Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Долинський район.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Ландшафтні заказники місцевого значення

Ріка Свіча з притокою Мізунькою

Площа – 5940,0 га, розміщений в Долинському районі. Це мальовнича ріка Українських Карпат, яка найбільше збереглася в природному стані. Перспективне джерело питної води, місце нересту промислових видів риб – морена, рибець, форель гірська, в’юн, сазан, харіус. В прибережних заростях гніздяться – пастушка, кулик, чирок, журавель. Цінна в рекреаційному та естетичному відношенні.

Свіча бере початок з хребта Вишківських Горган на висоті 1155 м. Загальна довжина ріки 107 км., з них більше половини припадає на карпатську частину, де вона приймає численні притоки: Сукіль, Мізунька, Лужанка та інші. Площа водозбору становить 1493 км2. Загальний нахил – 8,3 м/км., а густота річкової мережі досягає 1,3 км/км2.

В басейні р.Свіча нараховується біля 1100 приток серед яких найбільша р.Мізунька. Вона бере свій початок на висоті 1020 м. над р.м. Довжина 51 км., площа басейну 344 км2. Ширина русла і заплави відповідно становить – 10 м. і 50 м., ширина і глибина долини – 1,2 км. і 250 м. При злитті р.Мізунька з р.Свіча біля смт. Вигода утворився один із природних комплексів розширених лійкоподібних ділянок поперечних долин. Для цих річкових долин характерні широкі заплави і надзаплавні тераси. Лійкоподібні улоговини добре освоєні в господарському відношенні, поширені орні землі. В саму ж ріку Мізуньку впадає 339 річок, довжиною менше 10 км. (загальна довжина рік – 442 км.)

Ландшафтний заказник «Саджавський»

Заказник знаходиться на межиріччі ріки Свічі та її притоки Саджави (на околиці м. Долина) неподалік села Княжолуки. Загальна площа 328.6га. Більша частина заказника являє собою заболочену нижню терасу р.Свіча. Своєрідність болота обумовлюється наявністю декількох терас ріки Свічі та Саджави, які дуже різняться грунто-гідрологічними умовами та рослинним покровом. Ділянка яка прилягає до річки Саджави, являє собою верхове (оліготрофне), пухівко–сфагнове болото. Саме тут зростає рідкісний вид – журавлина дрібноплода, занесена до Червоної книги України, а також росичка круглолиста, багно болотне, андромеда багатолиста.

На периферії оліготрофної частини розташована так звана евмезотрофна, майже безлісна олуговіла частина, що є переходом між оліготрофним болотом на верхній терасі та евтрофним і мезоевтрофним на нижній терасі. Саме на цій ділянці зростають численні популяції, які занесені до Червоної книги України – пальчатокорінників плямистого, Фукса, билинця комариного, любки дволистої. В цій смузі відмічені популяції цінної і рідкісної рослини, занесеної до Червоної книги України – арніки гірської.

Частина болотного масиву, що знаходиться на нижній терасі р.Свічі є евтрофним (низинним) болотом, яке ближче до тераси Свічі переходить у мезотрофне. В рослинному покриві переважають типові для Прикарпаття обводнені високотравні природні комплекси з переважанням очерету та верб. На проміжній смузі болота, що прилягає до уступу тераси зростають такі малопоширені в регіоні види як росичка круглолиста, шолудивник лісовий, лядвенець .