Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГЗ РКС.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
101.19 Кб
Скачать

Розділ 3. Характер рекреаційної спеціалізації та ступінь її розвитку.

В Австралії туристам запропонують заняття різноманітними видами активного відпочинку: віндсерфінг, оренда яхт, джип-сафарі, водні парашути, морські прогулянки й ін. Тут можна відвідати зоопарки без кліток, де представлені екзотичні представники фауни. Австралія славиться своїми національними парками, і тут проводяться найрізноманітніші походи й тури на природі − велосипедні, автотури, піші походи, кінні прогулянки. Також в Австралії знаходиться Золоте узбережжя − один із загальновизнаних центрів серфінгу. А дайверів із усього світу залучає Великий бар'єрний риф. Прекрасна погода, чисті води океану, екзотична флора й фауна, заняття всілякими видами водного спорту − це лише невелика частина того, чим славиться Австралія. До популярних видів відпочинку в Австралії належать подорожі на прилеглі острови Тихого океану, наприклад, на острови Гамільтон і Хайман. Тут є розвинена туристська інфраструктура: першокласні тенісні корти, тренажерні зали, поля для гри в гольф і т.ін.  [12].

Для Австралії пізнавальний туризм, а саме міжнародний, став найприбутковішою галуззю економіки, а доходи від нього - важливою складовою національного бюджету. Подорожі та туризм стимулюють розвиток інвестиційних проектів з розбудови транспортної та готельно - туристичної інфраструктури (аеропортів, шляхів, морських портів, реставрацію історичних пам'яток, музеїв, розвиток природних охоронних зон), що підвищує і якість життя корінного населення [13].

У Нової Зеландії фактично відсутня будь-які історико-архітектурні пам'ятники, тому сюди рідше приїжджають заради екскурсій, тоді як позайматися екстремальними видами спорту сюди приїжджають набагато частіше і куди з великим задоволенням.

Нова Зеландія визнана світовим центром екстремального спорту. Саме сюди з усього світу стікаються любителі підвищити зміст адреналіну у крові, саме тут народжуються дедалі нові, небезпечні з погляду здорового глузду, види екстремального спорту.

З огляду на природних особливостей Нової Зеландії, можливостей у розвиток подібних виглядом спорту країні чимало: тут і банджи-джампинг (стрибки зі спеціальних висотних споруд, і навіть мостів та з еластичним канатом, який кріпиться до ніг стрибуна), і сплав по "чорній воді" на глибині ста метрів під землею річками печери Вайтомо, і хелискиинг (спуск на гірських лижах зі схилу гори, який лижники вистрибують з літака), і геть традиційні каякінг, рафтинг та його різновиди. Одне з свіжих видів екстремальних розваг називається Zorb. Так називається величезна пластикова куля з іншою сферою всередині. Зорбонавт поміщається у внутрішнє сферу і кулю спускається з гори зі швидкістю 50 км за годину [14].

Крім того, у Новой Зеландії популярні і більш традиційні напрямки для відпочинку. Це наприклад, пляжно-купальний відпочинок, серфінг, дайвінг і навіть гірськолижний туризм.

Також країна вважається однієї з найекологічніших у світі, тому не дивно, що тут знаходиться велика кількість національних парків, заповідників і як результат розвинений екологічний туризм.

Не слід забувати також і про те, що кількість туристів у Новій Зеландії збільшилася після виходу фільму Пітера Джексона «Володар перстнів», знятий по легендарнії книзі Толкієна. Безліч людей, побачивши цю картину, вирішили, що вони неодмінно повинні побачити Середзем'я на власні очі, тобто побувати у Нової Зеландії. Цим моментально скористалися місцеві туристичні агентства  з їхнього запрошення фанати Толкієна приїжджають побачити місце, звідки герой трилогії Фродо Беггінс розпочав свою небезпечну подорож, задля перемогти над силами зла і знищиння Персня Всевладдя. Нові туристи натовпами відправлялися до вулканічних гір Нгарухое і Тонгариро, на схили знаменитого вулкана Руапеху, гори Санді й у фьорди Квінстауна [14].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]