Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Pauca Verba_12

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
11.52 Mб
Скачать

Pauca Verba!

12

Зима 2015

Інформаційна війна ст. 19

“Мурашине” мистецтво ст. 15

Зелені Карпати ст. 21

Студентський науково-популярний журнал НаУКМА

Науково-популярний журнал «Pauca Verba!» створений для усіх тих, хто цікавиться природничими науками, а також тих, кому подобаються різноманітні цікаві наукові факти.

Науковий прогрес не стоїть на місці, щодня людство робить величні відкриття, “Pauca Verba!” допоможе Вам бути у курсі останніх подій та поділиться з Вами цікавою та корисною інформацією.

Інформативно. Просто. Доступно. Лаконічно. Цікаво. Актуально.

Життя неймовірно цікава річ, зробимо її ще цікавішою разом!

Приєднуйтесь до редакційної команди “Pauca Verba!” ми завжди раді Вам!

Автор ідеї та засновник: Кирієнко Анастасія Василівна Куратор: к. б. н. кафедри біології НаУКМА Антонюк Максим Зиновійович Головний редактор: Кирієнко Анастасія Коректори: Побережний Дмитро, Сопронюк Тетяна Фотограф: Андрій Осадчук Дизайн номеру: Анастасія Кирієнко

Наші журналісти та автори статей: Кирієнко Анастасія, Лейченко Наталія, Велічко Юлія, Сопронюк Тетяна

За надані фото для фотовиставки виноситься подяка: Андрію Осадчуку

На обкладинці: Михайлик Сергій

Журнал “Pauca Verba!” виходить один раз на три місяці, у форматі PDF.

Шукайте нас на Facebook, пряме посилання:

https://www.facebook.com/groups/paucaverba/

Читайте нас на Google+, спільнота “Pauca Verba! Journal

Ви також маєте можливість оформити підписку на “Pauca Verba !”, для цього надішліть Ваш e-mail на нашу електронну скриньку, і Ви щомісяця,

абсолютно безкоштовно будете отримувати новий номер;Надсилайте Ваші пропозиції, побажання та ідеї на нашу електронну адресу:

pauca.verba.journal@gmail.com

Note: 1. “ Pauca verba” з лат. ідіома «без зайвих слів»

У №12 читайте про таке:

Зверни увагу:

Захист прав тварин... 4

Тваринний світ:

Ці дивовижні Хоботні … 6

Ролинний світ:

Циркадна система у вищих рослин … 9

Клітини, молекули, атоми:

Культура клітин риб … 11

Із повсякденного:

Лондонський природничий музей ... 12

Наука як мистецтво:

“Мурашине” мистецтво … 15

Світло всередині … 16

Червона книга України:

Горностай … 17

Плаун річний … 18

Нова Україна:

Троянська кіннота в інформаційній війні … 19

Фотовиставка:

Зелені та безмежні Карпати ... 21

Остання сторінка … 23

Захист прав тварин

На сьогоднішній день, у час швидкого розвитку науки та новітніх технологій, досить гостро постає питання використання тварин у якості модельних організмів для проведення експериментів. Особливовідчутно це питання постає тоді, коли важко здійснити правильну екстраполяцію даних, отриманихв ході експериментів на тваринах, і перенести ці дані на організм людини. Розглянемов якості прикладу, як здійснюється захист прав тварин у розвинених європейських країнах, зокрема у Великобританії.

Великобританія – країна, яка відзначається своїм особливим ставленням до тварин в плані того, що всі можливі сфери використання тварин чітко прописані і закріплені у законодавстві. Розглянемо для початку коротку передісторію становлення правозахисного руху тварин у Великобританії.

1824 – RSPCA (Royal Society for the Preventionof Crueltyto Animals) – перша оранізація із захисту прав тварин у Великобританії. Фактично, одна з найперших у світі.

1969 FRAME (Fund for the Replacement of Animals in Medical Experiments) – створення нової організації, яка бореться за права тварин під час їхнього використання у науково-медичних експериментах;

ATLAAlternatives to Laboratory Animals – створена під патронатом FRAME.Ця організація здійснює пошук усіх можливих альтернативзаміни тварин у експериментах. 1970 – ―Dr. HadwenTrust– приватна організація, яка здійснює нагляд за дотриманням прав тварин.

1997 UKXIRA (United Kingdom Xenotransplantation Interim Regulatory Authority) – організація, яка на загальнодержавному рівні займається вирішенням проблем ксенотрансплантації (пересадки тканин, органів і клітин від тварин-донорів до людини).

2004 - NC3Rs (National Centreforthe Replacement, Refinementand Reduction of Animals in Research) – організація,

що слідкує за дотриманням та виконанням принципів 3-х R, а саме Replacement (заміна у експериментах вищих тварин більш низьорганізованими організмами, такими як бактерії, комахи тощо ), Refinement (вдосконалення експериментальних методів та підходів, що має на меті максимально знизити обсяг використання тварин) та Reduction (максимальне скорочення використання тварин у експериментах ).

