Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
последний варинт конспекта ВББ Шаповал.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Виготовлення вузлів і деталей з пластмасових труб

Для виготовлення різноманітних деталей, вузлів і фасонних частин (рис.3.6) використовують відрізки труб з поліетилену, поліпропілену, полівінілхлориду, тощо.

Рис. 3.6 - Пластмасові фасонні частини

Для різання пластмасових труб використовують верстати з дисковими пилами, розмічувально-відрізні верстати, верстати гільйотинного типу для тонкостінних труб; електропровідні ножівки, труборізи з пневмоприводом, ручні ножівки. Отвори D до 50 мм висвердлюють на свердлильних верстатах перовими і спіральними свердлами, отвори d більшим за 50 мм, вирізають циркульними різцями або трубними свердлами. Під час формування труби відбортовують, калібрують, формують потовщені бортики, гладкі з жолобом під гумове кільце розтруби і витягують відростки на трубах для трійників і хрестовиків. Нагрівають і розм'якшують труби у ваннах з гліцерином, гліколем, трансформаторною оливою, у нагрівачах інфрачервоного випромінювання і повітряних печах. Вигнуті деталі пластмасових труб (відводи, відступи, скоби, компенсатори, тощо) виготовляють з труб у розм'якшеному стані на трубозгинальних верстатах. З’єднують труби з поліетилену і поліпропілену контактним стиковим, контактним розтрубним і розтрубно–стиковим зварюванням, з допомогою різноманітних пристроїв (рис. 3). Труби з ПВХ з’єднуються між собою і з фасонними частинами склеюванням в розтруб. Готові вузли безнапірних трубопроводів випробовують пневматичним способом під водою на міцність і герметичність тиском 0,02 МПа, напірних трубопроводів – тиском Рвипр = 1,5 Рр , але не меншим за 0,2 МПа. Тривалість випробовування 2 хв.

а б

Рис. 3.7 - Пристрої для зварювання пластмасових труб

а) установка для зварювання труб у стик; б) ручний апарат для зварювання труб у розтруб

Виготовлення вентиляційних заготовок

Повітропроводи залежно від умов роботи і властивостей повітря, що транспортується , виготовляють з покрівельної та тонколистової сталі, чорної та оцинкованої. Повітропроводи мають круглий або прямокутний поперечний перетин. Повітропроводи загального призначення для транспортування незапиленого повітря з t≤ 800 виготовлюють зі сталевого листа 0,55…1,0 мм завтовшки. Для повітря з більшими температурами і вологістю, а також запиленого повітря використовують сталеві листи товщиною 1,4…3,9 мм. Найчастіше для виготовлення повітропроводів використовують тонколистову сталь, пластичну сталь, тонколистову рулонну холоднокатану вуглецеву сталь, корозійно стійки хромисті та хромонікелеві сталі, листи алюмінію і алюмінієвих сплавів, титан, металопласт, вініпласт, поліетилен, склопласти, тощо. Випуск повітропроводів здійснюється на спеціалізованих механізмах і верстатах.

3.3 Основи технології і організації виробництва столярних виробів

Деревину застосовують для виробництва паркету, дверних та віконних коробок, хрестовин, дверного заповнення, вбудованих меблів. Деревину й досі широко використовують для виготовлення шпал, опор ліній електропередач та як кріпильне риштовання в підземних розробках.