Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1d4.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
73.4 Кб
Скачать
  1. Білет З

  2. 3.1. Українські землі в 1915—1917 рр.

  3. Після успішної для росіян Галицької битви (1914 р.) бої між російською і австро-німецькою арміями на українських землях розгорілися на Карпатських перевалах. Незважаючи на напо­легливість росіян, подолати ці перевали їм так і не вдалося. Проте наступним успіхом росіян ста­ла облога фортеці Перемишль,яка капітулюва­ла 22 березня 1915 р.У результаті росіяни взяли в полон 120 тис. австрійців і захопили 400 гар­мат. На завойованій території Східної Галичини і Північної Буковини російська влада встановила режим, який, за словами голови російської ад­міністрації Галичини генерал-губернатора графа О. Бобринського, мав запровадити «русские начала» в житті населення краю. Так, у Галичині запроваджувалися російська мова і російське законодавство. Закривалися українські школи, інші навчальні заклади та культурні органі­зації. Почалось навернення греко-католиків у православ'я. Майже всіх пред­ставників української еліти, що залишилась у краї, а також верхівку греко- католицької церкви на чолі з митрополитом А. ІІІептицьким було вивезено в глиб Росії. Відбулись єврейські погроми.

    1. план відповіді

    1. Російська окупаційна політика у Східній Гали­чині та Північній Буковині в 1914—1915рр.

    2. Бойові дії в 1915 р.

    3. «Брусиловський про­рив».

    4. Російська окупацій­на політика в 1916— 1917рр.

    5. Бойові дії в 1917 р.

    Російська окупація тривала до весни—літа 1915 р. Тим часом австро-ні- мецьке командування розробило стратегічний план на 1915 р., згідно з яким передбачалося спрямувати проти Росії головний удар і вивести її з війни. Зібравши достатню кількість військ, австро-німецьке командування перейш­ло в наступ. У районі міста Горлиця було прорвано російський фронт. Уже в лютому австрійські частини вступили до Чернівців, 22 червня — до Львова,

  4. V * ~

  5. ■ Хадо кінця червня захопили всю Галичину і Буковину, за винятком вузької смуги на схід від Тернополя. Крім Галичини, австро-німецькі війська під час наступу 1915 р. окупували західну Волинь, Холмщину, Берестейщину з міс­тами Луцьк і Дубно. Росіяни зазнали поразки через погане матеріальне поста­чання військ і прорахунки командування.

  6. Відступ російської армії супроводжувався новим погромом українства, де­портацією населення. Поряд із цим до відступаючих російських частин дода­лися біженці, які боялися репресій з боку Австро-Угорщини. Загалом до Росії було переміщено понад 100 тис. українців. Депутат російської Державної думи П. Мілюков назвав російську політику в Галичині «європейським скандалом».

  7. Зупинивши наступ австро-німецької армії на лінії Кам'янець-Поділь- ський—Тернопіль—Кременець—Дубно, росіяни навесні 1916 р. силами Пів- денно-Західного фронту несподівано завдали удару, який увійшов в історію під назвою Брусиловський прорив(від прізвища генерала Олексія Брусилова, призначеного у березні 1916 р. командуючим цим фронтом).

  8. Наступ розпочався 22 травня 1916 р. Після нетривалої артпідготовки росія­ни перейшли в наступ по всьому фронту, тим самим не давши австро-угорським військам свободи маневру. Російські війська просунулися по всьому фронту вглиб на 80—120 км, знову оволоділи Чернівцями, Коломиєю, Бродами, Лу­цьком. Унаслідок Брусиловського прориву австро-угорські війська зазнали значних втрат: понад 1 млн вбитих і поранених, понад 400 тис. полонених. Росіяни втратили близько 500 тис. осіб.

  9. Після завершення цього наступу лінія фронту залишалася майже незмін­ною протягом року. Тим часом у березні 1917р.в Росії відбулась революція. Новий російський уряд, прагнучи зміцнити своє внутрішнє становище, улітку 1917 р. розпочав новий наступ, який завершився повним провалом, новими жертвами і територіальними втратами. Контрудар австро-німецьких військ примусив росіян відступити навіть далі, ніж у 1915 р. Ця лінія фронту проіс­нувала аж до укладення Берестейського миру.

  10. Висновок. Протягом 1915—1917рр. українські землі продовжували залиша­тися ареною бойових дій між військами Росії і Австро-німецького блоку. У ре­зультаті західноукраїнські землі були розорені тривалими бойовими діями і окупаційною політикою, яку проводили щодо цих земель Австро-Угорська і Російська імперії.

  11. Дати.: 22 березня 1915 р. —капітуляція австрійської фортеці Перемишль; весна-осінь 1915 р. — наступ австро-німецьких військ, поразка і відступ росіян; 22 травня 1916 р. — початок «Брусиловського прориву»; червень 1917 р. — останній наступ росіян та його провал.

  12. 3.2. «Косигінські реформи» та їхні наслідки для України.

    1. план відповіді

    1. 1.

    1. Провідна ідея реформ, їх

    1. зміст.

    1. 2.

    1. Економічні експеримен­

    1. ти.

    1. 3.

    1. Реформи О. Косигіна.

    1. 4.

    1. Результати і причини

    1. згортання реформ.

  13. Починаючи з 1965 р. під керівництвом Голови Ради Міністрів О. Косигінав СРСР була розробле­на господарська реформа. За часів Сталіна О. Ко- сигін дуже швидко зробив кар'єру від майстра на фабриці до Голови Ради Міністрів РРФСР. У ньо­го був багатий досвід господарської роботи і своє бачення розвитку радянської економіки. Почат­ку реформ передувала відкрита дискусія в пресі з економічних питань, яку започаткувала стаття

  1. ситеті, кандидат економічних наук. Працював викладачем політекономії, на партійній роботі (завідувачем ідеологічного відділу ЦК КПУ, секретарем ЦК КПУ, другим секретарем КПУ). У 1990—1991 рр. — голова Верховної Ради України. 1991—1994 рр. — перший Президент незалежної України. Починаю­чи з 1994 р. народний депутат України. Історичною заслугою Л. Кравчука є те, що у боротьбі за незалежність України йому вдалося уникнути кровопролиття та значних потрясінь на початковому етапі державотворення. У той же час у період його президентства так і не було здійснено радикальних економічних перетворень, які б вивели країну з кризи й забезпечили стабільний розвиток. Висновок. Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 р. відіграв велике істо­ричне значення для українського народу, оскільки його результатом стало створення України як самостійної, незалежної держави. Ш Дати: 24 серпня 1991 р. — прийняття ВРУ Акта проголошення незалеж­ності України; 1 грудня 1991 р. — Всеукраїнський референдум; вибори Президента України.

  • Поняття, терміни, назви:Акт проголошення незалежності України, пре­зидент, референдум.

  • Особистість в історії: Л. Кравчук.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]