Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstup.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
571.9 Кб
Скачать

26

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ МІСЬКОГО

ГОСПОДАРСТВА ім. БЕКЕТОВА О.М

Кафедра Туризму і готельного господарства

Контрольна робота

з дисципліни: “Вступ до фаху”

на тему: “ Таїланд. Паттайя (Pattaya) Royal Cliff 5* ”

Виконав:

студент 1-курсу

гр.ХарТУР13-1з

Андрієнко Р.Д.

Залікова книжка №213797

Перевірила:

доц. Нохріна Л. А.

Харків ХНУМГ 2013 р.

ЗМІСТ

1.ЗАГАЛЬНА ВІДОМІСТЬ ПРО КРАЇНУ

2. ІСТОРИЧНИЙ НАРИС

3.ХАРАКТЕРИСТИКА РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В КРАЇНІ

4.ТУРИСТСЬКИ ТА МИТНІ ФОРМАЛЬНОСТІ

5.ХАРАКТЕРИСТИКА ГОТЕЛЬНОЇ БАЗИ

6.ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ТУРИСТА

ВИСНОВОК

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

Розділ 1.Загальна відомість про країну

Таїланд (тай.ประเทศไทย), офіційна назва Королівство Таїланд, до 1939 року відомий як Сіам — країна в Південно-Східній Азії, розташована на півостровах ІндокитайіМалакка, межує на сході з ЛаосоміКамбоджею, півдні з Малайзією, на заході з М'янмою (раніше Бірма). Загальна протяжність берегової лінії близько 2400 км. Південне узбережжя країни омиваєтьсяСіамською затокою, південно-західне —Андаманським морем.

Мапа

Клімат Таїланду - вологий тропічний і субекваторіальний. Це пояснюється розташуванням більшої частини країни в тропічному і субекваторіальному поясах і впливом південно-західного та північно-східного мусонів. Відстань між крайньою північною і крайньої південної точками Таїланду становить 1860 км, а перепад широт - близько 15. Така довжина з півночі на південь робить клімат Таїланду одним з найбільш різноманітних в Південно-Східній Азії. Південно-західний мусон приносить дощі і відносну прохолоду в кінці травня - середині липня. До листопада дощі припиняються, і настає "прохолодний сухий" сезон, що триває до середини лютого. У цей час позначається і вплив північно-східного мусону, не зачіпає Північний, Північно-Східний і Центральний Таїланд безпосередньо, однак приносить прохолоду. Після ослаблення мусонів, в лютому - травні, настає сильна спека, причому вологість повітря поступово збільшується аж до початку нового мусонного сезону, а потім цикл повторюється знову.

Тривалість сезону дощів визначити дуже важко. Зазвичай він починається в травні - червні і може тривати до листопада. У центрі країни і на східному узбережжі сильні дощі йдуть в серпні - вересні. Жовтень - зазвичай останній місяць вологого сезону, коли значні обсяги води вже накопичилися в іригаційних системах та міському дренажі, в результаті чого при нечастих і не дуже сильних дощах відбуваються досить сильні повені. Зокрема, коли річка Чаопрайя виходить з берегів, деякі квартали Бангкока бувають затоплені, адже близько третини міста знаходиться нижче рівня моря. Сезон дощів у Таїланді непорівнянний з аналогічним порою року в інших країнах Південно-Східної Азії. Звичайно, грунтові дороги робляться непрохідними, а над тропічними пляжами частину дня висять хмари, тим не менш, вони пропускають достатню кількість ультрафіолетових променів, щоб прогріти повітря, море і пісок пляжів.

Також потрібно сказати і про температуру повітря - чим ближче знаходишся до екватора, тим менше перепад температур. Так в самі прохолодні місяці (з грудня по лютий, коли середня температура коливається від +20 до +27) нічна температура повітря може опускатися до нуля в горах на півночі, тоді як днем вона досягає +25. Вранці в Чіангмае (столиці Північного Таїланду) в цей час буває близько +10 тепла, а в решті районів вище +20. Найбільша температура спостерігається в квітні і травні - тоді вона вища +35 (норма), але буває і до +40 в тіні.

Країни сусіди. Таїланд розташований в Південно-Східній Азії на півострові Індокитай, омивається водами Андаманського моря на південному-заході і Сіамської затоки на південному-сході. Його обриси нагадують голову слона і нерідко самі тайці називають Таїланд "країною слона", а королівським символом є білий слон.

Сусідами Таїланду (рухаючись за годинниковою стрілкою з півночі) є Лаос, Камбоджа, Малайзія і Мьянма (Бірма). Найдавнішим ядром майбутньої держави стали поселення в дельті річки Чао-Прайї. Тутешні родючі землі дозволяють вести інтенсивне землеробство і багато в чому покривають потреби країни в продовольстві. На сході, в оточенні невисоких гірських ланцюгів (700-1000 м), розкинулося гірське плато Корат, майже позбавлене рослинності в результаті інтенсивної вирубки лісів. На заході країни тягнеться гірська гряда (1500-2000 м), з непрохідними незайманими лісами служить свого роду бар'єром між центральними районами та кордоном з Бірмою. Гряда ця охоплює північну частину півострова Малакка, що зумовило гористий рельєф південного Таїланду. Південне узбережжя країни, з його незліченними бухтами і пляжами, омивають хвилі двох морів: Андаманського моря Індійського океану на заході і Південно-Китайського, до якого належить Сіамський затоку. Для Таїланду характерний тропічний клімат і три пори року. У сезон дощів, що триває з травня по жовтень, на всій території країни панують південно-східні мусони, які приносять зливові дощі. Посушливій взимку, з листопада по лютий, тут встановлюється м'яка погода, і денна температура ненабагато поступається середньорічний. Ночами на нагір'ях північного Таїланду температура падає майже до 0 C, а в Бангкоку вона становить близько 16 C. На півдні країни температура значно вище. У сезон спеки - з березня по травень, встановлюється сильний спека і висока вологість повітря, а опадів практично не буває. У східній частині півострова утворився свій особливий клімат, для якого характерні рівномірні дощі протягом всього року, і лише у вересні відзначається різке посилення злив. Ідеальний час для відпочинку в Таїланді - зима. Дощів в цей сезон майже не буває, і вони не заважають тривалим пішим екскурсіям по країні. А от у сезон жари від палючого спеки знемагають навіть самі тайці, а європейці шукають порятунку від нього на пляжах. На о-вах Пхукет і Пхі Пхі дощі йдуть в основному в травні-червні, а на о-ві Самуй - у жовтні-листопаді.

Політичний устрій. Форма правління - конституційна монархія. Глава держави - король. Король втратив абсолютну владу, але все ще залишається захисником буддизму, символом єдності і Верховним Головнокомандувачем. Нинішній король користується повною повагою нації, яке іноді використовують під час політичних криз. Парламент Таїланду - двопалатна Національна Асамблея, складається з Сенату на 150 місць і Палати Представників на 480 місць. Лідер партії, що має більшість у Палаті Представників, як правило, стає прем'єр-міністром. Членів обох палат обирає народ Таїланду, за винятком 50% Верхньої палати (Сенату), вони призначаються монархом. Нижня палата (Палата представників) обирається на 4 роки, Сенат - на 6 років. До березня 2000 року Сенат призначався виключно королем.

Таїланд - активний член Асоціації націй ПСА.

Населення. Населення Таїланду в основному складається з етнічних тайців (~ 80%) і лаосцев. Також існує велика громада етнічних китайців (~ 10%), до яких належить колишній прем'єр-міністр Таїланду Таксин Чинават. Інші етнічні групи представлені малайцями,хмонг,кхмерами, а також в'єтнамцями, які осіли в східному Таїланді ще з часів В'єтнамської війни. 94,6% жителів Таїланду сповідують буддизм. 4,6% є мусульманами - в основному це малайці, що проживають на півдні країни.

Столиця і головний порт Бангкок.

Мова. Офіційна мова тайська (сіамська).

Мова ділового спілкування – англійська. Англійською і іншими європейськими мовами говорять в більшості готелів, магазинів і ресторанів, в основних туристських центрах. Двомовні дорожні знаки і покажчики на тайській і англійській мовах встановлені на всій території країни.

Релігія. У Таїланді король є не тільки главою держави, а й покровителем, захисником всіх релігій. У періоди кризи він виступає в ролі посередника примирного, не займаючи чию-небудь сторону. Король Таїланду - лідер і національний символ, що стоїть над політикою, і тому він втручається в політичні справи лише коли це необхідно для запобігання кровопролиття. Любов і повага до королівської сім'ї носить в Таїланді майже релігійний характер. Ця любов є відповіддю на те зацікавлена ​​участь в благополуччі свого народу, яке характеризує короля Пхуміпхона.

