Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
приказ 620.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

II. Операція накладання акушерських щипців.

Операція накладання акушерських щипців застосовується за наявності умов для її виконання у разі виникнення ускладнень, які вимагають негайного закінчення пологів.

Показання з боку матері:

1. Тяжкі форми пізніх гестозів (прееклампсія, еклампсія в пологах);

2. Екстрагенітальна патологія, яка потребує виключення (укорочення) потуг.

3. Ендометрит в пологах;

4. Первинна чи вторинна слабкість родової діяльності;

5. Гострі інфекційні захворювання матері (пневмонія, гепатит, вірусні інфекції верхніх дихальних шляхів) ;

6. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти.

Протипоказання для застосування акушерських щипців:

1. Мертвий плід;

2. Гідроцефалія плода;

3. Розгинальні вставлення (лобне, лицеве) ;

4. Неповне розкриття шийки матки;

5. Невизначене положення передлеглої голівки та її високе стояння.

Операція накладання акушерських щипців проводиться з обов’язковим застосуванням знеболення (інгаляційний або внутрішньовенний наркоз), що необхідно також для розслаблення м'яких тканин.

III. Операція вакуум-екстракції плода.

До сучасних методів оперативного розродження належить операція витягання голівки плода за допомогою вакуум-екстрактора. Сучасні матеріали та технології виготовлення та конструкції апаратів, що розміщується на голівці і фіксується за допомогою від’ємного тиску, створюють умови для застосування у сучасному акушерстві за умови наявності відповідних показань.

Основні показання для операції вакуум-екстракції плода:

1. Первинна та вторинна слабкість родової діяльності;

2. Ендометрит в пологах;

3. Пізні гестози легкого та середнього ступеня ;

4. Гіпоксичний стан плода (за умови відсутності умов здійснення кесарського розтину.

За наявності у роділлі екстрагенітальної патології, що вимагає виключення (укорочення) потуг операція вакуум-екстракції плода може застосовуватись для низведення голівки плода до появи умов для накладання вихідних акушерських щипців.

Протипоказання для вакуум-екстракції:

1. Розгинальні вставлення голівки ;

2. Невідповідність розмірів тазу та голівки плода ;

3. Захворювання роділлі та ускладнення вагітності, що потребують виключення потуг.

Знеболення показане у випадку неспокійного поводження жінки.

Додаток 9

до Методичних рекомендацій щодо організації надання стаціонарної акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги

Рекомендації щодо оформлення етапного та виписного епікризів в медичній документації акушерсько-гінекологічного стаціонару

Етапний епікриз.

Етапний (послідовний) епікриз обов’язково записується в історії хвороби (пологів) після 10 днів перебування пацієнтки в стаціонарі. Це коротко викладені результати обстеження та лікування, а також обгрунтування подальшого перебування в стаціонарі. Етапний епікриз також записується у разі зміни лікуючого лікаря.

Етапний епікриз повинен відображати:

  • зміни в загальному стані хворого (суб’єктивні, об’єктивні та по даним обстеження);

  • зміни в діагнозі, якщо вони мале місце;

  • додаткові прояви захворювання, ускладнення, що виникли за час перебування у стаціонарі та обстеження з метою їх виявлення;

  • доцільність подальшого лікування в стаціонарі;

  • план подальшого обстеження та лікування.

Виписний епікриз.

Епікриз – заключна частина історії хвороби. Це стислий висновок лікаря про перебіг хвороби, результатів обстеження та лікування, стану хворого на час виписки із стаціонару, прогноз захворювання, подальших лікувально-реабілітаційних заходів.

В епікризі стисло викладається паспортна частини, скарги хворої, історія хвороби, (факти, що мають відношення до хвороби), клінічні прояви хвороби; основні дані лабораторної та інструментальної діагностики, результати консультації профільних спеціалістів.

Потім записується повний діагноз та проведене у стаціонарі лікування (добові та разові дози препаратів), результати та ефективність лікування. Наслідки захворювання: повне одужання, незначне погіршення, стан без змін, погіршення стану хворої, хронічний перебіг чи загострення процесу, смерть.

Необхідно зазначити спроможність пацієнтки до виконання професійних обов’язків: працездатна, обмежено працездатна, показання для переводу на легкі умови праці чи інвалідність.

Резюме пологів

Резюме пологів це стислий висновок лікаря після закінчення пологів. Відмічається точний час пологів. Відображається кількісна характеристика пологів; строки (передчасні, строкові, запізнілі); перебіг (фізіологічні, або патологічні).

Біомеханізм народження з урахуванням положення, передлеглої частини, позиції та виду позиції. Необхідно відмітити загальну тривалість та тривалість пологів за періодами.

Якщо мали місце відхилення від фізіологічного перебігу вагітності і пологів, необхідно вказати патологічні відхилення. Викласти динаміку пологової діяльності, тривалість безводного періоду, перебіг пологів; стать плода, масо-ростові показники, стан при народжені за шкалою Апгар; об’єм крововтрати.

Необхідно зазначити показання чи протипоказання до спільного перебування матері і дитини. Якщо мали місце оперативні втручання докладно викласти показання, умови, знеболювання, характер операції та її особливості.

Додаток 10

до Методичних рекомендацій щодо організації надання стаціонарної акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги