Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины.doc
Скачиваний:
275
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
506.37 Кб
Скачать

4. Зміст теми

1.Початок Української революції. Політичні партії в підросійській Україні.

2.Утворення Центральної Ради. Початок українізації армії.

3. Український національний Конгрес. І і II Універсали Центральної Ради. Зміни у політичних настроях, економічному та соціальному становищі населення. Загострення конфлікту Центральної Ради з Тимчасовим урядом Росії.

4. III Універсал. Проголошення УНР.

5. Всеукраїнський з’їзд Рад. Боротьба більшовиків із УЦР. IV Універсал.

6. Мирний договір у Брест-Литовську.

7. Гетьманський переворот. П. Скоропадський. Внутрішня та зовнішня політика Української Держави.

8. Утворення Директорії. Відновлення УНР. Отаманщина.

9. Проголошення ЗУНР. Злука УНР і ЗУНР

Дайте визначення поняттям та термінам

Український національний конгрес – перший представницький форум українського руху, який відбувся 19-21 (6-8) квітня 1917 року в Києві.

Українські установчі збори – представницька установа, яка мала бути створена громадянами на основі загального виборчого права для встановлення форми правління і вироблення конституції.

Генеральний секретаріат – виконавчий орган влади , створений після проголошення Першого Універсалу. Являв собою перший український уряд у 20 ст.

Більшовизм – історична назва екстремістської течії в російському соціал-демократичному русі, синонім російському комунізму. На 2 з’їзді Російської соціал-демократичної робітничої партії (серпень 1903 р, Лондон) під час виборів керівних органів гору взяли прихильники В.Ульянова (Леніна), які відтоді називали себе більшовиками. Соціал-демократів, які залишалися на ідейних та організаційних засадах партій 2 Інтернаціоналу, називали меншовиками. Обидві російські соціал0демократичні партії тривалий час мали одну назву і розрізнялися за додатковим терміном: «більшовики» і «меньшовики»,в абревіатурі з початковим літерами цих слів: РСДРП(б), РСДРП(м). 8 з’їзд РСДРП(б) у березні 1918 року найменував партію відповідно до її доктрини, але залишив в назві історичний термін: Російська комуністична партія (більшовиків), скорочено РКП(б). За партією меншовиків залишилася стара назва – РСДРП. Після утворення Радянського Союзу партія більшовиків стала називатися Всесоюзною – ВКП(б). У жовтня 1952 року 19-й з’їзд ВКП(б) перейменував партію на Комуністичну партію Радянського Союзу (КПРС).

Українська Центральна Рада (УЦР) - заснована в Києві як громадсько-політична організація, після проголошення Української Народної Республіки виконувала роль вищого законодавчого державного органу.

Ультиматум – дипломатична нота однієї країни уряду іншої з категоричними вимогами, що не допускають заперечень, виконати їх у зазначений термін під загрозою вживання інших, у тому числі воєнних засобів.

Гетьманський переворот 1918 р. – державний переворот, здійснений у Києві прихильниками генерала П.Скоропадського за підтримкі німецького командування. Внаслідок перевороту було ліквідовано Українську Народну Республіку, розпущено Українську Центральну Раду і проголошено Українську Державу на чолі з гетьманом П.Скоропадським.

Українська Держава – офіційна назва гетьманського державного устрою, який існував в Україні у квітні-грудні 1918 р.

Соціалізація землі передбачала передачу всієї землі без викупу в розпорядження земельних комітетів та розподіл її серед селянства за трудовою або споживчою нормою. Вимога соціалізації землі була основним положенням аграрної програми есерів (як російських так і українських).

Акт злуки – проголошення об’єднання двох українських державних утворень – УНЕР і ЗУНР – в єдину незалежну українську державу, яке відбулося 22 січня 1919 р. в Києві.

Варшавський договір 1920 року – угода про економічну і військові взаємодію між Українською Народною Республікою та Польщею, укладений у квітні 1920 року в Варшаві.