Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
175.66 Кб
Скачать

2.3.1. Документування та оформлення документів

Важливим елементом в роботі менеджера є обслуговування клієнта та документальне оформлення взаємин. При цьому документи можуть бути розділені на такі групи:

1. документи для замовлення (замовлення, лист бронювання, підтвердження бронювання); [дод. В]

2. документи для клієнта (договір, путівка, ваучер, страховий поліс, квиток на транспорт); [дод. Б]

3. документи, що підтверджують особу туриста (паспорт, доручення на дітей);

4. договір з підприємствами, які беруть участь у просуванні туристичного продукту, страховий поліс та деякі інші документи при обслуговуванні іноземних туристів;

Перелік документів стосовно конкретного туру залежить від безлічі факторів: набір послуг, вид туру, країна призначення, індивідуальний чи груповий тур, наявність дітей, тощо. Вони повинні відповідати нормативно–правовим документам України і країни (країн) перебування.

Заявка туриста (групи туристів) на бронювання туру повинна бути оформлена на спеціальному бланку. Заявка містить зведення про намір придбати ті чи інші туристичні послуги. Договір на туристичне обслуговування укладається в письмовій (електронній) формі відповідно до закону. Договір на туристичне обслуговування може укладатися шляхом видачі ваучера і він містить таку інформація:

– назву країни, місце призначення подорожі;

– дату початку і закінчення подорожі;

– транспортні засоби, які будуть використані для подорожі, їх клас і комфортність;

– назву готелю, в якому розміщуватимуться туристи, його місцезнаходження, класність, категорію номерів з переліком послуг;

– систему харчування (повний пансіон, напівпансіон, "шведський стіл" або тільки сніданок);

– ціну туристичної подорожі в гривнях та іноземній валюті;

– маршрут та програму екскурсій на кожен день перебування з визначенням їх терміну та тематики;

– транспортно–візові та медичні вимоги в країні перебування.

Договори з іншими організаціями, підприємствами, приватними підприємцями, що беруть участь у формуванні і просуванні туристичного продукту – це договори з туроператорами, туристичними закладами, з постачальниками і підрядниками (вітчизняними і закордонними партнерами, що забезпечують туристів належними умовами розміщення і харчування, засобами транспорту, організацією екскурсій і відпочинку).

Невід'ємним додатком до договору фірми з клієнтом при продажі туру, відповідно до законодавства України є туристична путівка.

Туристична путівка – це документ, що підтверджує факт передачі туристичного продукту.

Туристичний ваучер – документ, що встановлює право туриста на послуги, що входять до складу туру і підтверджуючий факт їхньої передачі. Ваучер є фінансовим документом, необхідним для здійснення розрахунків між туристичними підприємствами, що направляють і приймають туристів. Бланк ваучера виготовляється друкованим способом у трьох примірниках під єдиним номером на папері формату А5, який є єдиним за формою як для туриста, що здійснює подорож індивідуально, так і для групи туристів (з обов'язковим зазначенням списку групи). Перший і другий примірники ваучера видаються під розпис туристу, що здійснює подорож індивідуально чи керівнику туристичної групи перед початком подорожі. Третій примірник ваучера зберігається в бухгалтерії туристичної фірми.

Якщо туристична агенція приймає іноземних туристів то вона веде облік усіх документів із в'їзду, виїзду та переміщення туристів в Україні, а саме:

– договорів (контракти) з іноземними партнерами про співробітництво з обслуговування іноземних туристів в Україні; аналогічних договорів з вітчизняними партнерами;

– листів–замовлень іноземного партнера на обслуговування іноземних туристів;

– звернень суб'єктів туристичної діяльності в державні заклади і узгоджень з реєстрації і перебування туристів в Україні;

– документів, які підтверджують здійснення трансфера, бронювання місць у готелі для туристів та їх проживання;

– маршрутів і програм туристичних подорожей іноземних туристів, проведення екскурсій тощо [1, с.97].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]