Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
2.96 Mб
Скачать

Розділ 5 туристські та митні формальності

Віза

Для поїздки у Францію потрібна віза (Шенгенська), що оформляється заздалегідь у посольстві Франції в Києві. Візу звичайно роблять на протязі 2 тижнів, практично завжди необхідно особиста присутність. Короткострокові візи іноді даються відразу - за умови подання повного пакету документів і відсутності перешкод для оформлення. Так як співробітники посольства великі фантазери за частиною необхідних документів, то радять уточнювати цей список перед здачею документів у будь-яку фірму. Дуже не рекомендовано порушувати терміни перебування - Вас випустять з Франції навіть із простроченою візою, але можуть внести в 'чорний список', і тоді про поїздки в західну Європу можна буде надовго забути [1].

Митні правила на ввіз і вивіз товарів

Дозволено безмитне ввезення: 200 шт. сигарет, або 100 шт. маленьких сигар, або 50 шт. сигар, або 250 г тютюну; 1 л міцних спиртних напоїв, 2 л столового вина або 1 л алкогольних напоїв міцністю понад 22%, або 2 л кріплених вин міцністю до 22%; 250 мл туалетної води, 50 мл духів, 500 г кави або 200 г екстрактів кави; 100 г чаю або 40 г екстрактів чаю; продуктів харчування в обмежених кількостях (2 кг риби, 250 г ікри, 1 кг продуктів тваринного походження), нових речей або продуктів харчування для особистого споживання. Решта товарів можуть бути ввезені на суму 200 євро на людину (на дитину до 15 років -100 євро), якщо їх ввезення не обмежене або заборонене іншим чином. Заборонено ввезення нелегально виданих друкарських матеріалів, золота в злитках, пластинах або у вигляді монет (окрім прикрас) - без дозволу банку країни. При вивозі обов'язковому митному контролю підлягають зброя, предмети мистецтва, антикваріат, вироби із золота і дорогоцінних металів. Дозволений

35

вивіз зброї, предметів старовини і мистецтва, виробів із золота і дорогоцінних металів (з обов'язковим митним контролем). У разі якщо їх вартість перевищує 3000 євро, стягується мито в розмірі 6-7% (тому при в'їзді необхідно задекларувати дорогі прикраси, щоб без проблем їх вивезти). Ввезення і вивіз іноземної і національної валюти не обмежений. Сума від 10 000 євро декларується. При ввезенні домашніх тварин необхідно пред'явити сертифікати про щеплення, а так само меддовідки французькою мовою, видані не менше ніж за 5 днів до від'їзду. Ввезення кошенят і цуценят у віці до трьох місяців заборонено [12].

36

Розділ 6 пам’ятка для туриста

Адреса посольства

Посольство України у Франції:

Адреса:

21 Avenue de Saxe, 75007 Paris

Телефон: (8 10 331) 43 06 07 37

E-mail: emb_fr@mfa.gov.ua

Посольство Франції в Україні:

Адреса: 01034, м. Київ, вул. Рейтарська, 39

Телефон: (380) 44 590 36 00

Е-mail: visas.accueil @ diplomatie.gouv.fr [15]

Тривалість перельоту

З України до Парижу 3 години.

Різниця у часі

Український час мінус 1 годинa.

Обмін валюти

Міняти гроші у Франції краще в центрах міст, звертаючи увагу на курс (він гірше в готелях, аеропортах і вокзалах за рідкісним винятком) і відсутність комісійних банку. Тревел-чеки обналічити дуже легко на вокзалах і в аеропортах [14].

Напруга в електромережі

220-230В, інколи буває 110В, частота 50 Гц. Рекомендується взяти з собою перехідник для євророзетки [13].

37

Чайові

Вартість обслуговування в готелях і ресторанах включається в рахунок (не вище 10%). Чайові можна дати портьє, покоївки. У перукарні - це правило хорошого тону [13].

Загальні рекомендації

У ресторани треба одягатися коректно, при вході необхідно дочекатися метр-д'отеля. Рахунок необхідно попросити самому. Вночі працюють кафе тільки в жвавих кварталах, в звичайних обслуговування закінчується в 23.00 годин. У ціни готелів і ресторанів входять податки і плата за обслуговування вони, не повинні виділятися в якості окремих пунктів в рахунку. У кафе, барах і деяких ресторанах в меню вказується дві ціни «au comptoir» у стоїки (дешевше) і «en sale» за столом. Обід на вуличних столиках біля ресторану або кафе коштує на 20% дорожче, ніж у приміщенні.У таксі може знаходитися тільки три пасажири, тому переднє сидіння не застраховане [13] .

Медичне обслуговування

Франція займає одне з перших місць у світі за якістю медичного обслуговування.

Першу допомогу надають безкоштовно тільки громадянам Франції, а для туристів всі послуги надаються тільки платно. Виключень і особливих умов для громадян немає. Туристи в обов'язковому порядку повинні мати медичну страховку для відпочинку в цій країні, в іншому випадку навіть легка хвороба або травма можуть коштувати дуже великих грошей - лікування у Франції аж ніяк не дешеве [17].

Національні особливості

Французька нація - одна з найстаріших на європейському континенті, з багатою історією і культурою. Французи швидше галантні, ніж ввічливі,

38

скептичні і обачливі, хитрі й спритні. У той же час вони захоплені, довірливі і великодушні. У Франції люблять і вміють блиснути словом, мовчазна людина соціально себе вбиває. Розмова французів носить невимушений характер і йде винятково швидко.

Великий вплив на французький стиль ділового спілкування надає система освіти, орієнтована на виховання незалежних і критично настроєних громадян. У

діловому житті істотну роль відіграють особисті зв'язки і знайомства. Нових партнерів прагнуть знайти через посередників, пов'язаних дружніми, сімейними або фінансовими відносинами. Французи майстерно, і з витонченістю, відстоюють той чи інший принцип і свою позицію, при цьому досить жорстко ведуть переговори і, як правило, не мають запасної позиції.

Французи не відрізняються точністю і не завжди пунктуальні. На прийомах слідують правилу: чим вищий статус гостя, тим пізніше він приходить. Бути запрошеним на вечерю своїм діловим партнером вважається у Франції винятковою честю.

Французу приємніше чути поганий французьку, ніж чудову англійську мову, крім того вони не дуже люблять американців. Закон Франції 1994 р. про вживанні французької мови вимагає обов'язкового використання французької мови в назвах, оголошеннях, рекламі, описах товарів і послуг, а також у фінансових звітах. Якщо напис іноземною мовою зроблена на якомусь майні, вона може служити підставою для перегляду умов договору про користування майном [14].

39