Крім віри в свого короля тайці сповідують буддійське вчення. У XIII в. в Таїланді офіційно був визнаний буддизм хінаяни, що означає - "мала колісниця" (друга велика гілка буддизму носить назву "Махаяна"- "велика колісниця"). В даний час термін "Хинаяна" прийнято вважати застарілим і він виходить з ужитку, будучи замінений самоназвою даної гілки буддизму -"Тхеравада" - "вчення найстаріших". Тхеравада це найдавніший варіант буддизму, який отримав найбільш ранню письмовий запис (так званий "Палийский канон") і, формально, найбільш близький до оригінального вченню Гаутами Будди. У цьому навчанні існують свої суворі правила, щодо яких неприпустимий зневажливий тон (особливо туристами) - це повага до зображення Будди, до храмів, ченцям, а також деякі обмеження свободи поведінки для жінок, проте обряди і ритуали в цілому набагато простіше, ніж у індійському буддизмі махаяни.

Буддизм та інші вірування і релігії знайшли відображення в тайському мистецтві і в житті монастирів. Історично в Сіамі існувало дві культури: придворна, заснована на буддійських цінностях і ввібрала в себе елементи індуїзму, інша культура - це культура селянської села з народними піснями і танцями (найвідоміший з них - рамвонг, в який зазвичай залучають і туристів), вірою в духів, казками, обрядами сільськогосподарського циклу і циклу людського життя. До народної культури також можна віднести і народні промисли - виготовлення предметів ужитку, обробка дерева, домашнє шовкоткацтво, плетіння з лози, ротанга та багато іншого. До придворної культури можна віднести тайський класичний театр "кхон", що супроводжується традиційним оркестром тайської музики "пхи Пхат", співом і речитативом читців, архітектуру буддійських монастирів, настінні фрески храмів, скульптурні зображення Будди. Традиційна скульптура Таїланду представлена, перш за все, його зображеннями і входить до числа найбільш значних проявів буддійського мистецтва в світі. Будда зображається в певних канонічних позах, мають сенс для буддиста, існують також безліч стилів скульптурного зображення - все це знаходиться в Національному музеї в Бангкоку.

Другий за значенням релігією в Таїланді є іслам, який сповідує близько 4,6%населення - в основному жителі південних провінцій, близьких до Малайзії.

В Таїланді також представлено християнство, яке стало відомим з XVI-XVII ст н. е.., завдяки католицьким місіонерам. В даний час в країні діють католицькі і протестантські громади, а також прихід Російської православної церкви. Усього, за різними оцінками, від 0,7% [2] до 1,7% населення країни сповідують християнство - в основному це мешканці гірських північних регіонів.

Валюта. Грошова одиниця Таїланду - бат. Один бат ділиться на 100 сатангов. У обігу знаходяться монети з жовтого сплаву номіналом 25 і 50 сатангів, нікелеві монети номіналом 1, 2, 5 бати, біметалева монета номіналом 10 батів. Банкноти випускаються номіналом 10 батів (коричневі), 20 батів (зелені), 50 батів (блакитні), 100 батів (червоні), 500 батів (лілові) і 1 000 батів (сірі). Дорожні чеки в доларах США можуть бути переведені в готівку у всіх відділеннях банків та офіційних обмінних пунктах. Дорожні чеки в іншій валюті краще за все обміняти на готівку в Бангкоку за найвигіднішим курсом. Звичайно курс обміну валюти в готелях нижче, ніж у банках та офіційних обмінних пунктах.

Часовий пояс. Таїланд використовує часовий пояс UTC +7.

Святкові і неробочі дні. 1 січня Новий Рік Ван Кхин Пі. 17 березня День Муай Тай У пам'ять про легендарного воїна Най Кхам Томе. 6 квітня День Чакри У пам'ять про Рамі I, засновника династії Чакри. 13 квітня-15 квітня Тайська новий рік Сонгкран. 1 травня День Праці. 5 травня День коронації День коронації Річниця коронації Рами IX в 1950 році. 1 липня Свято середини року.

12 серпня День матері День народження королеви Сирікит. 23 жовтня Чулалонгкорн Ван Пійямахарат День смерті короля Рами V. 5 грудня День батька День народження короля Рами IX. 10 грудня День прийняття Конституції Перехід до конституційної монархії в 1932 році. 31 грудня Переддень нового року Ван Сін Пі.

