Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №20-21. Фізіологія родів.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

1. Післяродова еклампсія

Це захворювання породіль, яке характеризується гострим перебігом, періодичними припадками і судомами. Найчастіше реєструється у собак, рідше у свиней.

Етіологія: Точно не встановлена. Е думка, що - як наслідок аутоінтоксикації при розпаді лохій або гіперемії головного мозку.

Клініка:

1. несвідомий погляд; 2. Переляк; 3. Неспокій; 4. Судоми; 5. Піниста слина; 6. Припадки до 30 хв.; 7. Після припадків пригнічений, напівкоматозний стан.

Надання допомоги:

1. Спокій; 2. Затемнене приміщення; 3. Часте здоювання; 4. Багато підстилки.

2. Післяродове божевілля.

Відмічається у корів в перші дні післяродового періоду. Тривалість хвороби біля доби.

Етіологія: точно не встановлена Як наслідок аутоінтоксикації і гіперемії головного мозку.

Клініка: Признаки виявляються раптово: 1. неспокій; 2. агресивність до тварин і до людей (нагадує сказ); 3. сильна слинотеча; 4. спрямованість вперед; 5. за збудженням наступає депресія

Надання допомоги:

1. ізоляція в темне приміщення; 2. спокій тварині; 3. багато підстилки; 4. препарати брому.

3. ПІСЛЯРОДОВИЙЦ ПАРЕЗ - це гостре, тяжке нервове захворювання самок в перші години або добу після родів, яке супроводжується паралічеобразним станом глотки, язика, ЖКТ і кінцівок з втратою свідомості. В основному спостерігається у корів, кіз і рідко у свиней.

Етиологія: Конкретна причина не встановлена. Схильними вважають:

1. різке падіння цукру в крові (приблизно 2 частини проти 8 в нормі, тобто в 4 рази)

2. різке підвищення інсуліну

3. різке підвищення кальцію в крові.

Окрім цього багато авторів вважають, що це захворювання повязане з перенапругою нервової системи під час родів. Відмічають, що хвороба частіше реєструється у:

1. у добре вгодованих корів, які утримуються на концентрованих і білкових кормах

2. високопродуктивних корів

3. корів 5-8 річного віку, тобто високої молочної продуктивності

4. в зимово-стійловий період утримання

5. як правило в перші три добі післяродового періоду

6. у деяких тварин повторюється при кожних родах.

Клініка: хвороба перебігає в легкій і важкій формах.

При легкій або атипічній формі: 1. незначне пригнічення; 2. апетит ослаблений, частіше відсутній; 3. при ходьбі тварина хитається; 4. важко піднімаються і лягають; 5. S- подібний згин спини; 6. лежить на животі підігнутими кінцівками; 7. зіниці розширені; 8. загальне тремтіння і дригання окремих мязових груп тулуба і кінцівок; 9. несвідомий погляд; 10. температура тіла 35-360 іноді спадає нижче 37-37,50

Важка форма: 1. голова закинута набік і не тримається; 2. всі кінцівки витягнуті; 3. тварина не підіймається; 4. температура знижена; 5. всі частини шкіри холодні; 6. параліч глотки і язика; 7. перестальтика відсутня – тимпанія; 8. запор і переповнення сечового міхура; 9. язик западає або випадає з ротової порожнини; 10 тактильна чутливість відсутня; 11. втрата больової чутливості починаючи з попереку і до кінця задніх кінцівок.

Прогноз: без втручання тварина гине протягом 12-24 годин від тимпанії, а при вчасному втручанні (24-48 годин) 90% хворих корів одужують.

Надання допомоги:

1. вдування повітря; 2. в/в - 40% р-н глюкози; 3. в/в глюконат кальцію і хлористий кальцій; 4. інєкції вітаміну Д; 5. масаж задньої частини і тепле укутування; 6. категоричне не можна насильно вливати лікувальні препарати всередину; 7. мяка підстилка