Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

LK-SEDAK-2009-62-L-pech

.pdf
Скачиваний:
67
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
5.31 Mб
Скачать

Моніторинговий контроль дозволяє оперативно виявити характерні зміни і ушкодження на газових мережах, прослідкувати інтенсивність руйнуючих процесів, виявити реальний стан газопроводів та їхніх споруд.

Моніторинг здійснюється за певною системою (рис.2.5).

Така система дозволить вчасно виявляти передаварійні ситуації, припинити експлуатацію аварійно-небезпечних газопроводів, планувати виконання капітальних ремонтів мереж і споруд на них за певною черговістю.

В таблиці 2.4 відображене умовне позначення і перелік вимірювальної апаратури, яку застосовують при обстеженні газопроводу.

По блок-схемі, яка представлена на рис. 2.6 прослідковується система і послідовність дій, що виконуються при обстеженні та оцінюванні технічного стану газопроводу.

Рис.2.5 - Блок-схема моніторингу ТС газопроводу

211

Рис. 2.6 - Блок-схема діагностики технічного стану газопроводу

13.6. Особливості обстеження і діагностики газопроводів-вводів

Організація проведення технічного обстеження газопроводів-вводів не відображена в нормативних документах. Вона багато в чому аналогічна організації проведення ТО розподільних підземних і надземних газопроводів з тією різницею, що в структурі газопроводу-вводу є частина

212

газопроводу на межі розподілу двох середовищ – «земля-повітря», що має свою специфіку обстеження.

Газопровід, що знаходиться між двома середовищами, піддається різним впливам: перепадам температури, тиску, вологості; розходженням у механічній напрузі; різним хімічним складом навколишнього середовища та іншим хімічним і фізичним факторам. У даному разі корозійні процеси проходять більш інтенсивно, тому ділянка газопроводу-вводу на межі розподілу двох середовищ найбільше піддається руйнуванню і, як правило, має найгірший технічний стан. Враховуючи ці обставини, газопровід умовно поділяють на три частини, причому обстеження і оцінка технічного стану здійснюються для кожної частини окремо, а загальний стан газо- проводу-вводу оцінюється за найгіршим з трьох показників.

Структура газопроводу – вводу (тема 14, рис.2.7) складається з таких частин:

-перша підземна частина від місця приєднання до розподільного газопроводу і крайнього зварювального стику перед поворотом на вихід на поверхню;

-друга підземна частина від крайнього зварювального стику перед поворотом газопроводу на вихід на поверхню до рівня землі і надземна частина до відмітки 0,5 м над рівнем землі - на межі розподілу двох середовищ;

-третя надземна частина вище відмітки 0,5 м над рівнем землі до пристрою, що відключає, і ізолюючого з'єднання.

Відстань від крайнього зварювального стику перед поворотом на вихід газопроводу на поверхню до фундаменту будинків і споруд має бути: не менше 2,0 м для газопроводів низького тиску (до 0,005 МПа); не менше 4,0 м для газопроводів середнього тиску (від 0,005 до 0,3

МПа включно); не менше 7,0 м для газопроводів високого тиску (від 0,3 до 0,6 МПа

включно); не менше 10,0 м для газопроводів високого тиску (від 0,6 до 1,2 МПа

включно).

213

Контрольні питання

1.Назвіть показники оцінювання газопроводів (методи оцінки технічного стану газопроводу).

2.В яких випадках здійснюється позачергове обстеження всіх або окремих газопроводів?

3.Назвіть послідовність обстеження газопроводів та періодичність ТО.

4.Перерахуйте необхідну технічну документацію, яка використовується при обстеженні газопроводів.

5.Назвіть послідовність перевірки ізоляційного покриття.

6.Як визначається корозійний стан газопроводу?

7.Як визначається рівень захисту газопроводу?

8.Назвіть порядок проведення корозійного обстеження газопроводів.

9.Як організують визначення рівня захисту від корозії?

10.Що таке діаграма зсуву потенціалів на газопроводі?

11.Як визначається якість зварювальних стиків?

12.Як здійснюють моніторинг технічного стану газопроводу?

13.Назвіть особливості обстеження та діагностики газопроводів-вводів.

