Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
175.66 Кб
Скачать

3.5. Технологія допоміжного процесу «Комерційна діяльність»

Комерційна діяльність – особливий вид діяльності, зв'язаний з реалізацією товарів від якої залежать кінцеві результати фірми; комплекс операцій, що забезпечують купівлю–продаж і разом із процесами їхнього просування представляють собою торгівлю в ринковому просторі.

Туристична діяльність здійснюється за рахунок:

  • власних фінансових ресурсів суб'єктів туристичної діяльності, грошових внесків громадян і юридичних осіб;

  • позичкових фінансових коштів (облігаційні позики, банківські та бюджетні кредити);

  • безоплатних та благодійних внесків, пожертвувань підприємств, установ, організацій і громадян;

  • позабюджетних фондів;

  • коштів фонду розвитку України, що формується за рахунок відрахувань суб'єктів підприємництва незалежно від форм власності;

  • іноземних інвестицій;

  • надходжень від туристичних лотерей;

Відповідно до джерел коштів фінансування поділяється на внутрішнє і зовнішнє. Внутрішнє фінансування здійснюється за рахунок коштів, одержаних від діяльності самого підприємства: прибуток, амортизаційні відрахування, виручка від продажу чи здачі в оренду майна. Зовнішнє фінансування використовує кошти, не пов'язані з діяльністю підприємства: внески власників у статутний фонд, кредит, зобов'язання боржників, державні субсидії тощо.

Найприйнятнішим і найважливішим джерелом фінансування туристичної діяльності підприємства є прибуток.

Прибуток – це та частина виручки, що залишається після відшкодування всіх витрат на виробничу і комерційну діяльність підприємства.

Розрахунок вартості туру є складною багатофакторною процедурою. На ціноутворення впливає характер попиту, розвиненість ринку туристичних послуг, місце туристичної фірми на ньому та оцінка конкурентного середовища, обрана маркетингова стратегія тощо. Ціна туру відтворює економічний бік діяльності суб'єкта господарювання і відбиває його комерційну політику на ринку туристичних послуг. Ціна туру коливається в межах від собівартості до продажної ринкової ціни. Ці коливання відбивають попит на даний турпродукт. Коливання попиту мають часовий (літній, зимовий періоди, міжсезоння), видовий (на окремі види туризму) та територіальний (на певні регіони) зрізи [8, с.143].

РОЗДІЛ 3 ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ НАДАННЯ РЕКЛАМНИХ ПОСЛУГ

Реклама повідомляє величезним масам людей відомості про передбачувані нових і досконалих турів. Вона відіграє ключову роль у розвитку економіки і є її важливим елементом. Найважливішою умовою ефективної підприємницької діяльності є створення і виробництво нових послуг. Нові послуги повинні відповідати потребам, які сформуються у споживачів до моменту виходу їх на ринок. Цей процес вимагає цілеспрямованих рекламних зусиль як у сфері виробництва так і в сфері торгівлі. Характерною рисою сучасної реклами є придбання нею нової ролі внаслідок залучення до процесу управління виробничо–збутовою діяльністю промислових і сервісних фірм. Суть нової ролі реклами в тому, що вона стала невід'ємною і активною частиною комплексної системи маркетингу, рівень розвитку якої визначає якість і ефективність рекламно–інформаційної діяльності виробника і її відповідність новим вимогам світового ринку.

Проаналізувавши організацію рекламної роботи в туристичній агенції "Моя улюблена тур фірма" можна зробити висновки і визначити наступні шляхи підвищення організації рекламної діяльності на даному підприємстві та в загальному на туристичних підприємствах.

Для підвищення результативності рекламної роботи на туристичному підприємстві слід дотримуватися наступних заходів:

– це перш за все удосконалювати рекламу в Інтернеті, розробляти електронні версії просування продукції та модернізувати web–сторінку;

– організувати рекламу в пресі;

– активізувати роботу з журналістами з розміщенням в ЗМІ реклами свого підприємства;

‒ збільшувати витрати на поліграфічну і сувенірну продукцію;

– розширити асортимент продукції;

– розширити клієнтську базу; підвищувати роль планування реклами.

