Скачиваний:
11
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
219.14 Кб
Скачать

На фінансовому ринку здійснюється ринковий перерозподіл вільних грошових капіталів та збереження між різними суб’єктами економіки шляхом удосконалення угод з фінансовими активами

Фінансові активи - це гроші в наявній і безготівковій формі у виді залишків на банківських рахунках, іноземна валюта, цінні папери, у тому числі їхні похідні і золото.

Сучасний фінансовий ринок — це тяжкий, економічний механізм перерозподілу грошових коштів між країнами, регіонами та галузями. На ньому визначається попит та пропозиція грошових засобів і капіталів, і формуються ціни фінансових активів

Пропозиція засобів, що формують фінансовий ринок, виходить з наступних джерел: засобу домашніх господарств, підприємств різних форм власності і господарювання, держави.

Попит на додаткові фінансові ресурси пред'являє реальний сектор економіки й у менших обсягах, держава для фінансування своїх витрат, а також домашні господарства.

Вільні грошові кошти (заощадження) всіх економічних агентів надходять на фінансовий ринок, на якому відбувається їхнє інвестування в різні фінансові активи. При цьому більшість заощаджень належить домашнім господарствам, а інвестиції в основному здійснюють підприємства. Фінансовий ринок служить свого роду механізмом, що забезпечує переміщення потоків вільних грошових заощаджень від домашніх господарств до підприємств, що інвестують капітали на свій розвиток.

У залежності від цілей перерозподілу в складі фінансового ринку виділяють грошовий ринок і ринок капіталів.

Грошовий ринок – це ринок відносно короткострокових операцій (не більше одного року), на якому відбувається перерозподіл ліквідності, тобто вільної грошової готівки

На грошовому ринку відбуваються угоди з активами в ліквідній формі, що можуть бути використані як засіб платежу для погашення різноманітних зобов'язань.

Самим ліквідним активом, як відомо, є готівка в касах банків і залишки на поточних рахунках клієнтів і кореспондентських рахунків банків. Високою ліквідністю володіють і державні короткострокові цінні папери. Поряд з ними на грошовому ринку звертаються і короткострокові комерційні боргові зобов'язання, випущені першокласними фірмами і корпораціями.

На ринку капіталів відбувається перерозподіл вільних капіталів і їхнє інвестування в різні дохідні фінансові активи.

Ринок капіталів – це ринок, де відбуваються відносно довгострокові операції, які забезпечують формування власного капіталу фірм і корпорацій, залучення інвестицій та перерозподіл корпоративного контролю

Строгої границі між ринками грошей і капіталів не існує: одні і теже інструменти можуть звертатися як на одному, так і на іншому ринку. Більш того, ринок позичкових капіталів поєднує визначені сегменти ринків грошей і капіталів.

На ринку позичкових капіталів здійснюються угоди по наданню одними економічними суб'єктами тимчасово вільних засобів у позичку іншим: підприємствами – безпосередньо один одному (ринок комерційних кредитів), банками – будь-яким економічним суб'єктам (ринок банківських позичок), прямо державі (ринок державного боргу) і населенню (ринок споживчих позичок).

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)