Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
116.74 Кб
Скачать

9

Translate the following texts into English (create a table with its left column for the initial text and its right column for your translation):

1. Основні характеристики інформаційних мереж.

2. Класифікація інформаційних мереж.

3. Інформаційна мережа інтегрального обслуговування.

1. Основні характеристики інформаційних мереж

Локальні обчислювальні мережі – це один із сучасних технічних засобів, що застосовується у керуванні автотранспортними перевезеннями.

На самому загальному рівні мережа – це система, яка дозволяє проводити обмін інформацією.

Інформація – (від латинського informatio – пояснення, переказ, відомості, знайомство) – сукупність деяких відомостей, повідомлень, знань, які сприймають із навколишнього середовища за допомогою деяких методів (вхідна інформація), видають у навколишнє середовище (вихідна інформація) або зберігають всередині певної системи.

Інформація – відомості про об’єкти та явища навколишнього середовища, їх параметри, властивості, стан, яка дозволяє знизити ступінь невизначеності знань про ці об’єкти.

Інформація сприяє прийняттю рішень. Для цього вона повинна мати наступні властивості:

  • об’єктивність – інформація об’єктивна, якщо вона не залежить від чийогось погляду, міркування;

  • повнота – міра представлення про об’єкт інформації, необхідна для прийняття вірного рішення;

  • цінність – максимально можлива користь, яку здатна принести інформація для досягнення мети;

  • достовірність – інформація достовірна, якщо вона відображає істинне положення справ;

  • актуальність – одержання інформації в необхідний момент.

Інформаційна мережа - це комунікаційна мережа, в якій продуктом генерування, переробки, зберігання і використання є інформація.

Комунікаційна мережа система, що складається з об’єктів (пунктів, вузлів мережі), які здійснюють функції генерації, перетворення, зберігання і споживання продукту, і ліній передачі (зв’язків, комунікацій, з’єднань), які здійснюють передачу продукту між пунктами, що знаходяться на великих відстанях один від одного.

Обчислювальна мережа – інформаційна мережа до складу якої належить обчислювальне обладнання (ЕОМ, принтери, плотери та інше обчислювальне та вимірювальне обладнання).

Мінімальний набір компонентів, що складають базову комунікаційну модель:

• джерело – персональний комп’ютер (ПК), сервер, супутник;

• приймач – ПК, приймальна антена;

• середовище передачі даних (канал) – телефонна лінія, кабель або повітря, по якому поширюється мікрохвильове випромінювання, тобто лінії зв’язку або простір в якому поширюються сигнали;

• повідомлення – інформація, що передається від джерела до приймача.

До переваг використання мереж відносять:

• швидкий обмін інформацією між користувачами;

• загальний доступ до ресурсів;

• оптимальний розподіл навантаження між декількома користувачами;

• можливість резервування для підвищення стійкості всієї системи до відмов;

• створення гнучкої робочого середовища.

Історія вдосконалення обміну даними відзначена покращеннями всіх компонентів комунікаційної моделі. Ці поліпшення зробили мережі більш швидкими, простими в користуванні і більш ефективними.

Мережа включає в себе все апаратне і програмне забезпечення, необхідне для підключення до каналу, по якому здійснюється обмін інформацією:

Робоча станція - комп'ютер, підключений до мережі і працює під керуванням локальної операційної системи, і виконує функції, пов'язані з прийом та передачею інформації.

Сервери мережі - виконують функції управління розподіленням мережевих ресурсів і надання різного роду сервісних послуг.

Комунікаційні вузли - модеми, повторювачі, комутатори (мости), маршрутизатори, шлюзи та інше.

Засоби зв'язку - коаксіальний кабель, вита пара, оптоволоконний кабель, телефон.

Програмне забезпечення - для вирішення задач обробки інформації, здійснення планування і організації колективного доступу до інформаційних ресурсів мережі, динамічного розподілу цих ресурсів.

Пристрої, які взаємодіють з іншими пристроями в мережі, називаються вузлами, станціями або мережевими пристроями. Число вузлів може складати від двох до багатьох тисяч. Сучасні телекомунікаційні технології засновані на використанні інформаційних мереж.

2. Класифікація інформаційних мереж.

