Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4_Popit_i_propozitsiya.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
178.69 Кб
Скачать

5 Питання.

Рівновагу на ринку з досконалою конкуренцією відображає крапка перетину кривих ринкового попиту й ринкової пропозиції. Ця крапка (Е), що урівноважує попит із пропозицією, називається крапкою рівноваги. Вона показує рівноважну ціну (РЕ)і рівноважну кількість товару (QЕ).

Графік 4. Рівновага на ринку товару Z.

При ціні, що вища за рівноважну ціну (Р2), виникає надлишок пропозиції над попитом і конкуренція продавців, які пропонують нижчу ціну, приведе до зниження ринкової ціни. Якщо ціна нижче рівноважної ціни (Р1), то попит буде більше за пропозицію й конкуренція покупців, які пропонують більш високі ціни за дефіцитний товар, приведе до зростання ринкової ціни. Тільки у крапці рівноваги буде досягнута рівновага сил, що діють у протилежних напрямках, і встановиться стабільна, рівноважна ціна (РЕ), тобто не проявляться тенденції до її зростання або зниження. В цій крапці сума, у межах якої споживачі бажають купляти товар, буде цілком відповідати сумі, на яку виробники можуть і бажають поставляти цей товар. Їм нема сенсу змінювати свою поведінку.

Розглядаючи проблему ринкової рівноваги, Альфред Маршалл розрізнював 3 періоди часу: 1) миттєва рівновага, коли ринкова пропозиція незмінна (абсолютно нееластична – має вигляд вертикальної лінії); 2) короткострокова рівновага, коли фірми можуть виробляти більше на даних підприємствах; 3) тривала рівновага (установлюється “нормальна ціна”), коли фірми можуть збудувати нові підприємства, коли в певній галузі можуть з'явитись нові фірми, а деякі фірми зникають.

Миттєва Короткострокова Тривала

рівновага рівновага рівновага

Припустимо, попит на товар, що скоро псується – живу рибу, збільшився до D1. При незмінній пропозиції риби зростання попиту на неї різко підвищить у даний момент ціну на неї. Різко зросте миттєва ціна рівноваги і вона вже буде відповідати нової крапці рівноваги – О1. Висока ціна риби приведе до більш інтенсивного використання сейнерів, що вже є у фірм, протягом короткого часу (наймуть більше рибалок, куплять більше сітей, збільшиться час ловлі риби). Пропозиція риби збільшиться, що показує нова крива короткострокової пропозиції (S*). Короткострокова ціна рівноваги в крапці рівноваги (O*) буде трохи нижче миттєвої ціни рівноваги, тому що зросла пропозиція.

Крапка рівноваги (О') , в якій крива тривалої пропозиції (S') перетинає криву попиту D1, це крапка кінцевої рівноваги. Вона відображає пристосування всіх економічних умов до зростання попиту – будуть збудовані нові сейнери, залучені до праці у риболовецькій галузі працівники з інших галузей.

Ціна тривалої рівноваги трохи нижча за ціну короткострокової рівноваги і значно нижча ціни миттєвої рівноваги. В той же час вона трохи вища за ціну при колишньому попиті D2, що спостерігається, коли розширення галузі викликає зростання витрат виробництва (якщо галузь має значні розміри, то зростання її попиту на ресурси викличе підвищення їх цін).

Маршалл зробив спробу синтезувати рікардіанський і маржиналістський підходи до пояснення ринкової ціни. Він показав, що в короткому періоді на ринкову ціну в більшій мірі впливає попит (гранична корисність), а в тривалому періоді – пропозиція (витрати виробництва).

Висновок: ми показали, що, чим більше часу у виробників для реагування на зміну попиту, тим більш еластична пропозиція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]