Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГЗ РКС.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
101.19 Кб
Скачать

2.2 Історико-культурні ресурси

 Сіднейський оперний театр – символ Австралії (такий як кенгуру та коали), був відкритий 1973 р. за участі Королеви Великобританії. Переможцем міжнародного конкурсу на спорудження будівлі, участь в якому брали 233 спеціалістів із 32 країн, став данець Ієрн Утсон. Будівництво театру, яке мало закінчитись 1963 р. і коштувати 7 млн. дол., тривало на 10 років більше і обійшлось у 100 млн. дол. Більшу частину цих грошей вдалося отримати завдяки лотереям. Споруда нагадує гігантського білого лебедя, який розпустив крила і ось-ось злетить.

Будинок Королеви Вікторії (Qиееп Victoria Building) – чудово відреставрована, елегантна будівля у вікторіанському стилі (1898р.) в Сіднеї. Вітражі, коване залізо та величезний годинник, який щогодини демонструює сцени з британської історії. Перетворений в торговий центр з 190 магазинами, кафе та ресторанами.

Харбор Бридж (The Sydney Harbour Bridge) – найдовший в світі (550 м) арочний міст: довжина його арочного прольоту становить 550 метрів. Через нього транспорт потрапляє з району Сіті у Північний Сідней. Будівництво мосту закінчилось у 1932 р. та коштувало 20 млн. дол.

The Great Hall – споруджена за проєктом архітекта Едмунда Блеккета в неоґотичному стилі будівля Університету Сіднея. На великих вітражах зображення англійських королів та засновників Оксфорда й Кембриджа.

Будинок Єлизавети Бей був збудований відомим архітектом Джоном Верне для Олександра Маклея у 1839 р. Тепер це національний музей.

Міська ратуша Брісбена  (Brisbane City Hall) – розташована в вікторіанському домі на центральній площі міста. Нині в її будівлі знаходиться Міський художній музей. Хоча будівля й оточена будинками-баштами, з її оглядового майданчика відкривається чудовий вид на місто.

Китайський Квартал (Chinetown) являє собою найстарішу частину міста Брум. Найцікавіші будівлі розташовані на Карнарвон-стріт. Китайські лавки перетворились на ресторани для туристів, в магазини для продажу перлів та перламутру. Тут також знаходиться знаменитий кінотеатр під відкритим небо, збудований у 1916 р. – Sun Pictures [11].

Нова будівля Парламенту (м. Канберра). При його будівництві частина пагорбу було знято, але потім землю повернули на місце і зробили на ній газон. Австралійці кажуть, що це єдиний парламент в світі, де люди ходять

по головах своїх політиків.

Каршльон – Дзвонова вежа, подарована  Канберрі британським правлінням.

Олімпійський стадіон Сіднея – найбільший спортивний комплекс в історії Олімпійських Ігор. Під його арковими зводами з легкістю можна вмістити чотири Боїнги-747. Ця величезна спортивна споруда розроблялась з урахуванням всіх особливостей рельєфу. Арену стадіону можна побачити з будь-якої точки трибун: глядачам не заважають колони чи інші допоміжні конструкції.

Таун-холл (Sydney Town Hall) був побудований у 1870 р. Там проходять концерти, влаштовуються офіціальні прийоми, виставки, публічні асамблеї.

Австралійський музей (Australian Museum) має прекрасну бібліотеку з мистецтва аборигенів та народів південної частини Тихоокеанського реґіону. Природничо-історичний музей знайомить з австралійською фауною, висвітлює культуру аборигенів. На першому поверсі є скелет, який сидить в кріслі-гойдалці, скелет вершника на скелеті коня та ін. Тут також є колекція птахів з усіх кутків континенту. Є й експозиція про життя та культуру аборигенів.

Художня галерея Нового Південного Вельсу (Art Gallery of New South Wales) знаходиться у парку Домен. В ній представлені достатньо повні збірки творів європейського мистецтва, починаючи з епохи Відродження, японське мистецтво та живопис австралійських художників початку XIX століття. Один із залів відведений творам аборигенів, там також експонуються тимчасові виставки творів місцевих племен.

Музей Мінт (Mint) був збудований 1840 р. як диспансер; нині це музей мистецтва, нумізматики та філателії [11].