14.Опишіть структуру газопроводу-вводу при обстеженні.

214

ТЕМА 14. ОЦІНКА ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ГАЗОПРОВОДІВ ТА СПОРУД НА НИХ

14.1. Критерії оцінювання герметичності газопроводів

При визначенні стану герметичності газопроводів враховуються витоку газу, пов'язані з корозійними ушкодженнями металу і з розкриттям або розривом зварювальних стиків, які виявлені в період експлуатації і при проведенні заключного обстеження.

В даному випадку не враховуються витоки газу, викликані механікними ушкодженнями газопроводу під час будівельних або ремонтних робіт, проведених поблизу газопроводу. Та витоки, котрі мають епізодичний характер і не пов'язані з загальним погіршенням технічного стану газопроводу і витоками газу, що відбулися за час експлуатації через нещільність або ушкодження в арматурі, компенсаторах, вузлах і деталях конденсатозбірників та на інших спорудах на газопроводах, а також після виникнення надзвичайних ситуацій (стихійного лиха, зрушення ґрунтів, аварії тощо).

Оцінка герметичності здійснюється на кожному кілометрі газопроводу що обстежується. В таблиці 2.5 приведені критерії оцінювання герметичності газопроводу.

Таблиця 2.5 - Критерії оцінювання газопроводу.

Випадки витоків

газу, пов'язані з

корозійним ушкодженням або

з

Оцінка

ушкодженням зварювальних

стиків, які з’являлись з початку

герметичності

експлуатації на

кожному

1км

обстежуваного газопроводу

в балах

урахуванням виявлених під час обстеження) в штуках.

 

 

 

 

 

 

Більше

2

1

 

 

 

Від 1 до 2

2

 

 

 

 

1

3

 

 

 

 

0

4

Стан герметичності визначається як середнє арифметичне значення оцінок, отриманих при обстеженні кожного 1-км ділянки газопроводу.

14.2. Критерії оцінювання захисного ізоляційного покриття

Оцінка стану захисного ізоляційного покриття здійснюється в два етапи:

215

1 етап – визначення кількості ушкоджень ізоляційних покрить приладовим методом (при КПО) без розкриття газопроводів;

2 етап – визначення кількості, розміру і характеру ушкоджень ізоляційних покрить при розкритті газопроводу в шурфах.

Критерії оцінювання стану ізоляційного покриття в залежності від кількості місць ушкоджень ізоляції, виявлених при КПО газопроводів на першому етапі проміжком через кожні 100 м. приведені в таблиці 2.6.

Таблиця 2.6 - Критерії оцінювання стану ізоляційного покриття.

Кількість місць ушкоджень ізоляції, без

Оцінка стану ізоляції в

розкриття ґрунту на кожній 100-м ділянці в штуках.

балах

 

 

0 -1

4

2- 3

3

4- 8

2

Більше 8

1

Оцінка стану ізоляційного покриття в цілому на 1 етапі визначається як середнє арифметичне значення оцінок, отриманих для стометрових ділянок газопроводу за формулою:

 

 

n

 

 

 

 

 

 

i

(2.9)

 

 

i 1

,

 

 

 

 

 

 

 

n

 

 

 

де i

– оцінка в балах по ί-тій ділянці;

 

n

- кількість стометрових ділянок.

 

 

Основними критеріями оцінки

стану ізоляційного покриття

газопроводів є кількість, розмір і характер ушкоджень. Ушкодження ізоляційного покриття (залежно від його характеру) діляться на 2 групи:

1 група – дефекти, що відбулися в період будівництва від механічних ушкоджень при транспортуванні, монтажі, а також через погану якість підготовки постелі під газопровід або для засипання газопроводу;

2 група – дефекти, що відбулися в процесі експлуатації в результаті механікного і хімічного впливу ґрунту, ґрунтових та інших вод, а також дефекти, пов'язані з порушенням технології приготування і нанесення покриття, та від неякісного очищення поверхні труби і т.д.

