Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
793.6 Кб
Скачать

Тема: " Про позитивні якості. Якою повинна бути ідеальна людина?”

Мета: виховувати громадян-патріотів, здатних творити себе і своє життя, відповідати за свої дії і вчинки; стимулювати прагнення до самовдосконалення, самовиховання, самореалізації; виховувати почуття відповідальності за себе, за навколишніх; учити відверто висловлювати свої думки, обстоювати погляди, переконання.

Майстер. Добрий день, дорогі учні! Відомий французький письменник-гуманіст Антуан де Сент-Екзюпері вва­жав, що «єдина справжня розкіш — це розкіш людського спілку­вання». Тому ми щиро вдячні всім, хто прийшов сьогодні до нас поспілкуватися, висловити свої думки на тему нашого «круглого столу» «Ідеал сучасної людини».

Майстер. Чому саме така тема обрана для обговорення?

Ми з вами живемо в молодій незалежній державі і відчуваємо на собі, як нелегко сьогодні жити більшості українського народу. Нашому поколінню випало складне й відповідальне завдання — відродження української державності, мови, нації. За нас цього ніхто не зробить. Це наш історичний обов'язок. А ми з вами ба­чимо, як нелегко відбувається процес становлення нашої держав­ності. Іноді здається, що ми блукаємо у темряві, зайшли в якийсь глухий кут. Можливо, проблема в самих людях, їхній недоскона­лості, у нерозумінні того, що змінити життя на краще можна лише змінившись самому.

Отож спробуймо сьогодні відповісти на такі запитання: які риси повинен мати громадянин незалежної України, щоб підняти країну із глибокої прірви, створити державу, яка не буде колонією і на яку зважатимуть у світі? якою повинна бути сучасна людина, щоб життя стало кращим, щоб ми, українці, змогли самі себе поважа­ти, і тільки тоді нас поважатимуть у світі?

Історична довідка

Оскільки сьогодні учні вперше беруть участь у засіданні «круг­лого столу», то їм цікаво було б дізнатися про історію його виник­нення.

«Круглий стіл» — форма публічного обговорення або висвіт­лення якихось питань, коли учасники висловлюються у певній по­слідовності, сидячи за столом круглої форми. Уявлення про «круг­лий стіл» як символ рівності й шляхетності бере початок з Артурівських легенд — кельтських народних легенд, у центрі яких по­стає образ короля бриттів Артура, який боровся проти англосак­сонських завойовників. Артур і лицарі «круглого столу», за яким як рівні збиралися герої Артурівських легенд, утілюють моральні іде­али лицарства.

Отже, дорогі діти, шановні гості, запрошую вас на рівних пра­вах узяти участь у розмові, відверто висловлювати свої думки, об­стоювати свої погляди.

Погляди людей різних професій

Говорити про ідеал людини можна під різними кутами зору, у різних ракурсах. І тому я запрошую до слова нашу гостю.

Шановна пані, яким ви бачите ідеал сучасної людини з погляду вашої професії лікаря?

(Вона має вести здоровий спосіб життя, турбуватися про власне здоров'я, відповідально ставитися до свого здоров'я як багатства нації, має нести відповідальність за здоров'я своїх нащадків.)

Майстер. Дякуємо вам. А тепер прошу вас, шановна пані, відпо­вісти на такі запитання як працівник служби зайнятості: «Які якості повинна мати сучасна людина, щоб правильно визначитись у виборі професії, якомога повніше реалізувати себе у професійному плані? І взагалі, чи обов'язково людині мати професію?»

(Потрібно бути добре поінформованим. Вибір професії, з одного боку, має відповідати здібностям і знанням учнів, а з іншого — потребам і можливостям суспільства. Людина повинна робити те, до чого має хист і здібності. Це принесе користь і людині, і суспільству.)

Майстер. Яким вимогам сучасного світу професій повинна відпо­відати людина, яка вже має професію?

(Людина повинна завжди бути на кваліфікаційній висоті, потрібно багато читати, мати багато друзів серед колег, часто їздити у відря­дження.)

Як просто було раніше. Отримував спеціаліст диплом і починав працювати. І працював таким чином усе життя за фахом. Якщо пра­цював добросовісно, завойовував авторитет, на який не дуже впли­вало, передплачує він один чи багато фахових журналів чи зовсім нічого не передплачує.

Нині фахівця відразу після закінчення ВНЗ переслідує страх декваліфікації; професійні знання потрібно повсякчас понов­лювати, постійно підвищувати свій кваліфікаційний рівень. Тож учитися доводиться все життя. А іноді треба і перекваліфікову­ватися.

Вивести наше суспільство з кризи зможуть лише професіонали. Чим кваліфікованіші кадри використовуватимуть складну техніку і точнішу технологію, тим вища ефективність виробництва, тим більша користь економіці держави.

У літературі мені зустрілася цікава думка, що бути громадяни­ном означає свідомо співвідносити свій рівень освіти з рівнем роз­витку держави.

Яка ідеальна людина з погляду правоохоронця? На це запитан­ня просимо відповісти гостя — представника правоохоронних органів.

(Громадянин повинен передусім знати закони і поважати їх. Не­знання законів не є виправданням за скоєння злочину. Крім криміналь­ного, існує цивільний кодекс, трудове законодавство, Кодекс про шлюб та сім'ю. Кожна культурна людина повинна знати Конституцію своєї держави і загальну Декларацію прав людини, прийняту Генеральною Асамблеєю ООН10 грудня 1948р., яка проголошує права особистості, громадянські та політичні права і свободи тощо.)

Громадянин не повинен бути байдужим до того, що відбуваєть­ся навколо. Він має допомагати правоохоронним органам у бо­ротьбі зі злочинністю.

«Ми повинні стати рабами законів, щоб стати вільними», — за­кликає нас римський політдіяч, оратор і письменник Марк Туллій Ціцерон. Цьому вислову понад 2 тис. років, але він є актуальним і сьогодні.

Цікаво було б вислухати думку психолога щодо ідеальної лю­дини.

(Кожна людина повинна бути трішечки психологом. Та людина, яка намагається усвідомити себе: Хто я? Який я? У чому моє призна­чення ? Ідеальна людина та, яка свідомо займається самовдосконаленням, яка за допомогою волі будує свій характер, свідомо оволодіває культурою людських взаємин.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]