Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Pauca Verba_10

.pdf
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
14.08 Mб
Скачать

Прозора краса

Дацький фізик Arie van't Riet створив унікальну колекцію рентгенівських знімків різноманітних представників флори та фауни.

Arie van't Riet спеціалізується на радіаційній фізиці. В свій час він закінчив Delft University of Technology за спеціальність фізика. Своє PhD він отримав в Utrecht University. Наразі він працює у департаменті радіотерапії, радіології та ядерної медицини.

Кілька років тому у нього виникла ідея почати робити дивовижні рентгенівські чорно-білі знімки живої природи, в подальшому додаючи ми їм кольорів.

Arie van't Riet під час свого виступу наTEDxGroningen 2013

На конференції TEDxGroningen 2013 він розповів про те як за допомогою рентгенівських променів можна побачити усю красу живої природи.

Як зазначає сам Arie, для нього є важливим не просто зробити рентгенівський знімок якоїсь тварини чи комахи, а показати це так як є насправді, а саме в природному оточені. Так, якщо це метелик— то він на квітці серед рослин, якщо це черепаха—то у воді.

10 / Pauca Verba! • 21

Однією з найперших робіт став букет тюльпанів. Коли знайомі Arie, поглянули на його роботи то із здивуванням виявили, що це є своєрідне мистецтво. Сам Arie був здивований не менше, оскільки на самому початку він не ставив собі за мету створювати щось подібне. Просто в рамках своєї роботи він досліджував як рентгенівські промені проходять через різні біологічні об’єкти що відрізняються за товщиною та архітектурою.

Після букету тюльпанів Arie van't Riet вирішив зробити аналогічні знімки на яких крім рослин були б ще тварини. Так з’явились фото квітів з метеликами, а далі з ящірками та зміями.

Важливо зазначити, що Arie van't Riet використовує для своїх робіт лише мертвих тварин яких він не вбиває, а випадково знаходить вздовж доріг, або ж їх віддають йому його знайомі та друзі у яких вони помирають через власну старість або хвороби.

На перший погляд ці роботи можуть виглядати досить похмуро. Але скільки людей стільки і думок. Дійсно, щось цікаве та незвичне є у цих роботах.

Як зазначає сам Arie van't Riet в подальшому він хотів би знімати подібні відео але з живими тваринами які будуть рухатись. Але, водночас з тим він сам усвідомлює що подібне буде зробити надзвичайно важко для того щоб не завдати шкоди тваринам.

Джерела:

http://www.x-rays.nl/ http://www.demilked.com/x-ray-nature-arie-vant-riet/ http://mintstylestudio.com/unlikely-artist-dutch-physicist-arie-van-t-riet/

Підготувала: Анастасія Кирієнко

10 / Pauca Verba! • 22

“...Щоб лани широкополі, і Дніпро, і кручі….”

Заплава Дніпра, поблизу м.Канева

Шевченкова гора, м.Канів

Берег Дніпра

Річка Рось

Берег Дніпра, м.Канів

Дніпро, м.Канів

10 / Pauca Verba! • 23

Річка Рось

Заплава Дніпра, поблизу Канева

Поблизу скіфського городища,

Шевченкова гора, м.Канів

околиці м.Канева

 

Вид на Дніпро, острів Круглик,

Річка Рось

околиці м. Канева

Фото: Анастасія Кирієнко

10 / Pauca Verba! • 24

 

http://velica.deviantart.com/art/Invisible-ladder-398905515

!!! Редакція електронного журналу “Pauca Verba !” запрошує до співпраці студентів усіх факультетів та спеціальностей НаУКМА.

Є вакантні місця для тимчових і постійних авторів, журналістів та місце помічника з верстки. Є можливість отримання 200 годин стажування !!!

Вимоги до авторів:

1 сторінка 12 шрифтом, Arial Narrow, одинарний інтервал, +1одинарний 1-2 ілюстрації 1 сторінка = 8 годин стажування

Надсилайте Ваші пропозиції та побажання, а також запит до співпраці на нашу електронну скриньку. Нам важливо знати Вашу думку.

НАШІ КОНТАКТИ:

Група ВК: http://vk.com/pauca.verba

Група на Facebook: https://www.facebook.com/groups/paucaverba/

Спільнота в Google+: Pauca Verba! Journal

E-mail: pauca.verba.journal@gmail.com

Чекаємо Ваших пропозицій щодо наступного номеру. Дякуємо що Ви з нами! :)

10 / Pauca Verba! • 25

Редакція науково-популярного журналу «Pauca Verba!» висловлює подяку всім студентам і викладачам НаУКМА, а також всім тим, хто протягом навчального року 2013– 2014 підтримував наш журнал. Особлива подяка виноситься читачам журналу за їхні відгуки.

Протягом навчального року 2013 – 2014 над створенням випусків журналу «Pauca Verba!» № 6– 10, а також розповсюдженням інформації про нього працювали:

Асатрян Олена Берегова Дара Бойчук Юлія Горох Іван Гривняк Соломія Дученко Анастасія Єфіменко Тетяна Каліщук Тарас Кирієнко Анастасія Клочкова Ольга Коцюда Софія Кублій Михайло Лебедь Анастасія Лейченко Наталія Михайлик Сергій

Олексенко Ганна (Hanna Rebrova) Павловська Олександра Побережний Дмитро

Ревка Ольга Улітін Євген Філончук Тетяна Шимко Юлія Шпильчин Віталій Юзьків Людмила Яремич Андрій

А також:

Куратор: к.б.н., доцент Антонюк Максим Зиновійович

к.б.н., доцент Фуртат Ірина Михайлівна та студенти 3 курсу ФПрН “Біологія”

Спільними зусиллями протягом навчального року нам разом вдалось підготувати 5 номерів журналу.

Дякуємо, що ви з нами і до зустрічі у новому навчальному році! :)

10 / Pauca Verba! • 26

PAUCA VERBA! НаУКМА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]