Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины.doc
Скачиваний:
275
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
506.37 Кб
Скачать

4. Зміст теми

1. Політичне життя в Україні в другій половині XVII століття. Спроби об'єднання українських земель. П. Дорошенко, І.Самойлович.

2. Стабілізація політичного життя в Україні в кінці XVIII століття. Гетьман І.Мазепа.. Союз І.Мазепи з Карлом XII. Полтавська битва. Ліквідація Запорізької Січі.

3. Гетьман у вигнанні - П.Орлик. Конституція П. Орлика 1711 року.

4. Обмеження Української автономії в першій половині XVIII ст. Діяльність Малоросійської колегії. Правління гетьманського уряду (1735-1750).

5. Гетьман К.Розумовський. Ліквідація гетьманату Катериною ІІ. Посилення антиукраїнської політики російського царизму. Ліквідація Запорізької Січі 1775 року і скасування козацької автономії.

6. Історичне значення існування Української Гетьманської держави другої половини ХVII-ХVIII століття.

7. Становище українських земель під владою Речі Посполитої в кінці XVII-XVIІI століттях. Визвольні повстання 1702-1704 рр. С.Палій. Гайдамацькі рухи 1730-1760-х рр. Коліївщина, Рух опришків. О.Довбуш. Занепад та поділи Речі Посполитої. Нове політичне розчленування України Російською та Австрійською імперіями.

8. Зовнішньоекономічні зв'язки України в другій половині XVII- на початку XVIII століття. Економічне піднесення в Україні після приєднання Північного Причорномор'я.. Активізація зовнішньої торгівлі. Посилення кризових явищ в соціально-економічному житті України внаслідок закріпачення селянства 1783 року.

Дайте визначення поняттям та термінам:

Малоросія – назва Гетьманщини в законодавчих актах і розпорядженнях царського уряду після українсько-московського договору 1654 р. від Андрусівського договору 1667 р. до кінця 18 ст. Малоросією називалися переважно Лівобережна Гетьманщина з Києвом. Як історико0географічне поняття застосовувалося істориками 18 – початку 20 ст.

Малоросійський приказ – державна установа Московської держави, створена в 166 р., що відала питаннями взаємовідносин царського уряду з Гетьманщиною. Офіційно підпорядковувався Посольському приказу, хоча фактично управління його діяльністю здійснював сам цар. Ліквідований у зв’язку зі створенням Малоросійської колегії.

Малоросійська колегія – центральний орган російської колоніальної адміністрації в Гетьманщині у 18 столітті. Так звана Перша Малоросійська колегія створена Петром І у гетьманській столиці Глухові з метою контролю за діяльністю гетьмана й українського уряду та поступового обмеження політичної автономії Гетьманщини. Скасована у 1772 р. у зв’язку з відновленням гетьманства.

Наказний гетьман – особа, що тимчасово заступала гетьмана Війська Запорізького. Наказного гетьмана призначав сам гетьман або його обирала козацька рада, нерідко тільки старшинська.

Резидент – приставлений при гетьманові царський представник для постійного контролю. Вперше резидент був призначений при І.Скоропадському.

Синод, або Духовна колегія – вищий керівний орган церкви після ліквідації Петром І у 1721 р. патріаршої форми правління Російської православною церквою.

Барська конфедерація – військово-політичне об’єднання польської шляхти , спрямоване проти короля Станіслава Понятовського й Російської імперії. Створена в 1768 р. у м. Барі на Поділлі (сучасна Вінницька обдасть).