Необхідно розміщувати банерну рекламу на більшій частині серверів і на найбільш відвідуваних інтернет–ресурсах. Це необхідно для підвищення популярності самого сайту, щоб потенційні клієнти могли легко виявити сайт компанії. Безсумнівно, необхідно створити власний список розсилки по електронній пошті. Це не зажадає значних зусиль і капіталовкладень, а ефективність цього кроку буде досить високою, тому що дана розсилка буде поширюватися по цільовій аудиторії, а не випадковим чином. Також слід приділити увагу на рекламу в пресі. Слід публікувати рекламні оголошення на сторінках місцевих газет. Перевагою цього виду реклами є помітність рекламних оголошень читачем через підбору друкарського шрифту, виділення тих слів, які несуть основне смислове навантаження. Реклама в газеті (журналі) є однією з самих зручних, тому що можна не тільки дати рекламне оголошення загальноприйнятого формату, а й дати в інтерв'ю керівника підприємства приховану рекламу або навіть статтю про фірму.

Також потрібно розробляти не тільки квартальні плани рекламної роботи, а також на рік. Передбачати в планах спільні заходи з оптовими підприємствами, фірмами виробниками, а також зовнішні джерела фінансування. Перспективне і поточне планування рекламної роботи дозволить рівномірно розподіляти кошти і завантаженість персоналу протягом року.

Також відділам бажано налагодити облік ефективності реклами. Це дозволить отримати інформацію про доцільність реклами і результативності її окремих видів, визначити умови оптимального впливу реклами на потенційних покупців. Абсолютно точно визначити ефективність окремих засобів реклами, рекламної кампанії в більшості випадків не представляється можливим. Однак і приблизні підрахунки виправдовують себе.

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Реклама в туризмі є формою непрямого зв’язку між туристичним продуктом і споживачем. Це означає, що надаючи інформацію про компанію та її турпродукт реклама повинна переконати потенційних клієнтів зупинити свій вибір саме на даній компанії та її продукті, підсилити впевненість постійних клієнтів у правильності їх вибору.

Реклама має велике значення також у прогнозуванні та плануванні роботи туристичної фірми чи підприємства. За її посередництвом можна встановити зворотній зв’язок з ринком, тобто споживачами послуг. Наприклад, за допомогою анкет чи купонів, які можна розповсюджувати разом з різними товарами, фірма отримує інформацію, яка дозволяє їй краще прогнозувати попит на свої послуги і відповідно будувати стратегію дій.

Таким чином, встановлення зворотного зв’язку із споживачами за допомогою такого способу можна визнати доцільним і перспективним, оскільки воно дозволяє контролювати просування туристичних послуг, вносити корективи у збутову діяльність, створювати та закріплювати у споживачів стійке розуміння переваг послуг певних туристичних підприємств.

Сьогодні туристичний бізнес – це одна з найбільш перспективних галузей, що приносить в усьому світі багатомільйонних прибутків. Важливим аспектом розвитку підприємств туристичної індустрії є маркетингове просування їхніх послуг, у тому числі й за допомогою реклами.

Реклама підприємств туристичної індустрії переслідує головну мету – збільшення потоку клієнтів. Мета реклами також не визначається винятково створенням первинної клієнтури, оскільки постійне нарощування обсягів продажів і найбільш ефективне збільшення прибутку неможливо без створення постійної клієнтської бази.

Величезна конкуренція на ринку туристичного бізнесу змушує менеджерів прибігати до різних акцій і неординарних маркетингових ідей. Разом з тим масштаби здійснення рекламної діяльності в сфері гостинності України в порівнянні з закордонними країнами значно менше. Вважається, що позитивну оцінку рекламної діяльності можна дати тоді, коли ця робота веде до росту симпатій до підприємства.

В ході роботи над даною курсовою роботою було розглянуто поняття туристичної реклами та функції; проаналізовано вибір засобів розповсюдження реклами; досліджено шляхи вдосконалення рекламної діяльності підприємств та тендеції розвитку рекламної діяльності в Україні та закордоном.

Доцільні аспекти пов’язані з плануванням рекламної кампанії туристичного підприємства, але необхідно відмітити, що всупереч поширеній думці реклама є далеко не єдиним "двигуном торгівлі", а лише одним з безлічі. У загальній системі великого комплексу маркетингових заходів реклама , як правило є аж ніяк не домінуючим елементом.

Практика показує, що найбільш значимими факторами, що визначають збільшення чи зменшення збуту продукції є в першу чергу якість і споживчі властивості самих товарів, послуг, їхня ціна, загальне кон'юнктурне становище на ринку, дії конкурентів, тощо.

Реклама вимагає великих грошей, що легко розтратити в пусту, якщо фірма не зуміє точно сформулювати задачу, прийме недостатньо продумані рішення щодо рекламного бюджету, звертання і вибору засобів реклами, не зуміє зробити оцінку результатів рекламної діяльності. Завдяки своїй здатності впливати на спосіб життя реклама залучає до себе пильну увага громадськості. Постійно підсилюється регулювання покликане гарантувати відповідальний підхід до здійснення рекламної діяльності.

