Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
73.22 Кб
Скачать

5. Системи зв'язку в управлінні міжнародними автомобільними перевезеннями

Ефективне управління перевезеннями залежить від наявності систем зв'язку з автомобілями і контролю за їх рухом. Знаючи місце знаходження і термін прибуття автомобіля, можна більш ефективно планувати перевезення і завантаження автомобіля. Можливе переключення автомобіля на більш вигідні замовлення. Скорочуються простої під завантаженням розвантаженням, якщо диспетчер повідомить клієнта про точний час прибуття автомобіля. Для водія можна своєчасно замовити пором, технічний сервіс, номер у готелі та інше.

Наявність систем зв'язку з водієм дозволяє контролювати рух вантажу, що приваблює клієнтів, особливо при перевезенні цінних чи небезпечних вантажів. Крім того, постійний контроль руху транспортних засобів знижує ризик страховика, і можуть бути знижені страхові внески.

Використовуються наступні основні типи засобів і систем зв'язку:

- радіозв'язок;

- ближній зв'язок у діапазоні 27 МГц;

- короткохвильовий зв'язок (КХ);

- ультракороткохвильовий зв'язок (УКХ);

- транкінговий зв'язок;

- стільниковий мобільний зв'язок;

- супутниковий мобільний зв'язок.

Радіозв'язок у діапазоні 27 МГц (у так званому цивільному діапазоні, Сі-Бі-радіо) широко застосовується водіями як найбільш дешевий і доступний. Фірми, які торгують радіостанціями діапазону 27 МГц, повинні мати ліцензію. Радіостанції повинні бути зареєстровані. Але, наприклад, російські дозволи не визнаються за кордоном, оскільки потрібні спеціальні міждержавні угоди.

Зв'язок у діапазоні 27 МГц зручний для спілкування водіїв між собою в колоні чи групі. Радіостанції мають від 40 до 400 частотних каналів. Дальність зв'язку (у містах – 1-5 км, на відкритій місцевості - до 15 км) не може забезпечити зв'язок з диспетчером.

КХ-радіозв'язок через велику завантаженість має багато перешкод. Надійність зв'язку залежить від погоди і часу доби. Дальність зв'язку не перевищує 50 км. Потребується установка потужних передавачів. Інтенсивне радіовипромінювання шкодить здоров'ю людей, а реєстрація КХ-передавачів потребує часу і грошових витрат.

УКХ-радіозв'язок потребує установки ретрансляторів через 20-50 км по всій лінії передачі відомостей. Висота вежі ретранслятора 60-80 м. Установка коштує дуже дорого (вартість оснащення траси Москва-Брест складає 0,5 млн $, мобільний комплект радіостанції коштує приблизно 5 тис $. Для установки за кордоном потрібно узгодження на міждержавному рівні. При використанні УКХ-радіостанцій значно ускладнений одночасний зв'язок кількох абонентів. УКХ-радіозв'язок використовує технологію множинного доступу з частотним поділом FDMA (Frequency Division Multiple Access).

Транкінговий зв'язок також використовує технологію FDMA. Термін «транк» (англ. trunk - ствол, телефонна магістраль) передбачає наявність окремих каналів радіозв'язку, кожен з яких забезпечується парою частот - одна для прийому, друга - для передачі. Вибір каналу виконує автоматика, яка сканує частотні канали і обирає вільний, по якому і здійснюється зв'язок між абонентами. Переваги такого зв'язку: порівняно значна область обслуговування (з радіусом до 50 км), порівняно малі витрати на розгортання системи (дещо дешевший, ніж стільниковий). До недоліків слід віднести недостатню якість зв'язку.

Стільниковий мобільний зв'язок забезпечує якісний та надійний мовний зв'язок. Система рухомого зв'язку працює за допомогою приймально-передавальних станцій у місті чи вздовж автомагістралі; кожна зі станцій відповідає за певний сектор території. Стільниковий зв'язок може виходити і на супутникові канали, але, незважаючи на це, має територіальні обмеження через необхідність у наземних ретрансляторах.

У західноєвропейських країнах теж немає суцільного покриття території наземними ретрансляторами. Стільниковий зв'язок різних компаній несумісний між собою. У більшості систем стільникового зв'язку міняється номер телефону при переході від одного оператора до іншого; однак, зараз розвиваються системи, що не мають цього недоліку.

Супутниковий зв'язок - один із видів радіозв'язку, що ґрунтується на використанні штучних супутників Землі (ШСЗ) в якості ретрансляторів. Супутниковий зв'язок здійснюється між наземними станціями, які можуть бути як стаціонарними, так і рухомими.

Супутниковий зв'язок у найбільшій мірі відповідає потребам міжнародних автоперевізників, так як забезпечує найширшу зону дії. Системи супутникового зв'язку можна поділити на дві групи: системи на основі геостаціонарних супутників та системи на основі низькоорбітальних супутників.

Супутниковий мобільний зв'язок дозволяє визначати координати місцезнаходження об'єкта. На орбітах навколо Землі знаходиться певна кількість супутників з таким розрахунком, щоб в будь-якій точці земної поверхні в будь-який час у зоні прямої видимості знаходилося не менш як три супутники. На кожному з них установлено високоточний атомний годинник. Супутниковий прийомо-передавач, яким оснащено транспортний засіб, надсилає сигнал на ці супутники і отримує відбитий від них сигнал разом з координатами кожного з супутників і сигналами точного часу. По різниці переданого і відбитого сигналів обчислюється відстань до кожного із супутників, від яких прийнято відбитий сигнал. За координатами супутників і відстанями до них однозначно визначаються координати об'єкта на земній поверхні. Система дозволяє також визначити висоту над рівнем моря, напрямок та швидкість руху об'єкта.

Соседние файлы в папке Практика перевода,Михнова-task