрахований передусім на викладачів і студентів факультетів психології вищих навчальних закладів. У посібнику систематизовано представлено практичний і хрестоматійний матеріал з розвитку людини похилого віку згідно з навчальною програмою до курсу «Геронтопсихологія». Може стати у нагоді студентам вищих навчальних закладів, практичним психологам, соціальним працівникам, усім, хто хоче розширити власні знання з цієї галузі психології.

Строяновська О.В. Психологічна служба в системі освіти. Практикум з навчального курсу для практичних психологів : навч. посібн. – К.: Кара-

вела, 2010 . – 175 с.

Навчально-методичнийпосібникрозробленийдля практичних психологів у системі освіти. Практикум дає можливість узагальнити теоретичні та практичні знання з різних психологічних дисциплін, навчитися використовувати їх на практиці з метою ефективної організації психологічної служби в школі. У практикумі робиться акцент на технологічних аспектах діяльності психолога в системі освіти, починаючи від організації його праці, взаємодії з педагогічним

135

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

колективом та закінчуючи конкретними методиками, які використовуються в роботі з різними віковими групами дітей та їхніми сім'ями. Такий підхід є можливим на основі поєднання теоретичної інформації з практичними вправами семінарських занять та самостійної підготовки студентів за спеціально розробленими питаннями. Призначений для студентів вищих навчальних закладів.

Долинська, Л.В., Матяш-Заяц Л.П. Психологія конфлікту: навч. посібн. – Київ: Каравела, 2010. - 304 с.

Посібник підготовлений відповідно до розробленої одним із авторів програми курсу "Психологія конфлікту" і відображає основні сучасні теоретичні та практичні підходи до проблеми конфліктів різних рівнів і видів.Уньомувміщенотеоретичні,практичнітаметодичні матеріали, які потрібні для проведення аудиторних занять і самостійного вивчення курсу студентами, теми для доповідей і рефератів, психодіагностичний інструментарій, елементи тренінгу для підвищення конфліктної компетентності. Також у посібнику є короткий словник конфліктологічних термінів. Навчальний посібник "Психологія конфлікту" призначений, насамперед, викладачам і студентам педагогічних вузів, які опановують фах "Практична психологія", однак він може принести користь усім, кому небайдужа порушена в ньому проблематика - педагогам, соціальним працівникам, юристам, філософам, економістам та представникам інших професій.

Темрук О.В. Соціальна психологія: Практикум: Навч. посіб. – К.: Каравела, 2013. – 280 с.

Навчальний посібник містить навчальну програму із соціальної психології, практичну частину, тестові запитання для контролю та самоконтролю, орієнтовний перелік питань до іспиту. Зокрема, до практичної частини увійшли проблемні ситуації, задачі, завдання, вправи, хрестоматійний матеріал, які можуть бути використані для закріплення та відпрацювання знань, умінь, навичок як на семінарських, практичних заняттях, так і в індивідуальній чи само-

136

КАФЕДРА ПСИХОЛОГІЇ

стійній роботі студентів. Кожна тема містить психодіагностичний інструментарій, що містить методики, опитувальники, тести, метою яких є дослідження основних соціально-психологічних феноменів, явищ.

Посібник адресований студентам педагогічних, психологічних та інших спеціальностей, може використовуватися аспірантами, викладачами вищих навчальних закладів.

Білінська О.О., Шираєва Л.М. Психологія агресії. Навчальний посібник. – Нілан-ЛТД, 2013. – 264 с.

Посібник підготовлений відповідно до програми спецсемінару «Психологія агресії» і відображає основнісучаснітеоретичнітапрактичніпідходидопроблемиагресії.Уньомувміщенотеоретичні,практичні та методичні матеріали, які потрібні для проведення аудиторних занять і самостійного вивчення курсу студентами, теми для доповідей та рефератів, психодіагностичнийінструментарійтакорекційнийтренінг «Самовдосконалення», спрямований на зменшення проявів агресії у підлітковому віці.

Навчальний посібник «Психологія агресії» розрахований насамперед на викладачів і студентів педагогічних вузів, які опановують фах «Психологія».

Бевзюк І.М., Ширяєва Л.М. Професійна комунікативна компетентність майбутнього прокурора: навчальний посібник. – К.: Алерта, 2014. – 224 с.

Навчальний посібник підготовлений відповідно до програми спецкурсу «Професійна комунікативна компетентність майбутнього прокурора» і відображає основні сучасні теоретичні та практичні підходи до проблеми професійної комунікативної компетентності. У ньому вміщено теоретичні, практичні та методичні матеріали, які потрібні для проведення аудиторних занять і самостійного вивчення курсу студентами, тренінг комунікативних навичок та якостей, «покомпонентний розвиток комунікативної компетентності майбутніх прокурорів». Матеріали навчального посібника спрямовані на формування необхідного рівня професійної комунікативної компетентності майбутніх працівників прокуратури в

137

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

умовах навчальної діяльності шляхом набуття знань, умінь, навичок та розвитку особистісних якостей, що забезпечують цей рівень.

Козачук Світлана Анатоліївна. Психологія художньої творчості: навч. посіб. для вищ. навч. закл. / С. А. Козачук ; Нац. пед. ун-т ім. М.П. Драгоманова. - К. : НПУ ім. М.П. Драгоманова, 2012. - 277 с.

