Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5_Povedinka_spozhivacha.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

4 Питання.

Бюджетне обмеження споживача формують його доход і ціни товарів та послуг. Зміна доходу споживача та ринкових цін товарів змінюють купівельні можливості споживача. Зміна доходу змінює місце точок перетину бюджетної лінії з осями координат, оскільки змінюється відношення і : Ру ; і : Рх, але незмінним залишається нахил бюджетної лінії, оскільки співвідношення цін залишається незмінним. Якщо доход зростає до 160 грн., то обидві точки перетину зміщуються вгору, лінія бюджету переміщується паралельно вгору. При збільшенні доходу споживача він може купляти все більшу кількість двох благ. Зменшення бюджету до 40 грн. переміщує бюджетне обмеження відповідно донизу.

Графік 7. Вплив зміни доходу на бюджетне обмеження.

Зміни у цінах впливають на бюджетну лінію по-різному, в залежності від того, на який товар і в якій пропорції вони змінюються.

Графік 8. Вплив зміни цін на лінію бюджету.

Якщо змінюється ціна одного товару за незмінної ціни іншого і сталому доході, бюджетна лінія змінює кут нахилу внаслідок зміни співвідношення цін. Вона обертається навколо точки переривання того товару, ціна якого не змінилася. На графіку показано вплив зростання ціни товару У від 1 грн. до 2 грн. і до 4 грн. (зменшення купівельної спроможності споживача) на зміну кута нахилу бюджетної лінії. У ситуації, коли ціни товарів і доход змінюються одночасно і пропорційно, лінія бюджету не змінить свого положення.

Узагальнимо властивості бюджетної лінії:

1. Бюджетна лінія показує множину можливого вибору споживчих кошиків при певному доході споживача і діючих ринкових цінах двох товарів. 2. Бюджетна лінія має від’ємний нахил – це означає, що споживач готовий відмовитись від певної кількості одного товару заради додаткового споживання іншого. Пропорції заміни показує співвідношення цін (відносні ціни товарів) – гранична норма трансформації двох товарів.

3. Зміна доходу споживача зміщує бюджетну лінію паралельно вгору або вниз, відповідно збільшуючи або зменшуючи купівельну спроможність споживача. 4. Зміна ціни одного з товарів змінює кут нахилу бюджетної лінії до осі абсцис, що також впливає на купівельну спроможність споживача.

При зміні доходу споживача зміниться крапка рівноваги – вона буде розташована або на більш високій кривій байдужості, якщо доход підвищився, або на більш низької кривої, якщо доход зменшився.

Графік 9. Крива “доход – споживання”.

Крапки Е1, Е2, Е3, Е4, Е5, в яких бюджетні лінії є дотичними лініями до різних кривих байдужості, показують положення рівноваги споживача у відповідності з його доходами. Якщо зєднати ці крапки, то ми отримаємо криву, що була названа англійським економістом Хіксом кривою “доход – споживання”, а американські економісти її називають “крива рівня життя”.

Тепер припустимо, що доход споживача постійний, а змінюється ціна одного з двох благ – блага Х ( р5 < р4 < р3 < р2 < р1). Намалюємо різні бюджетні лінії з урахуванням того, що ціна блага У незмінна, отож, всі вони будуть виходити з однієї крапки А на осі ординат, зміняться нахили цих прямих до осі абсцис, відображаючи зміни ціни блага Х. Крапки М1, М2, М3, М4, М5 показують кількість блага Х, що може придбати споживач на весь свій дохід при зміні ціни блага Х від р5 до р4, р3, р2, р1.

Крапки Е1 , Е2 , Е3 , Е4 , Е5 показують різні положення рівноваги споживача в залежності від зміни ціни блага Х. Крива S, що проходить через ці крапки називається крива “ціна – споживання”. Вона починається в крапці N , тому що ми припускали відображення цією крапкою використання всього доходу споживача на купівлю товару У.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]