Скачиваний:
11
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
219.14 Кб
Скачать

II рівень: специфічна роль кредиту у визначеній області його впливу.

Результати виконання кредитом різних функцій дають можливість визначити якість використання кредиту як економічної категорії, тобто його роль у різних напрямках його впливу: у формуванні оборотних коштів підприємств, у процесі відтворення основних фондів, у регулюванні ліквідності банківської системи, у регулюванні грошового обігу, а також створенні ефективного механізму державних витрат.

1. Роль кредиту у формуванні оборотних коштів. Кожне підприємство як самостійний суб'єкт ринку функціонує в режимі самофінансування. У будь-який момент воно повинно мати визначену суму засобів. Ці засоби постійно роблять безперервний кругообіг. У процесі останнього в підприємства може виникнути тимчасова потреба в додаткових засобах або, навпаки, його грошові ресурси тимчасово вивільняються. Ці коливання чітко уловлюються за допомогою кредитного механізму. Тим самим здійснюється саморегулювання величини засобів, необхідних для здійснення господарської діяльності.

Завдяки кредитові підприємства розташовують у будь-який момент такою сумою коштів, що необхідна для нормальної роботи. Наприклад, при сезонних умовах постачання виробництва або реалізації продукції кредит потрібний для формування тимчасових запасів.

Особливо важлива роль кредиту для поповнення оборотних коштів, потреби в які в будь-якого підприємства не стабільні: те збільшуються, те зменшуються (величини виробничих запасів коливаються в залежності від термінів надходження сировини і матеріалів). Величини залишків готових виробів і необхідних підприємству коштів також залежать від умов постачання, термінів одержання платежів від покупців, оплати рахунків постачальників, виплати заробітної плати. У зв'язку з цим, незважаючи на рівномірний процес виробництва, у підприємств навіть несезонних галузей у процесі кругообігу засобів постійно утворяться короткочасні відхилення від установлених середніх величин. Об'єктивний процес припливу і відтоку засобів в окремих підприємств вимагає гнучкої системи організації рухів капіталу, і банки цьому сприяють, розвиваючи овердрафтне кредитування.

2. Роль кредиту в процесі відтворення основних фондів. Підприємствам часто потрібні засоби до того, як вони нагромадять прибуток у розмірах, достатніх для інвестицій. Використання позикових засобів дозволяє удосконалювати технологію виробництва, швидко переходити до випуску нових видів продукції, а, отже, розширювати або стабільно підтримувати на ринку свою частку реалізованої продукції. Сполучення власних ресурсів підприємства з позиковими засобами дає можливість їм ефективно експлуатувати основні фонди, нарощувати обсяги виробництва конкурентноздатної продукції.

3. Висока роль кредиту в сфері грошового обігу – наявного і безготівкового. Кредит впливає на обсяг і структуру грошової маси в звертанні, платіжний оборот і швидкість звертання грошей. Надходження готівки в звертання і вилучення зі звертання відбуваються на кредитній основі через банки. Безготівковий грошовий обіг необхідний для узгодження грошових надходжень і витрат (досягнення відповідності грошової маси в обороті з потребами виробництва). Кредит забезпечує прискорення розвитку безготівкових розрахунків, сприяючи, таким чином, економії витрат звертання і підвищенню ефективності суспільного відтворення.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)