Інформаційні мережі класифікують за цілою низкою ознак:

1. По охопленню території. В залежності від відстаней між вузлами розрізняють обчислювальні мережі:

• Локальні (ЛОМ) - охоплюють обмежену територію (зазвичай в межах віддаленості станцій не більше ніж на кілька десятків або сотень метрів один від одного, рідше на 1...2 км). Локальні мережі позначають LAN (Local Area Network). Відмінною рисою ЛОМ є велика швидкість передачі даних, низький рівень помилок і використання дешевої середовища передачі даних. Більшість ЛОМ належать конкретній організації, яка їх підтримує.

• серед територіальних мереж, що охоплюють значний географічний простір можна виділити мережі регіональні і глобальні, мають відповідно регіональні або глобальні масштаби; регіональні мережі іноді називають мережами MAN (Metropolitan Area Network).

Якщо мережа охоплює ціле місто, то вона є регіональною обчислювальною мережею (РОМ). РОМ - це самий новий тип мереж, які мають багато спільного з ЛОМ, але вони по багатьох параметрах складніші від останніх. Наприклад, крім обміну даними і голосового обміну, РОМ можуть передавати відео- а аудіоінформацію.

РОМ розроблені для підтримки великих відстаней. Вони можуть використовуватися для зв'язування декількох ЛОМ разом в високошвидкісні інтегровані мережеві системи. РОМ поєднують найкращі характеристики ЛОМ з більшою географічною протяжністю.

Глобальні мережі WAN (Wide Area Network). Якщо мережа поширюється на значні області, такі, як країни, вона називається глобальної обчислювальної мережею (ГОМ). Комунікації у ГОМ здійснюються за допомогою телефонних ліній, супутникового зв'язку чи наземних мікрохвильових систем. ГОМ найчастіше створюються шляхом об'єднання ЛОМ і РОМ. Фактично об'єднання ізольованих ЛОМ і РОМ в ГОМ є сучасною тенденцією в області мереж і часто являють собою конгломерат різних технологій.

У порівнянні з ЛОМ більшість ГОМ відрізняються низькою швидкістю передачі даних і більш високим рівнем помилок. Нові технології в області ГОМ покликані вирішити ці проблеми.

Особливо виділяють єдину у своєму роді глобальну мережу Internet з реалізованою в ній інформаційною службою World Wide Web (WWW) - всесвітня павутина; це мережа мереж зі своєю технологією. В Internet існує поняття інтрамереж (Intranet) - корпоративних мереж в рамках Internet.

Корпоративні мережі (масштабу підприємства) - сукупність пов'язаних між собою ЛОМ, що охоплюють територію, на якій розміщено одне підприємство чи установа в одному або декількох близько розташованих будівлях. Локальні і корпоративні обчислювальні мережі - основний вид обчислювальних мереж, що застосовуються в системах автоматизованого проектування (САПР).

2. За типом методу доступу - на випадкові, пропорційні, гібридні.

3. За типом фізичного передавального середовища - на базі коаксіального кабелю, витої пари, оптоволокна, радіоканалів, інфрачервоного діапазону електромагнітного випромінювання, радіоканалу, супутникового зв'язку.

4. По приналежності. Залежно від прав власності мережі можуть бути мережами загального користування (public) або приватними (private). Серед мереж загального користування виділяють телефонні мережі ТфЗК (PSTN - Public Switched Telephone Network) і мережі передачі даних (PSDN - Public Switched Data Network).

5. По топології (спосіб організації фізичних зв'язків). За способом зв'язування елементів в мережі розрізняють мережі шинної (магістральної), кільцевої, зоряної, ієрархічної, довільної топології.

а) Пряме з'єднання - два ПК з'єднані відрізком кабелю, що дозволяє ведучому ПК отримати доступ до ресурсів підпорядкованого ПК.

б) Шинна (bus) - Шинна топологія реалізується кабелем, прокладається від одного комп'ютера до іншого у вигляді послідовної ланцюжка, що нагадує гірлянду.

Усі сигнали, передані будь-яким комп'ютером в мережу, йдуть по шині в обох напрямках до всіх інших комп'ютерів. Два кінця шини повинні бути «закриті» за допомогою електричних опорів - термінаторів, що обнуляють напругу, яка приходять на ці кінці, для того, щоб сигнали не відбивалися і не йшли в зворотному напрямку. Основний недолік шинної топології полягає в тому, що дефект кабелю в будь-якому місці його протяжності ділить мережу на дві частини, не здатні спілкуватися між собою. Шинну архітектуру використовує більша частина мереж, побудованих на коаксіальних кабелях, таких, як мережі Ethernet.

