Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
последний варинт конспекта ВББ Шаповал.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.77 Mб
Скачать

3.1.2 Кольорові метали та сплави й матеріали на їхній основі

Кольорові метали, на від міну від чорних, мають вищу пластичність при нормальних температурах, більшу стійкість проти корозії, більш тепло- і електропровідні, мають нижчу температуру плавлення. У будівництві кольорові метали використовують у вигляді сплавів.

Алюміній і його сплави. Силуміни – сплави алюмінію з кремнієм (в кількості 4…13 %). Ці сплави мають високі ливарні якості, малу усадку і пористість, тверді й міцні.

Магналії – сплави алюмінію з магнієм, які відрізняються здатністю до зварювання та високою корозійною стійкістю.

Авіалії – сплави алюмінію з магнієм та силіцієм. Дюралюміни – сплави алюмінію з міддю та магнієм. Ці сплави мають високу міцність, але меншу корозійну стійкість порівняно з магналіями.

Сплави алюмінію використовують для виготовлення зварних деталей, трубопроводів, бункерів та інших деталей та виробів.

Вироби та конструкції з алюмінієвих сплавів є антимагнітними, вогне- та сейсмостійкими, при ударі не дають іскор. Вони економічні, мають добрий зовнішній вигляд, не потребують додаткової обробки лицьової поверхні, легко обробляються різанням.

Останнім часом алюміній набуває широкого використання у будівництві для виготовлення конструкцій, в тому числі панелей зовнішніх стін та покриттів безперервного типу, підвісних стель, збірно-розбірних та листових конструкцій.

Вироби з алюмінієвих сплавів у вигляді листового прокату, гнутих і пресованих профілів широко застосовують для виготовлення огороджувальних конструкцій та вікон і дверей.

Мідь і його сплави. Латунь – сплав міді з цинком. Бронзи – це сплави міді з такими легуючими елементами як олово, алюміній, берилій, силіцій. Ці сплави застосовують для виготовлення таких виробів, як пружини, мембрани, слюсарний інструмент тощо.

3.1.3 Виготовлення металевих виробів і конструкцій Склад підприємства

Типове підприємство по виготовленню металевих конструкцій складається з цехів основного (цехи підготовки металу, первинної обробки металу і заготівлі окремих деталей, основний складальний і малярно-навантажувальний) (рис. 3.1) і допоміжного (ремонтно-механічний, ремонтно-будівельний, енергоремонтний і транспортний цехи) (рис. 3.2) виробництва.

Для забезпечення основного виробництва різними видами енергоресурсів (електроенергією, парою, стисненим повітрям і т. п.), інструментом, кріпильними виробами, електродами організуються підсобні виробництва: інструментальний і метисний цехи, цехи по виготовленню електродів, киснева і ацетиленова станції, компресорна, котельня і т.ін. Крім того, улаштовуються склади металу, напівфабрикатів, готової продукції, адміністративно-господарські і побутові приміщення і служби.

Розрізняють три типи виробництва: одиничне, серійне і масове (табл. 3.1).

Одиничне виробництво – виготовлення виробів для унікальних об’єктів будівництва. Серійне виробництво – випуск виробів серіями (партіями). Масове виробництво – найбільш економічне виробництво однорідної продукції у великих кількостях відповідно до стандартів.

Таблиця 3.1 – Характеристика типів виробництва

Ознаки

Тип виробництва

масове

серійне

одиничне

Спеціалізація робочих місць

за кожним робочим закріплені 1-2 деталеоперації

за кожним робочим закріплені 3-4 деталеоперації

деталеоперації не закріплені

Номенклатура продукції

постійна

малостійка

різноманітна

Устаткування

спеціальне

частина устаткування спеціалізована

універсальне

Пристосування

є спецоснастка

є спецоснастка

спецоснастка відсутня

Нормативне господарство

повне і точне

менш точне і менш обґрунтоване

Недостатньо повне

Технічне обслуговування робочих місць

сурово регламентоване і стабільне

стійке, більш складне

низьке, нестабільне