Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

Тема 4: Захист населення від надзвичайних ситуацій.

Кількість часу=2години

Навчальні питання:

1. Прилади цивільної оборони:

- класифікація дозиметричних приладів;

- прилади хімічної розвідки і контролю зарядження.

2. Оцінка радіаційної обстановки:

- контроль опромінення та допустимі дози радіації;

- оцінка радіаційної обстановки після ядерного вибуху.

3. Захист населення від НС:

- інженерний захист;

- біологічний захист;

- радіаційний та хімічний захист;

- інформація та оповіщення;

- евакуаційні заходи;

- індивідуальні засоби захисту;

- медичні засоби захисту.

4. Проведення рятувальних та інших невідкладних робіт (РІНР):

- рятувальні роботи;

- невідкладні роботи.

5. Спеціальна обробка. Знезаражування:

- дезактивація;

- дегазація;

- дезинфекція;

- санітарна обробка.

1. Прилади цивільної оборони Класифікація дозиметричних приладів

Дозиметричні прилади за своїм призначенням поділяються на чотири основних типи

1. Індикатори застосовують для, виявлення радіоактивного забруд­нення місцевості та різних предметів. Деякі з них дають змогу та­кож вимірювати рівні радіації Р- і у-випромінювань.

Датчиком служать газорозрядні лічильники. До цієї групи при­ладів належать індикатори ДП-63, ДП-63А, ДП-64.

2. Рентгенметри призначені для вимірювання рівнів радіації на забрудненій радіоактивними речовинами місцевості. Датчиками в цих приладах застосовують іонізаційні камери або газорозрядні лічильники. Це загальновійськовий, рентгенметр ДП-2, рентгенметр "Кактус", ДП-3, ДП-ЗБ, ДП-5А, Б і В, МКС-У та ін.

3. Радіометри використовують для вимірювання ступеня забруд­нення поверхонь різних предметів радіоактивними речовинами, го­ловним чином (3- і у-частинками. Датчиками радіометрів є газороз­рядні й сцинтиляційні лічильники.

Найбільш поширені прилади цієї групи ДП-12, бета-, гамма-радіо-метр "Луч-А", радіометр "Тисе", радіометричні установки ДП-100М, ДП-ЮОАДМ та ін.

4. Дозиметри призначені для вимірювання сумарних доз опромі­нення, одержаних особовим складом формувань цивільного захисту та населенням, головним чином у-опромінення. Вони поділяються за видом вимірюваних випромінювань (β, γ - і а-частинок та нейтронного потоку).

Такі дозиметри індивідуального призначення мають датчиками іонізаційні камери, газорозрядні, сцинтиляційні й фотолічильники.

Набір, який складається з комплекту камер і зарядновимірюмального пристрою; називають комплектом індивідуального дозиметричного контролю. Комплектами індивідуальних дозиметрів є: ДК-0,2, ДП-22В, ДП-24, ІД-1, ІД-11 та ін.

На оснащенні формувань цивільного захисту знаходяться табельні прилади радіаційної розвідки, контролю опромінення і забруднення радіоактивними речовинами: ДП-5В (ДП-5А, ДП-5Б) для вимірю­вання потужності дози (рівня радіації і ступеня радіоактивного за­бруднення); ДП-22В, ДП-24, ІД-1, ІД-11 — комплекти індивідуаль­них дозиметрів, призначених для визначення доз опромінення.

Останніми роками виготовляють багато побутових дозиметрів і радіометрів: дозиметри "Рось", РКС-104, ДРГ-01Т, ДСК-04 ("Стриж"), МКС-05 "Терра-П", ДКГ-21П "Есоіжзі; САКБ", радіометри "Прип'ять", "Десна", "Бриз", дозиметр-радіометр "Белла" та ін. Деякі з них без будь-яких конструктивних змін можна використовувати для вимі­рювання потужності експозиційної дози іонізуючих випромінювань під час ведення радіаційної розвідки, поглинутої дози опромінення людей, тварин, а також для сигналізації про наявність радіоактив­них речовин

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]