Обидві групи дефектів в однаковому ступені небезпечні і залежать від корозійних умов, в яких знаходиться підземний газопровід. Навіть невеликого ушкодження ізоляції першої групи, отриманого наприклад, від наявності

216

будівельного сміття в ґрунті, яким засипаний газопровід, досить для виходу великої щільності струму що спонукає інтенсивному корозійному руйнуванню труби в анодній зоні. Ушкодження ізоляції другої групи, як правило, ведуть до рівномірних корозійних ушкоджень металу по всій поверхні труби, особливо в ґрунтах з високою корозійною агресивністю.

На другому етапі обстеження виконуються шурфовим методом. Якщо в шурфі виявлені такі дефекти ізоляції як крихкість, обсипання при ударі та недостатній адгезії (незначні ушкодження) і при цьому метал тру-би має металевий блиск, то максимальну оцінку стану ізоляційного покриття (4 бали) знижують на 1 бал після цього кінцевий результат дорівнює 3 балам.

При наявності наскрізних ушкоджень ізоляції – тріщин, проколів, порізів (сильні ушкодження) і метал труби під ізоляцією має іржавий наліт і неглибокі каверни, то максимальну оцінку (4 бали) знижують на 2 бали таким чином кінцевий результат буде 2 бали.

Якщо мають місце великі пропуски ізоляції (дуже сильні ушкодження), ізоляція здерта або взагалі відсутня, то максимальна оцінка 4 бали знижується на 3 бали: кінцевий результат - 1 бал.

Оцінка стану ізоляційного покриття в залежності від характеру ушкоджень ізоляції, виявлена завдяки шурфовому обстеженню (2 етап), виставляється відповідно до критерій наведених в таблиці 2.7. Підземний газопроводів обстежують в місцях ушкодження ізоляції через кожні 500 м.

Таблиця 2.7 - Критерії оцінки технічного стану газопроводу на другому етапі

Стан ізоляційного покриття газопроводу

Оцінка стану ізоляційного покриття в

 

при розкриті в шурфі

балах

-

немає ушкоджень

4

-

незначне ушкодження

3

-

сильне ушкодження

2

-

дуже сильне ушкодження

 

-

(або відсутня ізоляція)

1

Оцінка стану ізоляційного покриття в цілому на 2 етапі визначається як середнє арифметичне значення оцінок, отриманих при шурфовому обстеженні ( шурфи буравлять через кожні 500 м і в місцях ушкоджень ізоляції) за формулою:

217

m

 

 

 

i

 

i 1

,

(2.10)

m

 

 

де Аi – оцінка в балах по ί-тій ділянці; m - кількість стометрових ділянок.

Загальну оцінку стану ізоляційного покриття надають з урахуванням

оцінок першого і

другого етапу обстежень результати заносяться до

таблиці 2.8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 2.8 - З’ясування

загальної оцінки

стану

ізоляційного

 

 

 

 

покриття.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцінка стану ізоляційного покриття в балах

 

Загальна

стометрової

 

На 100-м

 

В цілому за

 

 

В шурфах через

 

В цілому за

 

оцінка стану

ділянки

 

 

 

 

кожні 500 м і в

 

результатами

 

ізоляційного

 

ділянці за

 

результатами

 

 

 

 

 

 

№ шурфа

місцях

 

шурфового

 

газопроводу

 

результатами

 

КПО

 

 

покриття в

 

 

 

 

ушкодження

 

обстеження

 

(№ пикета)

 

КПО

 

(1 етап)

 

 

 

 

балах

 

 

 

 

ізоляції

 

( 2 етап)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

а1

 

 

 

1

А1

 

 

 

 

2

 

а2

 

 

 

2

А2

 

 

 

а + А

3

 

а3

 

а

 

3

А3

 

А

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n

 

а4

 

 

 

m

Аm

 

 

 

 

Ділянки газопроводів з виявленими ушкодженнями ізоляції, які привели до корозійного ушкодження металу труби, підлягають переізоляції, тобто капітальному ремонту.

14.3. Критерії оцінювання стану металу труби

Перевірка стану металу труби виконується на всіх шурфах, що відкриваються в процесі експлуатації це обстеження газопроводу усунення витоків газу, ремонт. Ступень корозії встановлюють в залежності від характеру ушкодження стінки труби (таблиця 2.9).