в) Кільцева (ring) - топологія кільця функціонально еквівалентна шині, у якої кінці з'єднані один з одним; таким чином, сигнали передаються від одного комп'ютера до іншого, рухаючись по колу. Однак комунікаційне кільце - це тільки логічна абстракція, а не фізична конструкція.

Фактично мережа являє собою зірку, але при цьому спеціальний концентратор реалізує логічне кільце шляхом пересилання вхідного сигналу тільки через наступний спадний порт (замість передачі через усі порти, як це робить концентратор при застосуванні топології «зірка»). Кожен комп'ютер, одержавши вхідний сигнал, обробляє його і, якщо це необхідно, посилає назад концентратору для передачі наступної робочої станції в мережі. У відповідності з даним принципом роботи система, що передає сигнал в мережу, повинна також видалити його після того, як він обійшов все кільце повністю. Мережі, сконструйовані на основі топології «кільце», можуть використовувати різні типи кабелю. Наприклад, мережі Token Ring використовують виту пару, в той час як FDDI-мережі реалізують топологію «кільце» за допомогою оптоволоконних кабелів.

г) Зірка (star) - топологія «зірка» використовує окремий кабель для кожного комп'ютера, прокладений від центрального пристрою, що називається хабом (hub) або концентратором.

Концентратор транслює сигнали, що надходять на будь-який з його портів, на всі інші порти, в результаті чого сигнали, що посилаються одним вузлом, досягають інших комп'ютерів. Мережа на основі «зірки» більш стійка до пошкоджень в порівнянні з мережею на базі шинної архітектури, тому що ушкодження кабелю торкається безпосередньо тільки того комп'ютера, до якого він приєднаний, а не всю мережу. Більшість мереж, що використовують кабель типу «вита пара», монтуються по топології «зірка», наприклад 10BaseT Ethernet, Fast Ethernet.

д) складні топології.

6. По способу керування:

а) з виділеним сервером - в якій один із комп'ютерів виконує функції зберігання даних, призначених для використання всіма робочими станціями (мережними вузлами), управління взаємодією між робочими станціями і ряд сервісних функцій. Такий комп'ютер називається сервером. Взаємодія між комп'ютерами здійснюється через сервер.

Переваги мереж з виділеним сервером:

• надійна система захисту інформації;

• висока швидкодія;

• відсутність обмежень на число робочих станцій.

Недоліки мереж з виділеним сервером:

• більш висока вартість, тому що потрібно виділяти один комп'ютер під сервер;

• менша гнучкість в порівнянні з однорангових мережами.

б) однорангові - у них всі вузли рівноправні і немає єдиного пристрою для зберігання даних; Мережна операційна система розподілена по всім робочим станціям. Кожна станція мережі може виконувати функції як клієнта, так і сервера. Вона може обслуговувати запити від інших робочих станцій і спрямовувати свої запити на обслуговування в мережу. Користувачеві мережі можуть бути доступні всі пристрої, підключені до інших станцій (диски, принтери).

Переваги однорангових мереж:

• висока надійність;

• простота роботи;

• низька вартість;

• простота управління порівняно з мережами з виділеним сервером.

Недоліки однорангових мереж:

• залежність ефективності роботи від кількості станцій;

• складність захисту інформації;

• труднощі оновлення та зміни програмного забезпечення станцій.

7. За швидкістю передачі інформації - низькошвидкісні (до 10 МБіт/с), середньошвидкісні (до 100 Мбіт/с) і високошвидкісні (понад 100 Мбіт/с).

Крім того, іноді виділяють мережі за ступенем інтегрованості: інтегровані мережі, неінтегровані мережі і підмережі.

8. По можливостях передачі сигналів мережі діляться на вузькосмугові і широкосмугові.

Вузькосмугові мережі - це мережі, в яких мережевий кабель або інше мережеве середовище може передавати тільки один сигнал в будь-який момент часу. Такі мережі використовують імпульси, які передаються безпосередньо в мережеве середовище, для створення простого сигналу, в якому в закодованому вигляді представлені двійкові (бінарні) дані.

Широкосмугові мережі здатні передавати декілька сигналів одночасно, використовуючи для кожного з них свою частоту передачі. В якості прикладу широкосмугової мережі можна привести кабельне телебачення: незважаючи на те що до телевізора підключений тільки один кабель, для перегляду можна вибирати будь-який з трансльованих каналів.

