Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
последний варинт конспекта ВББ Шаповал.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Виготовлення монтажних вузлів і деталей зі сталевих труб

Під час виготовлення трубних заготовок діаметром до 50 мм послідовність виробничих процесів така: розмічання труб за монтажними кресленнями або ескізами, різання труб, нарізання або накочування різьби, згинання труб свердління отворів, комплектування трубних деталей з’єднувальними деталями і арматурою, збирання трубних вузлів на різьових або зварних з’єднаннях, випробування на щільність, маркування і вкладання у транспортабельні пакети або контейнери, для виконання цих операцій ЦЗЗ і ЦЗМ обладнують необхідними верстатами, пристроями та інвентарем. Обладнання здебільшого групується навколо конвеєра, утворюючі конвеєрну лінію.

Комплектування і перегрупування радіаторів

Готують радіатори для кожного об’єкту окремо відповідно до замовлення. У замовленні повинні бути вказані: назва об’єкту для якого готують радіатори, типи радіаторів, матеріал, з якого вони виготовленні, вимоги до матеріалу ущільнень, тиск за якого будуть працювати радіатори, кількість радіаторів з однаковою кількістю секцій, з поділом житлових будинків по під’їздах , для промислових будівель з поділом на блоки, для невеликих об’єктів без поділу. В ЦЗЗ і ЦЗМ готують радіатори не більше ніж з 16 секцій. Перегрупування радіаторів і отримання радіаторів з 4-16 секцій здійснюється шляхом збирання секцій, що постачаються заводами – виробниками.

На робочому місці всі радіатори, які призначені для групування, доповнювальні радіатори і окремі секції складаються у штабелі. Прокладки, ніпелі, різьові глухі і прохідні пробки повинні знаходитися у окремих ящиках. Гідравлічні випробування радіаторів виконують на спеціальному верстаті. Коли радіатор перебуває під тиском, його оглядають і відмічають місця протікання води. Після скидання тиску і випускання води ліквідують усі дефекти, або замінюють секції і повторно випробовують радіатор. Випробувані радіатори вкладають згідно з замовленням у контейнери або піддони для подальшого транспортування на об’єкт.

Ревізія, підготовка та випробування арматури

Під час ревізії здійснюють огляд арматури, перевіряють комплектність (наявність маховичків, штурвалів, ручок, тощо), очищення від консерванту, промивання деталей, гідравлічні або пневматичні випробування в закритому і відкритому положеннях. Деталі повинні мати гладку поверхню без свищів, виїмок, тріщин, сколів, їх внутрішні поверхні повинні бути чистими. Профіль різьби повинен бути повним, без зірваних ниток і задирок , шпинделі засувок відполіровані, хід запірних органів арматури - повним без заїдань. Треба слідкувати, щоб риски на торцях пробкових і кульових кранів відповідали напрямку руху речовини, що транспортується. Сальникова набивка повинна бути просочена змащувальними матеріалами і ущільнена так, щоби не створювався значний опір під час відкривання та закривання арматури. Для перевірки міцності корпуса і інших деталей, герметичності запірного органу, сальникової набивки та інших ущільнень здійснюють гідравлічні або пневматичні випробування арматури. Арматуру систем опалення, холодного і гарячого водопостачання випробовують гідравлічним тиском 1 МПа протягом 120 с, або пневматичним тиском 0,15 МПа протягом 30 с, падіння тиску не припустимо. Арматуру для газопроводів низького тиску випробовують на міцність гідравлічним або пневматичним тиском 0,2 МПа, а на щільність запірного органу, сальника та інших елементів – пневматичним тиском що в 1,25 рази перевищує робочий тиск. Пробкові крани для газопроводів низького тиску випробовують на щільність: із насухо притертими ущільнювальними поверхнями протягом 5 хвилин, падіння тиску не повинно перевищувати 0,1 кПа. Із нормально змащеними ущільнювальними поверхнями падіння тиску не допускається. Для випробування арматури використовують спеціальні пристрої, ванни і стенди.