Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №20-21. Фізіологія родів.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

Термінологічний словник

Мікроорганізми, потрапляючи на слизову оболонку матки під час родів та після їх завершення, можуть проникнути через ранки або крипти, позбавлені епітелію, до глибоких тканин стінки матки і у кров'яне русло. На проникання мікроорганізмів організм реагує створенням захисного бар'єра: (антитіл, антитоксинів, лейкоцитів, фагоцитів та ін.).

При дифтеритичному ендометриті відбувається виділення фібринозного ексудату в слизову оболонку і руйнування її шляхом некротичного розпаду на ґрунті глибокого проникання мікроорганізмів.

Гангренозний метрит. Ця форма захворювання є найтяжчим запаленням матки яке розвивається звичайно скоро після родів, переважно при затриманні посліду.

Периметрит. Цим терміном позначають запалення серозного шару матки, яке має фібринозний або гнійний характер. Периметрит частіше буває як дальший розвиток хронічного інфекційного ендометриту, коли запальний процес захоплює м'язову й серозну оболонки. Іноді ж периметрит виникає при зовсім поверхневому ураженні ендометрію. У таких випадках інфекція заноситься до місця ураження через лімфатичні шляхи або з боку черевної порожнини.

Під параметритом розуміють запалення широких зв'язок матки і тієї частини тканин тазової порожнини, що її оточують

Післяродова септицемія - важке загальне захворювання організму, що виникає внаслідок ускладнення місцевого запального процесу (параметриту, периметриту, ендометриту, метриту та ін.), що характеризується поступленням у кров мікроорганізмів та їх токсинів. Збудником післяродової септицемії частіше бувають: гемолітичний стрептокок, золотистий стафілокок, кишкова, синьогнійна паличка та ін.

Післяродова піємія - важке загальне захворювання організму, що виникає внаслі-лок ускладнення місцевого запального процесу септицемії і характеризується тромбозом кровоносних судин та гнійним розм'якшенням тромбів з розвитком метастатичних абсцесів у різних органах і тканинах.

Післяродова сапремія як ускладнення субінволюції матки, виникає внаслідок інтоксикації організму продуктами, що утворюються в матці при розкладанні ексудату та плодових оболонок, і перебігає без помітної запальної реакції у статевих органах

Під субінволюцією матки розуміють сповільнене відновлення матки та інших репродуктивних органів до передвагітного стану

Залежування після родів Ця хвороба характеризується нездатністю тварини підніматися після народження плода.

Під вивертанням матки розуміють вивертання рога-плодовмістилища у свою порожнину, а під випадінням матки - вивертання матки у свою порожнину і випадіння ї: назовні за межі статевої щілини

Післяродовий парез - це гостра нервова хвороба, що розвивається раптово та та швидко і характеризується втратою чутливості та парезом тазових кінцівок. Хвороба люстсрігається переважно у корів, рідше у овець та кіз і дуже рідко у свиней

Після родів часто виникають важкі захворювання тварин через ураження стате:вих органів внаслідок проникнення мікроорганізмів. На початку вони спричиняють місцеві запальні процеси, а потім можуть поширюватися по родових, кровоносних