3. Інформаційна мережа інтегрального обслуговування.

Інтегрована обчислювальна мережа (інтермережа) являє собою взаємопов'язану сукупність багатьох обчислювальних мереж, які в інтермережі називаються підмережами.

В автоматизованих системах великих підприємств підмережі включають обчислювальні засоби окремих проектних підрозділів. Інтермережі потрібні для об'єднання таких підмереж, а також для об'єднання технічних засобів автоматизованих систем проектування і виробництва в єдину систему комплексної автоматизації (CIM - Computer Integrated Manufacturing).

Зазвичай інтермережі пристосовані для різних видів зв'язку: телефонії, електронної пошти, передачі відеоінформації, цифрових даних і т.п., і в цьому випадку вони називаються мережами інтегрального обслуговування.

Розвиток інтермережі полягає в розробці засобів сполучення різнорідних підмереж і стандартів для побудови підмереж, спочатку пристосованих до сполучення.

Підмережі в інтермережах об’єднуються у відповідності до обраної топології за допомогою блоків взаємодії.

Історія створення. Однією з основних причин створення ЦМІО є розширення у багатьох країнах сфери інформаційних послуг як за обсягом, так і за видами сервісу.

У всьому світі відбувається бурхлива комп'ютеризація та інформатизація суспільства. В Україні також отримали широкий розвиток персональні ЕОМ і бази даних. Крім того, перехід до ринкової економіки вимагає ще більш істотного розвитку інформаційної сфери, заснованої на широкому використанні засобів обчислювальної техніки і засобів зв'язку, включаючи окрім телефонного зв'язку зв'язок між ЕОМ, зокрема ПЕОМ з базами даних. При цьому, судячи з міжнародного досвіду, зв'язок в інформаційній сфері становить значну частку.

Інформатизація суспільства зажадала наявність можливості інтеграції різних видів інформації та послуг на основі єдиної мережі. Особливо актуальною є проблема підключення, різноманітних термінальних пристроїв (телефонний апарат, модем, факс тощо) до такої єдиної мережі.

При створенні окремих спеціалізованих мереж (телефонних мереж передачі даних і т.п.) для підключення до них термінальних пристроїв, очевидно, потрібне відповідне число абонентських ліній, які є найбільш масовими елементами будь-якої мережі. Крім того, створюються незручності абоненту через наявність кількох абонентських номерів одного і того ж абонентського пункту.

Разом з тим всі такі спеціалізовані мережі практично засновані на одних і тих же або аналогічних технічних засобах, побудованих на одній і тій же елементній базі і часто на одних і тих же принципах створення і функціонування вузлів комутації, ліній зв'язку та мереж. При цьому через виникнення нових засобів прийому та передачі різноманітної інформації, зміни з плином часу вимог абонентів на надані зв'язком послуги цикл заміни устаткування, як показує світова практика, в даний час складає приблизно 5 років.

У зв'язку з цим виникла необхідність створення якоїсь єдиної мережі, що забезпечує інтеграцію всіх видів інформації, що передається з наданням досить широкого переліку послуг (видів сервісу) і можливістю їх зміни без істотної модифікації мережі або введення нових спеціалізованих мереж.

Таким видом єдиної мережі, що одержала широке поширення в Європі, США, Канаді, Японії та ряді інших країн, служить цифрова мережа інтегрального обслуговування - ЦМІО (ISDN), яка забезпечує абоненту можливості передачі практично будь-якої інформації з однієї і тієї ж абонентської лінії.

До переваг ЦМІО зазвичай відносять:

- Більш високу продуктивність і економічну ефективність у порівнянні з будь-якою іншою існуючою мережею;

- Забезпечення абоненту більш широкого спектра послуг зв'язку: наявність багатофункціональних терміналів, тільки однієї АЛ, наявність для всього спектру послуг тільки одного абонентського номера;

- Високу швидкість передачі інформації у порівнянні зі швидкостями в існуючих мережах;

- Більш низький тариф для не телефонного сервісу;

- Хорошу основу для розвитку сумісних міжнародних систем зв'язку;

- Наявність цифрового каналу з кінця в кінець;

- Забезпечення зв'язку як методом КК, так і методом КП;

- Потужну пакетну систему сигналізації N7 (СС-7), що забезпечує ефективне використання засобів зв'язку;

- Сумісність ЦМІО з існуючими мережами і адаптованість терміналів.

Соседние файлы в папке Практика перевода,Михнова-task