Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЛАВА 11п.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
118.27 Кб
Скачать

11.4. Організація медичного забезпечення бригади в зустрічному бою

Зустрічний бій відноситься до наступальних дій і розглядається як наступ на противника, який також намагається вирішити свої бойові завдання наступом. Мета зустрічного бою полягає у розгромі противника в короткі строки, захопленні ініціативи і створенні вигідних умов для подальших дій військ.

При організації медичного забезпечення бригади в зустрічному бою необхідно врахувати:

умови виникнення зустрічного бою (в ході маршу, при розвитку наступу, при проведенні контрудару (контратаки), при знищенні повітряних і морських десантів);

характерні риси зустрічного бою (обмеження часу на його організацію, швидке зближення сторін і вступ їх в бій з ходу, напружена боротьба за виграш часу, захват і утримання ініціативи, різкі і часті зміни обстановки, швидкоплинність бойових дій, їх розгортання на широкому фронті і на велику глибину, наявність значних проміжків між частинами і відкритих флангів);

організацію і ведення зустрічного бою;

можливий характер застосування противником різних засобів ураження;

організація тилового забезпечення;

характер наступних дій бригади;

склад і стан медичної служби бригади до початку зустрічного бою;

завдання, які поставлені перед медичною службою і вказівки вищестоящого начальника медичної служби з організації медичного забезпечення.

Основні заходи з підготовки до медичного забезпечення зустрічного бою, як правило, проводяться завчасно при підготовці бригади до маршу, наступу або до участі в контрударі (контратаці). З прийняттям командиром бригади рішення на зустрічний бій організація медичного забезпечення уточнюється.

Головні зусилля медичної служби зосереджуються на забезпеченні передового загону (авангарду) і головних сил бригади.

Передовий загін (авангард) і тактичний повітряний десант в залежності від їх складу посилюються необхідними силами і засобами вищестоящого начальника медичної служби. При цьому передовий загін в складі батальйону може посилюватися АП-2 для надання першої лікарської допомоги і санітарно-транспортними засобами, авангард в складі батальйону – силами і засобами медичної служби для надання першої лікарської допомоги і санітарно-транспортними засобами, тактичний повітряний десант в складі роти – силами і засобами медичної служби для надання долікарської допомоги.

Для проведення санітарно-епідеміологічної розвідки маршрутів руху і рубежів розгортання медична служби бригади, яка призначена в передовий загін армійського корпусу, посилюється силами і засобами санітарно-епідеміологічного загону медичної бригади АК.

В зустрічному бою медична рота бригади пересувається під прикриттям бойових підрозділів також, як в наступі з висуванням з глибини з урахуванням конкретної обстановки.

Медичний пункт передового загону або авангарду звичайно розгортається з вводом в бій його головних сил якомога ближче до військ.

З зав’язкою зустрічного бою передовим загоном (авангардом) медичні підрозділи бригади звичайно зупиняються вздовж доріг (на маршрутах руху); санітарний транспорт бригади направляється до району дій передового загону (авангарду) для евакуації поранених і хворих.

Начальник медичної служби бригади в цей час на основі рішення командира бригади уточнює своє рішення на організацію медичного забезпечення зустрічного бою.

З розгортанням головних сил бригади для зустрічного бою медична рота бригади розгортається, як правило, за бойовими порядками підрозділів першого ешелону, які діють на напрямку головного удару бригади.

В зустрічному бою необхідно посилювати охорону і оборону підрозділів медичної служби, а також транспортних засобів з пораненими і хворими; медичні підрозділи повинні пересуватись і розгортатись під прикриттям бойових підрозділів. При необхідності для їх охорони і оборони командуванням виділяються додаткові сили і засоби.

При виникненні зустрічного бою в ході наступу або контрудару (контратаки) його медичне забезпечення з початком бою звичайно здійснюється угрупуванням сил і засобів медичної служби бригади які вже є.

При медичному забезпеченні зустрічного бою начальник медичної служби бригади повинен передбачити і проводити заходи по підготовці до забезпечення наступних бойових дій – переслідування противника або бою за утримання досягнутого рубежу.

При управлінні медичною службою у зустрічному бою особлива увага приділяється постійному зборі інформації про бойову і тилову обстановку, наявність поранених і хворих в підрозділах, в медичній роті бригади, про хід надання їм медичної допомоги і евакуації, швидкій і правильній оцінці обстановки, уточненню раніше прийнятого рішення, своєчасній постановці завдань підлеглим, як правило, шляхом передачі коротких розпоряджень.