Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
приказ 620.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Примірне положення про відділення екстрагенітальної патології

1. Відділення екстрагенітальної патології є структурним підрозділом багатопрофільного лікувально-профілактичного закладу або спеціалізованого акушерського стаціонару і забезпечує надання спеціалізованої акушерської та неонатологічної стаціонарної допомоги.

5. Відділення екстрагенітальної патології може бути клінічною базою кафедри акушерства і гінекології вищих медичних навчальних закладів.

2. Керівництво відділенням екстрагенітальної патології здійснюється завідувачем відділення, який призначається на посаду та звільняється наказом головного лікаря ЛПЗ. В своїй роботі підпорядковується головному лікарю та безпосередньо заступнику головного лікаря з лікувальної роботи

4. Планування діяльності, фінансування, укомплектування штатами, оснащення відділення медичною апаратурою, інструментарієм, господарським інвентарем та обладнанням проводиться відповідно до діючих нормативів в установленому порядку.

5. Персонал відділення екстрагенітальної патології керується діючим чинним законодавством, цим положенням, наказами, інструкціями, іншими нормативними актами органів охорони здоров’я, посадовими інструкціями.

6. Розрахункова площа приміщень відділення екстрагенітальної патології повинна відповідати нормативним вимогам, що пред’являються до лікувальних закладів (“Державні будівельні норми України. Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я. ДБН В.2.2-10-2001”).

7. Штатний розклад відділенням екстрагенітальної патології складається відповідно до наказу МОЗ України від 23.02.2000 р. №33 “ Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я”.

8. Основні завдання відділення екстрагенітальної патології:

8.1. Надання кваліфікованої спеціалізованої стаціонарної лікувально-діагностичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим хворим згідно з “Нормативами надання стаціонарної акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги”.

8.2. Консультування, дообстеження та вирішення питання щодо можливості виношування вагітності.

8.3. Забезпечення невідкладною акушерською та неонатологічною допомогою пацієнтів.

8.4. Переривання вагітності за умови тяжкого екстрагенітального захворювання, яке є протипоказанням для подальшого виношування вагітності.

8.5. Здійснення допологової підготовки та розробка спільно з профільними фахівцями плану ведення пологів, розродження.

8.6. Забезпечення кваліфікованою анестезіологічною та реанімаційною допомогою пацієнтів.

8.7. Здійснення динамічного спостереження вагітних та породіль з екстрагенітальною патологією.

8.8.  Розробка плану щодо подальшого лікування, реабілітації пацієнтів, планування сім’ї.

8.9. Впровадження в практику сучасних засобів діагностики та лікування ускладнень вагітності, захворювань породіль, гінекологічних захворювань.

810. Своєчасне при необхідності скерування пацієнтів на вищий рівень надання медичної допомоги згідно з визначеними рівнями організації акушерсько-гінекологічної допомоги.

8.11. Здійснення заходів щодо профілактики виникнення внутрішньолікарняних інфекцій.

8.12. Організація спільного перебування матері та новонародженого відповідно до вимог чинних галузевих нормативних документів.

8.13. Удосконалення організаційних форм надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим.

8.14. Вивчення та впровадження сучасних методик ведення пологів та післяпологового періоду, діагностики та лікування гінекологічних захворювань, ускладнень вагітності, пологів та післяпологового періоду, досвіду роботи кращих лікувально-профілактичних закладів щодо сучасних технологій надання акушерської допомоги.

8.15. Аналіз показників стану здоров’я жінок і дітей, показників якості надання акушерської допомоги населенню, розробка заходів щодо їх поліпшення.

8.16. Ведення відповідних форм звітно-облікової та статистичної документації, надання у встановлені терміни звітної та статистичної інформації щодо діяльності закладу територіальним органам охорони здоров’я.

10.15. Забезпечення підвищення кваліфікації медичного персоналу відділенням екстрагенітальної патології.

8.16. Організація зберігання, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів відповідно до вимог чинних нормативних документів.

8.17.. Надання інформації про всі випадки внутрішньолікарняних інфекцій, материнської смертності, нещасні випадки та надзвичайні події територіальним органам охорони здоров’я.

8.18. Забезпечення організації проведення патологоанатомічного дослідження згідно з чинним законодавством. Участь фахівців, причетних до надання медичної допомоги померлим пацієнтам у проведенні патологоанатомічного дослідження.

8.19. Забезпечення складання статистичних звітів за встановленими зразками, на основі яких проводити систематичний аналіз своєї діяльності.

8.20. Надання організаційно-методичної допомоги лікарям акушерам-гінекологам області з питань удосконалення медичної допомоги вагітним.

8.21. Вивчення і аналіз динаміки показників акушерської та неонатологічної служб області з метою покращання здоров’я населення регіону.

8.22. Організація і проведення санітарно-просвітницької роботи серед населення з питань збереження та зміцнення репродуктивного здоров’я; профілактики ускладнень вагітності та пологів; профілактики ЗПСШ, ВІЛ, СНІДу; планування сім"ї; первинної профілактики вроджених вад розвитку; профілактики онкозахворювань та інше.

8.23. Організація оформлення документів на новонароджених, від яких відмовились батьки згідно з чинним законодавством.

8.24. Дотримання персоналом, пацієнтами та відвідувачами правил внутрішнього розпорядку, затверджених головним лікарем ЛПЗ.

Начальник управління організації

медичної допомоги дітям і матерям Р.О.Моісеєнко

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства охорони

здоров'я України

____________ №______