Скачиваний:
11
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
219.14 Кб
Скачать

Тема 5. Теоретичні основи кредитних відносин

1. Ринок позичкових капіталів

2. Сутність та необхідність кредиту

3. Функції кредиту

4. Форми кредиту

5. Роль кредиту та його межі

6. Теорії кредиту

Мета: вивчити теоретичні основи виникнення ринку позичкових капіталів, кредитних відносин, довести необхідність використання кредиту в сучасній економіці, визначити основні і специфічні функції кредиту, форми та види кредиту. Охарактеризувати сучасну роль кредиту, обґрунтувати його кількісні та якісні межі. Вивчити теорії кредиту.

Категорії і ключові поняття: фінансовий ринок, ринок позичкових капіталів, позичка грошей і позичка капіталу, кредит, об'єкти і суб'єкти кредитних відносин, необхідність кредиту, функції кредиту, форми кредиту, границі кредиту, натуралістична і капіталотворча теорії кредиту.

5.1. Ринок позичкових капіталів

Кредит виникає на другій стадії процесу відтворення – стадії розподілу. При кредиті вартість у грошовій формі рухається спочатку від кредитора до позичальника, а потім від позичальника до кредитора.

Рух вартості в грошовій формі при кредиті є двостороннім та поверненим

Гроші

Кредитор Позичальник

Гроші + відсоток

Сукупність грошових коштів, які представляються в тимчасове використання за плату у вигляді відсотка, називається позичковим капіталом

Позичковий капітал – це вільні грошові капітали, що вивільняються в одних підприємств, корпорацій і інших економічних суб'єктів і призначені для передачі в тимчасове використання іншим.

Ринок позичкових капіталів (в загальному вигляді) – це механізм переміщення вільних грошових коштів від кредиторів до позичальника в будь-яких формах

Ринок позичкових капіталів сформувався і розвивався поступово з розвитком грошових відносин, кредитних організацій, інструментів фінансового ринку.

Етапи розвитку ринку позичкових капіталів:

I етап. У період вільної конкуренції основною формою руху позичкового капіталу був кредит, що надавався грошовими капіталістами-рантьє різним шарам суспільства, безпосередньо товаровиробниками один одному, а також банками, що залучали вільні грошові капітали і заощадження одних суб'єктів і надавали них у позичку іншим.

II етап. З розвитком ринку, розширенням обсягів капіталів, наданих у тимчасове користування, з одного боку, і ростом попиту на позиковий капітал – з іншого боку, формується більш складний механізм руху позичкового капіталу. З'являються цінні папери, що представляють собою інструмент, за допомогою якого також відбувається переміщення вільних грошових капіталів від вихідних кредиторів. Від суб'єктів, у яких маються вільні грошові капітали і заощадження переміщаються грошові кошти до кінцевих позичальників – тим суб'єктам, яким позиковий капітал необхідний для їхньої діяльності.

III етап. На цьому етапі з розвитком цінних паперів з'являються різні похідні фінансові інструменти – опціони, ф'ючерси, форварди й ін., одержують розвиток процеси сек`юретизації – перетворення боргових вимог і зобов'язань, у тому числі банківських позичок і депозитів, у форму цінних паперів. У результаті механізм переміщення капіталів від кредиторів до позичальників ще більш ускладнюється. Формується фінансовий ринок.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)