Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
793.6 Кб
Скачать

Призначення верстатів

Для виготовлення виробів із деревини вихідний матеріал у вигляді дощок, листів фанери і деревних плит потрібно попередньо розрізати на заготовки. Цю технологічну операцію виконують на круглопилкових верстатах. Залежно від вимог щодо якості обробки деталей розрізняють розкроювання попереднє та завершальне, чистове. Види розкроювання на круглопилкових верстатах наведе но на рис. 52.

Торцювання дощок і брускових заготовок (рис. 52, а) виконують на верстатах для поперечного розкроювання. Верстати бувають одно- або багатопилкові (кінцевирівнювачі). На багатопилкових верстатах можна випилювати одночасно кілька кратних заготовок ] (рис. 52, б).

Поздовжнє розкроювання пиломатеріалів і заготовок (рис. 52, в, г) здійснюють на круглопилкових верстатах для поздовжнього розкроювання. Випилювання з однієї широкої заготовки за один прохід одночасно кількох брусків або рейок виконується на багатопилкових верстатах. Пилкові вали цих верстатів можуть мати дві, три, п'ять і більше пилок.

Часто виникає потреба розпилювати матеріал не тільки в поперечному й поздовжньому напрямках, а й під косим кутом, як показано на рис. 52, д. Таке змішане розкроювання виконують на універсальних верстатах.

Розкроювання листових матеріалів і плит на щитові деталі (рис. 52, є) виконують на розкроювальних верстатах, а обпилювання кромок (рис. 52, є) на форматно-обрізних верстатах. Якщо потрібно одержати деталі з профільними кромками (рис. 52, ж), і то форматно-обрізні верстати оснащують додатково профільними фрезами.

За розташуванням пилки відносно розпилюваного матеріалу верстати розрізняють із нижнім і верхнім розташуванням пилки.

Основними параметрами круглопилкових верстатів для поперечного й поздовжнього розкроювання дощок на заготовки є найбільша ширина та найменша або найбільша довжина розпилюваного матеріалу. Ці розміри визначають габаритні розміри верстата.

Для форматних верстатів основний параметр — найбільший розмір розкроюваних плит. Найбільша товщина Н розпилюваного матеріалу визначає основний параметр верстата — потужність приводу механізму різання.

Матеріал, що надходить на круглопилкові верстати, повинен вдовольняти технічні вимоги, мати допустимі відхилення у розмірах і формі. Використання нестандартних перерізів матеріалу або надто пожолоблених дощок є причиною браку під час розкроювання або поломки механізмів верстата.

План уроку теоретичного навчання № 2 Тема заняття: Види столярних і столярно—будівельних виробів. Прості: прямолінійні вироби (рейка, плінтус).

Мета заняття:

Навчальна: забезпечити засвоєння знань по видах столярно-будівельних виробів.

Виховна: вдосконалювати трудове вміння учнів, виховувати в них ставлення працелюбності та бережливості, любов до праці.

Розвиваюча: навчити учнів застосовувати теоретичні навики та знання на практиці, розвивати в них спеціальні трудові здібності.

Профорієнтація: підводити учнів до засвоєння відомостей про професію столяра-будівельного.

Дидактичні засоби: Плакати, натуральні об'єкти.

Обладнання, інструменти та матеріали: олівець, лінійка, зошит, ручка.

Хід та зміст заняття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]