Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЛАВА 11п.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
118.27 Кб
Скачать

11.3. Організація лікувально-евакуаційних заходів при підготовці до маршу та на марші

При підготовці до маршу медична служба бригади звичайно здійснює наступні заходи:

виявляє серед особового складу хворих, які неспроможні за станом здоров’я здійснювати марш;

планує і організовує медичне забезпечення маршу;

організовує медичну розвідку;

вивільнює медичні підрозділи від поранених і хворих, згортає їх і готує до пересування;

посилює санітарно-транспортними засобами медичні пункти батальйонів (дивізіонів);

виділяє необхідні сили і засоби медичної служби в передовий загін, похідну охорону і замикання;

розподіляє сили і засоби медичної служби по похідних колонах, поповнює запаси медичного майна;

здійснює підготовку до маршу транспортних засобів медичних підрозділів.

До початку маршу перша медична і долікарська допомога надається в підрозділах. Для надання першої лікарської і невідкладних заходів кваліфікованої медичної допомоги в районі розташування тилу бригади частково розгортається медична рота бригади. Евакуація поранених і хворих з бригади здійснюється в найближчі медичні частини і заклади, як правило, транспортом вищестоящого начальника медичної служби.

При плануванні медичного забезпечення бригади на марші крім звичайних питань визначаються:

завдання медичної розвідки, сили і засоби, які виділяються для її проведення та порядок проведення;

сили і засоби медичної служби для розгортання тимчасових медичних пунктів, час, місце їх розгортання і порядок роботи;

організація висування медичних підрозділів.

Планування медичного забезпечення маршу бригади здійснюється на весь період маршу. При здійсненні маршу на великі відстані завдання медичним підрозділам звичайно ставляться тільки на перший добовий перехід; на кожний наступний перехід завдання уточнюються в районі відпочинку.

Медична рота бригади, що виділяється в передовий загін, посилюється санітарно-транспортними засобами; медичний пункт батальйону, що виділяється в передовий загін або авангард, звичайно посилюється санітарно-транспортними засобами і автоперев’язочною (лікарем з необхідним медичним майном) для надання першої лікарської допомоги.

В замиканні бригади за рахунок медичної роти бригади звичайно виділяються санітарно-транспортні засоби і медичний склад для надання медичної допомоги.

Місце медичних підрозділів в похідному порядку бригади на марші в основному визначається завданнями і умовами здійснення маршу, його організацією і завданнями, що поставлені перед медичною службою.

Порядок пересування медичних підрозділів у всіх випадках повинен забезпечувати марш бригади в медичному відношенні; своєчасне розгортання медичних підрозділів при зустрічі бригади з противником і вступі її в бій; збереження їх боєздатності; своєчасне прибуття медичних підрозділів в призначений район.

Медичні підрозділи на марші рухаються:

МПБ –в складі колони свого батальйону, звичайно перед підрозділами тилу і технічного забезпечення, а в передбачені вступу у бій – за бойовими підрозділами, призначеними для дій у першому ешелоні;

медр бригади– в складі колони тилу бригади за головними силами бригади на відстані 2-3км, а в передбаченні вступу в бій – безпосередньо за одним із головних батальйонів в готовності до розгортання.

Перша медична допомога пораненим і хворим на марші надається в порядку само- і взаємодопомоги, стрільцями–санітарами і санітарними інструкторами підрозділів безпосередньо в бойових машинах. Після надання першої медичної допомоги поранені і хворі, в залежності від конкретних умов і їх стану, залишаються в бойових машинах до районів привалів, денного, нічного відпочинку, а потім евакуюються на медичні пункти або передаються в ході маршу на санітарний транспорт, який прямує з медичними пунктами або в замиканні бригади.

У цьому випадку бойові машини, в яких знаходяться поранені і хворі, з дозволу командира зупиняються на обочині дороги. Поранені і хворі знімаються з них, маскуються, позначаються помітними знаками і залишаються на місці до підходу санітарного транспорту або передаються на цей транспорт безпосередньо.

Евакуація поранених і хворих із бригади, яка здійснює марш, проводиться в медичні підрозділи, частини і заклади, що розгорнуті на маршрутах руху медичною службою частини і об’єднання по території яких здійснюється марш, як правило, транспортом вищестоящої ланки медичної служби. При відсутності на маршрутах руху таких медичних підрозділів, частин і закладів для надання пораненим і хворим першої лікарської допомоги і підготовки їх до подальшої евакуації медичною службою армійського корпусу, за рахунок ВППГ, медичних підрозділів спеціальних частин через кожні 60-80 км (звичайно в районах привалів, денного або нічного відпочинку) розгортаються тимчасові медичні пункти. Сили і засоби, які призначені для їх розгортання, висуваються на марші за передовим загоном (авангардом).

До районів привалів денного, нічного відпочинку частин і підрозділів АК тимчасові медичні пункти можуть висувати пости санітарного транспорту. Із тимчасових медичних пунктів поранені і хворі евакуюються в найближчі до маршрутів руху військові або цивільні лікувальні заклади, як правило, транспортом вищестоящого начальника медичної служби.

Після проходження колон армійського корпусу тимчасові медичні пункти згортаються і прямують за частинами технічного забезпечення і тилу в складі замикання колон армійського корпусу.

При виникненні в бригаді, що здійснює марш, осередків масових санітарних втрат перша лікарська і кваліфікована медична допомога пораненим і хворим надається в медичних військових і цивільних лікувальних закладах, розгорнутих на маршрутах руху. При необхідності і у відповідності з конкретними обставинами з цією метою може розгортатися медична рота бригади, що висувається.

При здійсненні маршу начальник медичної служби бригади звичайно знаходиться на КП бригади. Зв’язок медичної служби на марші забезпечується головним чином рухомими засобами, а в медичних підрозділах, окрім того, і сигналами. Радіозасоби використовуються за вказівкою і з дозволу начальника штабу бригади.