Останнім часом реклама міцно обґрунтувалася в нашому житті. Ця сфера маркетингу активно розвивається в нашій країні. Відкриваються різні установи, що навчають мистецтву реклами. Залишається тільки вірити, що з кожним роком рівень її якості буде підніматися усе вище і вище, і вона стане дійсно надійним провідником споживача у світі величезної кількості товарів і різних послуг.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Закон України "Про туризм" / Про внесення змін до Закону України "Про туризм" / Верховна Рада України. – Офіц. вид. – К. : Парлам. вид‒во, 2004. – №13, 180с. – (Бібліотека офіційних видань).

2. Закон України "Про рекламу" / Про внесення змін до Закону України "Про туризм" / Верховна Рада України. – Офіц. вид. – К. : 2001. – № 270/96.

3. Бабрицька В. К. Менеджмент туризму : навч. посібн. / В. К. Бабрицька, О. Ю. Малиновська. – К. : Альтпрес, 2004. – 288 с.

4. Дурович А. П. Реклама в туризме : учеб. пособн. – М. : Новое знание, 2008. – 256 с.

5. Кудла Н. Є. Маркетинг туристичних послуг : навч. посібн. / Н. Є. Кудла. – К. : Знання, 2011. – 351 с.

6. Любіцева О.О. Методика розробки турів : навч. посібн. / О. О. Любіцева. – К. : Альтерпрес, 2003. – 104 с.

7. Мальська М.П. Основи туристичного бізнесу : навч. посіб. / Мальська М. П., Худьо В. В., Цибух В.І. – К. : Центр навчальної літератури, 2003. – 272 с.

8. Морозова Н. С. Реклама в социально – культурном сервисе и туризме : учебник для студ. / Н. С. Морозова, М. А. Мороз. – М. : Академия, 2007. – 336 с.

9. Обритько Б. А. Рекламний менеджмент : конспект лекцій / Б. А. Обритько. – К. МАУП, 2005. – 240 с.

10. Організація туристичної діяльності в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу : URL : http://tourlib.net/books_ukr/kyfjak_10.htm. – Назва з екрану.

11. Поняття і напрямки рекламної діяльності туристичного підприємства [Електронний ресурс]. – Режим доступу : URL : http://buklib.net/component/option,com_jbook/task,view/Itemid,36/catid,172/id,7198/.

– Назва з екрану.

12. Реклама в туризмі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : URL : http://tourlib.net/books_tourism/durovich.htm. – Назва з екрану.

13. Сокол Т.Г. Організація туристичної діяльності в Україні : навч. посібн. / Т. Г. Сокол. – К. : Музична Україна, 2002. – 256 с.

ДОДАТКИ

Додаток А

Додаток Б

ДОГОВІР № _______

НА ТУРИСТИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

м. Львів “____” ___________2011р.

ФО-П Антонів Петро Степанович, надалі - “Турагент”, (ліцензія Державної служби туризму і курортів України, Серія АВ № 428380 ,від 30 вересня 2008р. в особіАнтонів Петро Степанович , який (а) діє на підставі Свідоцтва про державну реєстрацію Серія В 03 № 460075, від 08 липня 2008р.., що діє за дорученням Товариства з обмеженою відповідальністю «Teztour» (ліцензія Державної служби туризму і курортів на туроператорську діяльність серія АВ № 020225 від 21.03.2006р.), надалі – “Туроператор”, ч/з Товариство з обмеженою відповідальністю «ХОТТУР» (ліцензія Державної служби туризму і курортів на турагентську діяльність серія АВ № 329540 від 10.05.2007р.) на підставі субагентського договору № ________ від ____________ р., з одного боку, та

Громадянин(ка) ___________________________________________народився(лась)___________тел.________________, який (а) діє від свого імені та від імені осіб, які уповноважили його (її) по довіреності на укладення даного Договору, а саме:

Громадянин(ка) ___________________________________________народився(лась)___________тел.________________, Громадянин(ка) ___________________________________________народився(лась)___________тел.________________, Громадянин(ка) ___________________________________________народився(лась)___________тел.________________, Громадянин(ка) ___________________________________________народився(лась)___________тел.________________,

Громадянин(ка) ___________________________________________народився(лась)___________тел.________________, Громадянин(ка) ___________________________________________народився(лась)___________тел.________________, Громадянин(ка) ___________________________________________народився(лась)___________тел.________________,

кожний з яких надалі - “Турист”, з другого боку, а разом надалі - “Сторони”, уклали даний Договір про наступне:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]