Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
257.02 Кб
Скачать

Тема 6. Позичковий відсоток: сутність, функції, границі

6.1. Сутність позичкового відсотку

6.2. Функції позичкового відсотку

6.3. Роль та межі позичкового відсотку

6.4.Поняття та види ставок відсотку

6.5. Теорії відсотку

Мета: вивчити сутність і функції позичкового проценту, визначити роль та межі позичкового проценту, вміти використовувати різноманітні методи нарахування процентів, зрозуміти специфіку впливу інфляції на позичковий процент, вивчити різноманітні теорії проценту

Категорії і ключові поняття: позичковий відсоток, функції позичкового відсотка, норма відсотка, процентна ставка, процентні числа, верхня і нижня границі відсотка, ефективна, номінальна і реальна, що плаває і фіксована, процентні ставки, ставки рефінансування і редисконтирования, гранична ефективність капіталу.

6.1. Сутність позичкового відсотка

Категорія позичкового відсотка в економічній літературі обговорюється протягом тривалого часу.

Марксистська теорія визначає відсоток у такий спосіб:

Відсоток – це частина прибутку, яку підприємець уступає (виплачує) власнику позичкового капіталу, задовольняється другою частиною прибутку – підприємницьким прибутком

Цьому поясненню не суперечить і найбільш розповсюджене визначення відсотка на Заході:

Позичковий відсоток вважається ціною тимчасового використання позичкових грошових коштів, винагородженням власника за те, що він дозволив використовувати свій капітал в якості фактору виробництва

В даний час найбільш розповсюдженим визначенням позичкового відсотка є наступне:

Позичковий відсоток (від англ. Loan interest) – своєрідна ціна звуженої в тимчасове використання вартості

Для того, щоб визначити сучасну сутність позичкового відсотка, на нашу думку, його варто розглядати в широкому і вузькому змісті.

У широкому змісті позичковий відсоток являє собою право кредитора на одержання доходу від реалізації кредитних відносин.

У вузькому змісті – це кількісна оцінка цього права, виражена ставкою, нормою відсотка, обумовленої відношенням отриманого доходу до величини позички.

У тому випадку, якщо це право одержує кількісну оцінку у відносному вираженні і належить банкові виникає банківський відсоток як одна з форм позичкового.

Абсолютна величина прибутку, яка отримана від реалізації кредитних відносин, називається відсотковими грошима.

В практичній банківській діяльності вони також називаються відсотковими

Позичковий відсоток є об'єктивною економічною категорією, його виникнення обумовлене наявністю товарно-грошових відносин, що, у свою чергу, визначаються відносинами власності. Позичковий відсоток виникає там, де окремий власник передає іншому визначену вартість у тимчасове користування з метою її продуктивного споживання. Ця вартість має риси товару, споживча вартість (корисність) якого складається в одержанні прибутку, що відповідає доход і виробника, і кредитора (у формі відсотка). [ , с. 213].

Рух вартості, що позичається, таке:

якщо Д – Д`, то Д `– Д= d,

де Д – вартість, що позичається

Д ` - нарощена сума боргу

d– збільшення до позички, що виступає у вигляді відсотка.

Таким чином, сплата відсотка є передача частини прибутку, отриманої позичальником, кредиторові. Її джерелом є доход, створений у процесі виробничого використання позичкового капіталу. Кредитор, передаючи частину свого капіталу позичальникові, сам позбавляється можливості дістати власний прибуток за час кредитної угоди, тому позичальник повинний платити за отримані в кредит позикові засоби. Гроші, що позичаються на час, повинні повернутися зі збільшенням. Цей приріст, що надходить до власника капіталу, і називається відсотком.

Суб'єктами економічних відносин, зв'язаних з використанням позичкового відсотка, є кредитор і позичальник, що виступають відповідно як одержувача і платника відсотків.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)