Якщо при обстеженні металу труби в шурфі виявлена сильна або дуже сильна корозія, то варто провести додаткове обстеження газопроводів шляхом огляду і приладового контролю металу труби додатково ще в 2-х шурфах через 500 м в обидва боки від місця ушкодження.

Загальна оцінка залежить від стану металу зовнішньої поверхні труби (таблиця 2.10)

218

Таблиця 2.9 - Визначення ступеню корозії металу труби.

Ступінь корозії

Характер ушкоджень стінки труби

 

 

Незначна

Метал на поверхні має іржаві плями і одиночні виразки глибиною

 

до 0,6 мм

Сильна

Поверхнева корозія труби з одиночними гніздовими виразками

 

глибиною до 30% по відношенню до товщини стінки труби

Дуже сильна

Корозія стінки труби з одиночними і гніздовими виразками понад

 

30% по відношенню до товщини стінки труби і до наскрізних

 

корозійних ушкоджень

Таблиця 2.10 - Загальне оцінювання стану металу зовнішньої поверхні труби.

Стан металу труби

Оцінка в балах

Понад 50% оглянутих місць мають сильну і дуже сильну корозію

 

труби

1

До 50% оглянутих місць мають сильну і дуже сильну корозію

 

труби

2

Незначна корозія

3

Корозія відсутня

4

При виявленні 5-ти місць із сильною або дуже сильною корозією, розташованих на 70% і більше довжини обстежуваного газопроводу – весь газопровід підлягає заміні. Якщо корозія виявлена на довжині менше 70 % - то заміні підлягають окремі ділянки з виявленими дефектами.

Газопроводи, що одержали (по стану металу) оцінку 1 бал, незалежно від загальної суми балів, отриманої за усіма критеріями – підлягають заміні.

14.4. Критерії оцінювання якості зварювальних стиків

Оцінка залежить від стану корозії на зварювальних стиках (табл.. 2.11).

Таблиця 2.11 - Оцінювання стану металу зовнішньої поверхні труби.

Якість зварювальних стиків

Оцінка якості

 

в балах

50 і більше відсотків стиків, перевірених гамаабо рентгено-

 

графіруванням, мають сильну і дуже сильну корозію труби

1

До 50% - мають сильну і дуже сильну корозію труби

2

Корозія відсутня (якісні стики)

3

219

Якщо за стан газопроводу присвоєно 1 бал (50% і більш перевірених зварювальних стиків являються дефектними) то газопровід підлягає заміні.

14.5. Критерії оцінювання корозійного стану газопроводів

Корозійний стан підземних газопроводів визначають відповідно до ―Правил обстеження, оцінки технічного стану, паспортизації і проведення планово-попереджувальних робіт газопроводів і споруд на них‖ і залежить він від наступних показників:

-стану ізоляційного покриття (за результатами перевірки);

-наявності анодних і знакоперемінних зон (від блукаючих струмів);

-наявності захисних потенціалів на газопроводі (від засобів захисту);

-корозійної агресивності ґрунтів.

Оцінка корозійної небезпеки газопроводів залежить від наявності анодних і знакоперемінних зон на обстежуваному газопроводі

(табл. 2.12).

Таблиця 2.12 - Оцінювання корозійної небезпеки газопроводів.

Наявність анодних і знакозмінних зон

Оцінка в балах

На понад 50 % довжини газопроводів

1

До 50 % (включно) довжини газопроводів

2

Зони відсутні

3

14.6. Визначення стану засобів ЕХЗ газопроводів

Дані про наявність або відсутність зони захисту, засобів ЕХЗ, та їх режим роботи поступають у відділ паспортизації від підструктурних підрозділів підприємства що експлуатує газопровід і споруди на ньому або організацій які надали замовлення на діагностику власного газопроводу.

Якщо засоби захисту від електрохімічної корозії встановлені, знаходяться в робочому стані і забезпечують захисний потенціал по всій довжині обстежуваного газопроводу, то оцінюється стан ЕХЗ на 1 бал з плюсом.

При відсутності засобів ЕХЗ, та при їх наявності в неробочому стані або вони працюють неефективно (не забезпечують захисний потенціал по

220

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]