Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
85.27 Кб
Скачать

1.1. Початок Першої світової війни. Воєнні дм в 1914 р.

землях.

Перша світова війна(1914—1918 рр.) мала загарбницький характер із боку обох ворогуючих блоків (Антанта та Троїстий союз, згодом став Четвертним), які розгорнули боротьбу за світове панування. Українські землі були об'єктом їх ек­спансії. На них претендували Росія, Австро-Угор­щина, Німеччинаі Румунія.

Росіяпрагнула завершити справу російських царів — об'єднати всі землі Київської Русі під своєю зверхністю. У ході війни вона намагалась оволодіти Галичиною, Бу­ковиною, Закарпаттям.Загарбання цих земель переслідувало мету при­душити сепаратистські настрої, які поширювались на Наддніпрянську Україну. Усі плани генерального штабу російської армії були спрямовані в Галичину.

Австро-Угорщина,у свою чергу, зазіхала на Волиньі Поділля.Напередодні війни австрійський імператор обіцяв українським політичним діячам, що на українських землях Австро-Угорщини і відторгнутих від Росії землях буде створено окрему адміністративну одиницю із широкими автономними права­ми під зверхністю Австро-Угорщини.

Широкі плани щодо України розроблялись у Німеччиніяк із боку вій­ськових, так і з боку промисловців і політиків. Так, один із найвпливовіших німецьких промисловців Август Тіссен заявляв: «Росія повинна віддати нам прибалтійські провінції, частину Польщі та Донецький басейн з Одесою, Кри­мом і Приазов'ям...» Особливо привабливою Україна з її сировинними і продо­вольчими запасами стала для Німеччини на завершальному етапі війни, коли власні ресурси були вичерпані.

Землі Буковинита Бессарабіїбули в сфері інтересів Румунії.Крім того, Ту­реччинавиявила бажання повернути свої колишні володіння, втрачені у вій­нах із Росією у XVIII—XIX ст. — Південь Українита Крим.

Приводом до початку Першої світової війни стало вбивство в м. Сараєві (Боснія) сербським націоналістом Гаврилом Принципом наступника австрій­ського престолу ерцгерцога Фердинанда.

план відповіді

  1. Причини і привід Першої світової війни.

  2. Загарбницькі плани щодо України.

  3. Початок бойових дій на території України. «Гали­цька битва».

Від початку Першої світової війни українські землі стали театром воєнних дій між російською армією та військами австро-німецького блоку, або при­фронтовою зоною. На цій території діяв російський Південно-Західний фронт, до якого в 1916 р. приєднався ще й Румунський. У серпні—вересні 1914 р. російські війська, відбивши наступ австро-угорських армій, спрямували свій удар у бік Галичини, де розгорнулась Галицька битва.У результаті цієї битви росіяни оволоділи Східною Галичиною, Північною Буковиною і вийшли до карпатських перевалів. Там розгорілись тяжкі бої. Росіяни вступили до Льво­ва, Чернівців. Під час битви австро-угорські війська втратили 400 тис. осіб, із яких 100 тис. потрапили в полон. Тільки завдяки терміновій допомозі з боку Німеччини і перекиданню військ з інших фронтів Австро-Угорщина уникла остаточного розгрому. Оволодіння Галичиною характеризувалося росіянами як завершення «справи великого князя Івана Калити».

Висновок. Перша світова війна носила загарбницький характер. Українські землі стали об'єктом загарбання, а українці — учасниками братовбивчого протистояння. Два воєнно-політичні блоки вели криваву війну за українські землі без урахування національних інтересів народу.

Ш Дати:1914—1918 рр. — Перша світова війна; серпень 1914 р. — початок

бойових дій на території України; серпень-вересень 1914 р. — Галицька

битва.

Поняття, терміни, назви:Антанта, Троїстий союз, «Галицькабитва».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]