Рослини і тваринний світ. У минулому велику частину території Таїланду займали ліси, і ще у 1961 році їх частка становила 53% від загальної площі країни, тоді як у наш час вона не перевищує 20%. До 70% деревостою складають листопадні породи. У горах на півночі Таїланду і поблизу кордону із М'янмою переважають вологі мусонні змішані листопадні ліси, у яких ростуть тиковое дерево, ксилія рубанкоподібна, птерокарпус великоплодний та інші породи з твердою деревиною. Ці ліси перемежовуються з чагарниками бамбука. На відкритих схилах у північному Таїланді зустрічаються дубові ліси, на висоті більш як 1000 м над р.м., що змінюється сосновими лісами із сосни Меркуза і Хазі. Вологі вічнозелені широколисті мусонні ліси поширені у долині р.Мекхлонг на заході і у найбільш вологих місцях на південному сході. Сухі мусонні ліси зустрічаються на плато Корат, на Центральній рівнині, а також у високих горах на заході Таїланду. У цих лісах переважають низькорослі дерева, бамбук і колючі чагарники. На півдні і південному сході дуже поширені вічнозелені вологотропічні ліси. У них переважають диптерокарпові (янг, так'ян), хопея, анизоптера, салове дерево, пальми (арекова, сагова), зустрічаються бамбук, панданус. Широко поширені ліани. На морському узбережжі є мангрові чагарники, але інтродуційовані деревні породи, наприклад евкаліпти і акації, часто витісняють корінні рослини, які дуже постраждали від вирубок. Уряд Таїланду у 1989 році різко обмежив масштаби лісозаготівель, але темпи вирощування лісів скоротилися не набагато.  Полювання і втрата природних місць де водилися дикі тварини сприяли різкому скороченню їх чисельності у Таїланді. Однак у деяких віддалених районах і на територіях, що охороняються, ще водяться слони, тигри, леопарди (у тому числі дуже рідкісний димчатий леопард), білогрудий і малайський ведмеді, бики гаур і бантенг, азіатський буйвол, сероу, дуже рідкісна тварина чепрачний тапір. Численні мавпи (білорукі гібони, макаки, орангутани, лангури), олені мунтжак і замбар, малий і великий олені, антилопи та інші ссавці. У сільському господарстві широко використовуються приручені слони і буйволи. У Таїланді водиться кілька десятків видів змій, у тому числі отруйні. Надзвичайно різноманітна фауна птахів: багато водоплавних (чаплі, білі пелікани, качки), поширені фазанові, дикі кури, куріпки, папуги, павичі (також і зелений), хижі птахи та інші. Різноманітний світ комах, у тому числі більш як 600 видів метеликів.

Національна кухня. Тайська кухня асоціюється насамперед зі смаком бананів, цитрусових, ананасів, кокосового молока, свіжого коріандру, лимоннику, часнику і стручкового перцю - чілі. Може виникнути питання - чому чілі, а не карі, адже Індія, де кухня базується на використанні численних видів карі, знаходиться поруч, на Заході. Цей гострий перець прийшовся до смаку тайцям і тепер є найважливішою приправою тайських блюд.

Король тайського столу звичайно ж мал. Рис - основа більшості рецептів, крім того, він часто використовується як доповнення до інших блюд: ним заведено "розводити" особливо гострі блюда. Сервіровка столу по-тайськи - це велике блюдо рису, другі страви, що також подаються на загальному для всіх членів компанії блюді і соуси. Суп, а точніше сказати бульйон подається для кожного співтрапезника окремо, причому в суп, навіть на приклад із локшиною, заведено додавати рис.

М'ясо в Таїланду вживають порівняно мало, воно вважається святковим блюдом. Улюблені тайцями свинина, курятина чи качка комбінується з овочами, локшиною, рибою чи з морепродуктами і поливаються великою кількістю соусу.

Найпоширеніша приправа - негострий рибний соус. Цим тайці відрізняються від більшості країн Південно-Східної Азії, де основою для готування соусу є соя. Рибний соус - ясно-коричнева рідина, солона, але з м'яким смаком, багата білком і вітамінами групи В.

Ще однією відмінністю кухні Таїланду, є широке використання продуктів переробки кокосової пальми. Для смаження таїці використовують кокосову олію, молочні продукти їм замінюють кокосове молоко і кокосові вершки (шар, що утвориться у верхній частині кокоса, сама густа фракція кокосового молока). На кокосовому молоці готують супи, кокосове молоко застосовують у соусах, щоб підкреслити гостроту пряностей і зм'якшити смак блюда.

Як десерт у Таїланду виставляють різноманітні тропічні фрукти - мангостіни, рамбутани, манго, папаїя, ліхея, дині і дуріан - що дуже своєрідно пахне.

Традиційний обід включає варений рис (тут його їдять замість хліба), курячі супи і супи з морепродуктів, карі з курки з грибами, відварну рибу з додаванням коріандру, китайської селери і перцю. У фіналі подається десерт з фруктів і жасминовий чай.

Тайці надають великого значення зовнішньому вигляду блюд, вони люблять створювати зі фруктового чи овочевого гарніру свого роду "скульптури".

Ідеалом тайського столу є таке сполучення блюд, ароматів і фарб, що одночасно радували б око, ніс та язик

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]