У навчальному посібнику висвітлюються проблеми психології художньої творчості. Представлено і систематизовано теоретичні відомості: загальні питання психології художньої творчості (предмет, завдання, методи), історико-філософський аспект художньої творчості, психологічне тлумачення її глибинних витоків, психологічні особливості художньої творчості. Крім теоретичного матеріалу, посібник має практичну частину та містить хрестоматійний матеріал.

Для студентів вищих навчальних закладів, що здобувають спеціальність психолога або опановують мистецький фах. Посібник також буде корисним усім, хто прагне збагнути сутність художньої творчості, віднайти у собі творче джерело, розкрити власний творчий потенціал.

Зінченко А.В. Психологічні механізми соціальної адаптації хворих з нервово-психічним розладом. Монографія. – Нілан-ЛТД, 2014. - 196 с.

У монографії подано теоретико-експеременталь- не дослідження психологічних механізмів, що визначають ефективність процесу соціальної адаптації хворих на епілепсію. Наведені практичні рекомендації щодо проведення психокорекційної роботи з особами, які страждають на такий нервово-психічний розлад як епілепсія, їх сім'ями та найближчим оточенням. Для лікарів-психологів, психіатрів та студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю «Психологія», «Медична психологія», «Корекційна освіта».

138

КАФЕДРА ПСИХОЛОГІЇ

БІОГРАФІЧНИЙ ДОВІДНИК

АНДРІЯШИНА НАТАЛІЯ ВОЛОДИМИРІВНА. Кандидат психологічних наук, доцент, працює на кафедрі з 1998 року. Освіта: Український державний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова (1995). Фахова діяльність: аспірант кафедри психології (1995-1998), викладач (1998-2003), доцент кафедри психології (з 2003). Коло професійних інтересів: працює над проблемами розвитку уваги учнів та студентів. Відзнаки та нагороди: нагороджена «Медаллю М.П. Драгоманова» (2010) та медаллю «За наукові досягнення імені Г.С. Костюка» (2014).

БІЛІНСЬКА ОКСАНА ОЛЕКСАНДРІВНА. Кандидат психологічних наук, доцент, працює на кафедрі з 2003 року. Освіта: Сумський педагогічний інститут імені А.Макаренка, 1988р. - факультет російської філології. 1997р. - факультет післядипломної освіти цього ж вузу за спеціальностю «Психологія». Фахова діяльність: вчитель російської мови та літератури у ЗОШ № 11 м. Суми (1988-1989); вихователь групи продовженого дня ЗОШ №1 м. Середина-Буда, Сумської обл.(1988-1996); викладач кафедри психології Сумського педагогічного інституту імені А.Макаренка (1997-2001); психолог гімназії НПУ імені М.П. Драгоманова (з 2002); викладач, доцент кафедри психології НПУ імені М.П. Драгоманова (з 2003), заступник декана вечірнього факультету (2004 - 2013). Коло професійних інтересів: займається проблемою агресії учнів підліткового віку.

БОГДАНОВА СВІТЛАНА АНАТОЛІЇВНА. Кандидат психологічних наук, доцент, працює на кафедрі з 2007 року. Освіта: Київський державний лінгвістичний університет, інститут «Схід – Захід» (1998 рік). Фахова діяльність: ЗОШ № 295 (гімназія «Діалог») м. Києва, вчитель (1998 - 2004); аспірант кафедри психології НПУ імені М.П. Драгоманова (2004 – 2007), старший викладач кафедри психології (2007 –

139

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ ІНСТИТУТУ

2010), доцент кафедри психології (з 2010). Коло професійних інтересів: психологія художньої творчості, психологія культури, психологія релігії.

ВОРОНЮК ІРИНА В’ЯЧЕСЛАВІВНА. Кандидат психологічних наук, доцент. Освіта: Херсонський державний педагогічний інститут ім. Н.К. Крупської (1994); Південноукраїнський регіональний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів за спеціальністю «Психологія. Практична психологія» (1994-1995). Фахова діяльність: аспірантура в НаціональномупедагогічномууніверситетііменіМ.П.Драгоманова (1998 – 2001); доцент кафедри педагогіки і психології Південноукраїнського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів (нині–Комунальнийвищийнавчальнийзаклад«Хер- сонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради) (2001-2009); очолювала кафедру теорії і методики дошкільного виховання та початкового навчання Південноукраїнського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів (2005 – 2009). Коло професійних інтересів: психологія особистості, психологія творчості, психологія творчої взаємодії. Відзнаки та нагороди: нагородженаПочесноюграмотоюМОНУкраїни;ГрамотоюАПН України;знаком«ВідмінникосвітиУкраїни»,отримала звання й диплом «Доктор філософії» за Болонською системою освіти.

ДОЛИНСЬКА ЛЮБОВ ВАСИЛІНА.

Завідувач кафедри психології НПУ імені М.П. Драгоманова, кандидат психологічних наук, професор, працює на кафедрі з 1976 року. Освіта: Черкаський державний педагогічний інститут, природничий факультет (1972). Фахова діяльність: вчитель біології і хімії сільської школи у Хмельницькій області (19721973); аспірант НДІ психології (1973 – 1976); викладач кафедри психології (1976-1983), доцент (1983); завідувач кафедри психології (з 1995 року), професор кафедри психології (2001); заступник директора з наукової роботи та міжнародного співробітництва Інституту філософської освіти і науки (2005). Коло

140

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]