Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №20-21. Фізіологія родів.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

5. Періоди і біомеханізм родів

Розрізняють 3 періоди родів:

  • період рокриття шийки матки;

  • період виведення плода;

  • період відокремлення посліду (послідовий).

Період розкриття шийки матки починається з перших регулярних перейм і закінчується повним розкриттям цервікального каналу, розривом аланто-хоріона і відходженням сечової рідини.

Роги матки і шийка, дві частини одного органа, зазнають різних з\ протягом вагітності і пологів, координація і синхронізація яких за6езпечує сприятливий наслідок для матері і плода. Міометрій рогів маті протягом вагітності розтягається, але залишається у спокої; в той час . шийка матки зберігається закритою, твердою і ригідною. В пологах, на паки, шийка пом'якшується, згладжується, розкривається; роги матки активно скорочуються і сприяють просуванню плода родовим каналом У результаті перейм м'язові волокна матки, що лежали до перейм одне за одним, укорочуються, заходячи одне за одне (ретракція). Подібне зміщення м'язів зберігається під час паузи. При наступному скорочені ретракція м'язів підсилюється, стінка матки потовщується, особливо в її передній частині. Поздовжні м'язові волокна, фіксовані дотично щодо шийки матки, у момент скорочень відтягують циркулярні м'язи шийки матки вбік. Такий процес розслаблення м'язів шийки матки і її укорочення називається дистракцією.

Розкриттю шийки матки сприяє її «дозрівання», тобто перетворення від щільної консистенції до м'якої під впливом простагландинів, релак­сину, естрогенів і кортикостероїдів, які діють на колагенові волокна шийки і надають їм еластичності.

Дистракції сприяють прогресивне просування плода і входження У шийку матки клиноподібного хоріального мішка, який всією своєю поверхнею тисне на стінки цервікального каналу. Внутрішній тиск швид­ко стає наскільки сильним, що алантоїсний міхур розривається; виходять перші води, після чого пологова діяльність на деякий час часто затихає. Поступово, при вклинюванні амніона, кінцівок і головки плода, канал шийки матки повністю згладжується і разом з піхвою являє собою єдину трубку одинакового діаметру.

У тварин, котрі народжують вперше, спочатку розширяється внутрішнє війстя шийки матки. Поступово при розкритті цервікального каналу укорочується шийка матки. У корови розкриття шийки матки відбувається ззаду наперед.

Період виведення плода починається з моменту повного розкриття шийки матки і закінчується народженням плода.

Під час пологів плід не є пасивним їх об'єктом, а здійснює різні рухи і змінює таким чином свої позицію і членорозміщення. Сукупність рухів плода при проходженні через таз і м'які відділи родових шляхів нази­вається біомеханізмом родів. Якщо у період вагітності плід знаходиться у нижній позиції і із зігнутими кінцівками, то з початком скоротливої діяльності матки він займає спочатку бокову, а потім верхню позицію, як правило головну і рідко тазову передлогу, розпрямляє і простягає вперед кінцівки; стає клиноподібним. Цьому сприяють поштовхоподібні скорочення матки з одночасним її скручувальним рухом внаслідок ко­сого розміщення м'язів і активні рухи плода. Входячи до тазу і дотика­ючись до косо поставлених бокових стінок, плід повертається навколо своєї осі. Потрібно зазначити, що мертвий плід не змінює позицію.

Плід входить у пологові шляхи і з кожною переймою все далі про­сувається по них. Момент, коли частина плода показується з статевої Щілини, називається врізуванням плода. Деякий час після врізування можуть спостерігатися поплавкоподібні рухи: чергування появи з родо­вих шляхів передлеглих органів плода і їх зворотного заглиблення. При Цьому відбувається розрив амніона, ослизлення пологових шляхів виті­каючими плодовими водами і активний масаж м'язів, які беруть участь У виведенні плода, що сприяє крово- і лімфообігу у них і в усьому орга­нізмі роділлі і плода. При народженні лошати амніон часто не розривається, що може стати причиною асфіксії плода. Ось чому при вижеребленні потрібно постійно спостерігати за кобилою.

Момент пологів, коли головка плода проходить повністю через статеву щілину і не ховається назад при розслабленні матки, називається прорізуванням плода. Тулуб плода, ввійшовши у тазову порожнину, пристосовується до діаметра пологових шляхів. У цей час виливаються залишки алантоїсної і амніотичної рідини. Після врізування плода перейми і потуги досягають максимальної сили, проходять одна за одною, поки плід не буде виведеним з родових шляхів.

Послідовий період характеризується тим, що припиняється тонічне скорочення матки і починається ритмічне. Відокремлення хоріона зумовлене такими причинами:

  • зміни гормонального статусу, які відбуваються у період народження плода (гіпопрогестеронемія, гіперестрогенемія, гіперпростагландинмія) викликають певні морфологічні і функціональні зміни у плаценті, котрі останнім часом називають «дозріванням плаценти» і полягають у підвищенні активності ферментів, збільшенні синтезу естрогенів і простагландинів, у результаті яких плацентоми втрачають запас прогестерону і набувають здатності до роз'єднання, а матка може активно скорочуватися;

  • зменшення площі матки і утворення складчастості хоріона, ісприяє його відшаруванню від материнської плаценти;

  • скорочення матки у період родів, що призводить до звуження кровоносних судин, зменшення кровопостачання ендометрію і ослаблення напруги у криптах;

  • виведення плода і розрив пуповини викликає зменшення тургору ворсинок і в кінці кінців — витягування їх із крипт.

Послід виводиться у вивернутому вигляді, тобто хоріоном всередину.

патологія родів