Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
187.9 Кб
Скачать

Розд 5. Інфляція і грошові реформи

1. Інфляції: її сутність, види, причини і наслідки

2. Особливості інфляції в Україні

3. Грошові реформи

4. Грошова реформа в Україні

Мета: освоїти сутність інфляції; вивчити види інфляції, розглянути причини, які породжують кожний вид інфляції. Вивчити типи інфляції, розібратися в її наслідках. Розглянути специфічні особливості інфляції в Україні. Визначити особливості проведення грошових реформ.

Категорії і ключові поняття: Інфляція. Види інфляцій. Інфляція попиту. Інфляція витрат. Повзучої, помірної, галопуючої інфляції, гіперінфляція. Наслідку інфляції. Особливості інфляції в Україні. Грошові реформи. Види реформ. Дефляція. Нуліфікація. Деномінація. Девальвація.

5.1. Інфляція: її сутність, види, причини і наслідки

Термін «інфляція» буквально означає здуття (від лат. - inflatio). Інфляція, як економічне явище, характерна не тільки для сучасних грошей; вона виникала навіть тоді, коли в звертанні знаходилися металеві гроші, а також при золотомонетному стандарті. Однак при кредитних грошах проблема стабілізації грошового обігу стає особливо актуальної, тому що в них немає внутрішньої вартості і їхня стійкість залежить в основному від такого суб'єктивного фактора, як погодженість монетарний, фіскальної і бюджетної політик.

Традиционно инфляцию определяют как переполнение сферы обращения денежными знаками сверх реальных потребностей и их обесценение

При цьому звичайно вказується, що безпосередньою причиною інфляції є дефіцит бюджету. Лише з дуже великою часткою спрощення інфляцію можна представити наслідком недосконалої кредитно-грошової системи.

Инфляция – сложный, многофакторный феномен, в котором тесно переплетаются и преломляются экономические, политические, социальные элементы

Інфляція – багатофакторне і багатоаспектне явище, яке можна класифікувати на основі різних критеріїв.

Во внешнем проявлении:

-открытая (цены растут),

- скрытая (цены фиксируются, но существует дефицит товаров)

По соответствию темпов роста различных цен:

- сбалансированная (цены изменяются в одинаковых пропорциях);

- несбалансированная (цены изменяются в различных пропорциях)

По степени соответствия прогнозам:

- прогнозируемая;

- непрогнозируемая

По темпам роста цен:

- ползучая (рост цен до 5% в год);

- умеренная (рост цен от 5 до 10% в год);

- галопирующая (рост от 10 до 20% в год);

- гиперинфляция (рост цен может составлять тысячи процентов)

В зависимости от причины возникновения:

- инфляция спроса. Инфляция, вызванная повышением цен под влиянием совокупного спроса;

- инфляция издержек (предложения). Инфляция, обусловленная повышением цен под влиянием увеличения затрат производства

Інфляція попиту – виникає тоді, коли сукупний попит перевищує сукупну пропозицію і знецінюються гроші. Звідси її назва – інфляція попиту.

Відповідно до концепції інфляції попиту – вона породжується надлишковими сукупними витратами (сукупним попитом), зв'язаними з ростом грошової маси в економіці.

Надлишковий попит може бути з боку населення (споживча інфляція), бізнесу (інвестиційна інфляція), держави (фінансова інфляція), зовнішніх ринків (імпортована інфляція).

Негативные результаты инфляции спроса

Подрыв стимулов роста предложения товаров и уменьшение на базе этого хозяйственной активности в целом, и капиталовложений в частности.

Ажиотажный спрос на различные виды товара, углубление товарного дефицита, спекуляция дефицитной продукцией, общая разбалансированность рынка ресурсов и продуктов.

Усиление дифференциации реальных доходов населения, растущая социальная нестабильность и падение уровня жизни различных слоёв населения.

Нарушение хозяйственных связей между предприятиями, отраслями и регионами внутри страны, разбалансирование внутреннего рынка, рост убытков и банкротство фирм.

Сокращение кредитных ресурсов, прекращение кредитования в условиях обесценения денег.

Дестабилизация международных экономических связей в результате резкого колебания валютного курса.

Основними причинами цього виду інфляції є:

а) випуск зайвої маси грошей для покриття бюджетного дефіциту. Результат покриття витрат держави виступає як схована форма оподатковування, тому що держава в даному випадку перекладає свої бюджетні проблеми на населення: надлишок грошей виявляється на ринку – вони знецінюються і втрачають частина своєї купівельної спроможності. У 1992-1996р. в Україні ця причина інфляції була однієї з головних (основна – лібералізація цін);

б) скорочення пропозиції товарної маси, що викликає знецінення грошей унаслідок зниження товарного наповнення грошових агрегатів. За 1990-1997р. в Україні внутрішній валовий продукт скоротився на 63,2%, що означає зниження сукупної пропозиції продукції і розкручування спирали інфляції попиту;

в) кредитна експансія – розширення кредитування юридичних і фізичних осіб без реальної потреби господарського обороту; інфляція попиту виникає тут у зв'язку з надлишковою грошовою масою в звертанні, у результаті чого ростуть ціни;

г) прискорення звертання грошей, що породжується побоюванням населення з приводу стабільності їхньої купівельної спроможності унаслідок уже спостерігається знецінення національної валюти;

д) доларизація господарського обороту теж обумовлює інфляційні наслідки, тому що іноземна валюта доповнює вітчизняну грошову масу, і за інших рівних умов викликає її знецінення. В Україні за різними оцінками звертається до 10 млрд. доларів, до 6 млрд. євро і близько 10 млрд. карбованців (у населення).

Інфляція витратозначає, що сукупний попит практично не росте, а витрати і ціни підвищуються з ростом витрат на виробництво і реалізацію продукції. Вона може мати місце і тоді, коли сукупний попит менше сукупної пропозиції й у звертанні немає зайвої грошової маси.

Сутність цього типу інфляції – скорочення сукупної пропозиції, що веде до абсолютного росту середнього рівня цін, обумовленого підвищенням середніх витрат на одиницю продукції, що, у свою чергу, ініціюється ростом цін на фактори виробництва.

Негативні наслідки спостерігаються і при інфляції витрат.

Негативные результаты инфляции издержек

Резкое увеличение убытков хозяйственных субъектов

Возникновение неплатежеспособности, банкротств

Катастрофическое увеличение просроченной кредиторской и дебиторской задолженности

Прекращение уплаты налогов и обязательных взносов в бюджет, выплаты зарплаты, пенсий, пособий, стипендий

Стремительное падение покупательной способности денег и уровня жизни населения

Цей тип інфляції супроводжується спадом виробництва і нерідко приводить до стагфляції.

Стагфляция – это одновременный рост инфляции и безработицы на фоне спада производства

Основними причинами даного виду інфляції є:

а) зниження росту продуктивності і падіння виробництва;

б) прискорення приросту витрат на одиницю продукції;

в) подорожчання паливно-енергетичних ресурсів;

г) монополізм у банківській сфері, якщо він реалізуються в завищених ставках відсотка по позичках підприємств;

д) надмірно високі податки.

Інфляція, порушуючи грошовий обіг, приводить до цілого ряду негативних наслідків, які варто розглядати стосовно до її різних видів і форм.

Крім інфляції в умовах економічної кризи може виникнути протилежне явище – дефляція.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)