Комплекс Театрального Мистецтва (Реrforming Arts Complex), в якому знаходиться два театри, концертний зал та зал на 4700 місць, а також ресторани і магазини, розташований на Мельбурн-стріт у м.Брісбен.

The Powerhouse Museum – музей в якому кожний знайде для себе щось своє. Тут є виставки і декоративного мистецтва, і ремесел аборигенів, і наукових та технічних новацій.

Museum of Arts and Science. У цьому музеї чудово представлені мистецтво аборигенів, живопис на корі та дерев'яні скульптури з островів, висвітлено історію Північної території. У відділі природничих наук – чимало унікальних експонатів, зокрема отруйна медуза.

Старий Ghan – колекція локомотивів, які їздили колись по вузькій колії між Аліс-Спрінгс та Аделаїдою.

The Australian War Memorial – національний військовий музей. Тільки тут розумієш, скільки жертв принесла Австралія, допомагаючи європейцям у всіх конфліктах. Австралійські солдати воювали в Судані, Китаї, Кореї, Малайзії, В'єтнамі, брали участь у військових діях у Перській затоці.

Район Рокс (The Rocks) – це місце поселення перших колоністів, які прибули з Англії 200 років тому. Назву району дали скелі з пісковику. Розташований у південній частині Харбор-Брідж, навпроти Опери, він притягує туристів своїми магазинами та ресторанами. Там завжди щось відбувається – театральна вистава на вулиці, безкоштовній концерт чи виступ музикантів в одній з численних пивних.

Cadman's Cottage – найстаріший дім Сіднею (1816р.), перетворений у музей.

Західно-австралійський музей знайомить з колекціями різних морських тварин, тут представлений скелет кита довжиною 25 метрів. Лапідарно висвітлюється історія колонізації та аборигенів. У музеї демонструється найбільший в світі метеорит вагою 11 тонн.

Музей корабельних аварій присвячений найзнаменитішим аваріям кораблів та демонструє небезпеку плавання в тих водах, де є рифи [11].

Старий млин (Old Windmill) – одна з найстаріших будівель Квінсленду. Перший млин, який в XIX ст. використовували також як шибеницю для страти в'язнів.

Історичне село Вегін (Wagin Historical Village), що стало музеєм у 1978 р., зберегло достовірність відображення побуту австралійців початку XX ст. Воно включає в себе 24 будівлі, серед яких будівля пошти, збудована в 1911 р., де можна побачити старе телеграфічне обладнання, школа з оригінальним устаткуванням та книжками, що збереглися з тих часів, житлові будинки, збудовані в 1880-х рр., та інше. Також тут представлено чимало зразків сільськогосподарської техніки австралійських селян.

Стара Мельбурнська Тюрма (Old Melbourne Goal), розрахована на утримання 600 чоловік, була збудована в 1841-45рр. Вона відома також тим, що тут був повішений відомий бушренджер (дослідних неосвоєних земель) Нед Келлі. За весь час існування тюрми в ній було повішено 178 чоловік. Перші страти проходили дуже врочисто, в присутності численного святково одягненого натовпу, включно з дітьми та жінками.

The Cape Willoughby Lighthouse – найстаріший маяк Австралії, споруджений 1852 р. на острові Кенгуру. Він працює і досі, проте не зберіг свого первинного вигляду [11].

У Окленді  картинна галерея, Музей транспорту і техніки. В Окленді знаходиться унікальний будинок головного телеграфу у стилі бароко, торгові ряди із склепінними нішами у стінах (XIX ст.), відомий також Рожевий сад Парнелла. У Веллінгтоні  Національна галерея мистецтв, Національний музей, величезний амфітеатр Маріетт-парку і музичний Флемінг-центр. Цікавий термічний «куточок чудес», представлений грязьовими вулканами Північного острова, піняві водоспади, киплячі і гарячі джерела. В Інверкаргіллі на півдні країни збереглися будівлі початку XX ст. Крім того, невід’ємною частиною культурних ресурсів Нової Зеландії є культура племені маорі. У Новій Зеландії активно розвивається кіноіндустрія. Тут знімалися трилогія «Володар кілець», кінофільми «Останній самурай», «Хроніки Нарнії», «Зена - королева воїнів» і цілий ряд інших [10].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]