Окрім того, у Великобританії діє ціла низка інших громадських правозахисних організацій для тварин,

таких як «Animal Rights», «Animal Aid», «PETA» тощо. Ці організації контролюють діяльність вищезгаданих. Основними проблемами, вирішенням яких займаються організації із захисту прав тварин є:

Питання ксенотрансплантації;

Доцільність створення генно-модифікованих організмів, можливі наслідки;

Доцільність використання тварин – проблема екстраполяції результатів досліджень;

Регламент використання тварин;

Ліцензування експериментів із тваринами;

Проблема бездомних тварин;

Епідеміологічні питання;

Проблема евтаназії тварин;

Лікування та утримання тварин;

Продаж/вивезення тварин;

Винищення тварин;

Рідкісні види та їх збереження;

Дотримання норм поводження з тваринами регламентованих нормативно-правовою базою.

Якщо, говорити про нормативно-правову базу, на яку спираються усі організації із захисту прав тварин у Великобританії, то це “Animals (Scientific Procedures) Act 1986 (ASPA), відомий як «Закони Єлизавети ІІ» у якому чітко прописані можливі випадки використання тварин у експериментах, їхній обсяг та ліцензування, тощо.

4 - Pauca Verba! / # 12

Окрім того, є ціла низка інших нормативно-правових документів, що також регламентують порядок поводження з тваринами у різноманітних аспектах, і не лише тих, що стосуються науково-медичної сфери, так, наприклад:

The Performing Animals (Regulation) Act (1925);

The Pet Animals Act (1951);

Animal Boarding Establishments Act (1963);

Riding Establishments Act (1964 and 1970);

Breeding of Dogs Act (1973);

Breeding of Dogs Act (1991);

Breeding and Sale of Dogs (Welfare) Act (1999);

Animal Welfare Act (2006), тощо.

Статистичні дані свідчасть, що на сьогоднішній день тварини найбільш активно використовуються для проведення експериментів із вже відомими методами та підходами, дещо менший відсоток використання тварин для розробки нових експериментальних методик, і ще менше для використання тварин у тестуванні нових препаратів.

Інша статистика для Великобританії показує, що найчастіше у експерименах у якості моделей використовують мишей (69% від усіх піддослідних тварин), щурів (12 %), риб (10 %), ссавців (включно із мавпами, 3 %), рептилій та амфібій (1 %), інших гризунів (1 %).

Для прикладу, у Північній Ірландіїпротягом 2013 рокубуло офіційно зареєстровано 12 211 випадків проведення експериментів над мишами, 2663 – над свинями, вівцями та великою рогатою худобою, 995 – над щурами.

Станом на 2011 рік, для країн Європейського союзу Великобританія займає третє місце за обсягом використання тварин.

Підготувала: Анастасія Кирієнко

Хоча проблема використання тварин у експериментах постає досить гостро, існує велика кількість організацій із захисту прав тварин. Соціальне опитування населення Великобританії дає досить вражаючі дані. Так, із твердженням «Організації із захисту прав тварин становлять реальну загрозу для розвитку біо-медичних досліджень» погодилась більшість опитаних респондентів. Таке ставлення населення до тварин свідчить про недостатню обізнаність у питаням біоетики та, власне,відсутність зацікавленості самим питанням. Мало хто думає про використання альтернативних моделей, таких як культури клітин чи комп’ютерні моделі (примітка: справедливості заради варто уточнити, що про наявні альтернативи знає менша кількість людей, ніж про саму проблему). Проте, варто звернути увагу, що це розвинена сучасна європейська країна, у якій діє велика кількість організацій із захисту прав тварин і для якої захист прав тварин є закріпленим на державному рівні та яка, фактично,є світовимлідером із цих питань. Що вже тоді казатипро Україну,де не завжди можна захистити права людини, проблеми захисту тварин відходять навіть не на другий план. Всі ці дані свідчать про те, що пошуки шляхів зменшення обсягів використання тварин у експериментах досі ведуться, наближаючи тварин ближче до реального етичного статусу ―братів наших менших‖.

Джерела:

1.Department of Health. Animal tissue into humans: areport by the Advisory group on the Ethics

ofXenotransplantation, London: HMSO 1997.

2. Dep art me nt of Healt h. Ge ne T her ap y Ad vi sor yC o mmit t e e (GT AC) . www.advisorybodies.doh.gov.uk/genetics/gtac.

3.http://animalrightsuk.org/

4.http://www.animalaid.org.uk/

5.http://www.peta.org.uk/

6.https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/308593/ ConsolidatedASPA1Jan2013.pdf (ASPA)

7.http://www.hra.nhs.uk/about-the-hra/our-committees/research-ethics-committees-recs/

8.http://www.frame.org.uk/

9.http://www.atla.org.uk/

10.http://www.pilas.org.uk/

11.http://www.nc3rs.org.uk/

12.http://www.drhadwentrust.org/

13.http://www.rspca.org.uk/home

5 - Pauca Verba! / # 12

Ці дивовижні Хоботні

Слони – найбільші серед нині існуючих наземних ссавців.Навряд їх можна сплутати з іншими тваринами, адже їх характерними особливостями є довгий хобот, масивні бивні (видозмінені верхні різці) та величезні вуха. Їхній зовнішній вигляд формувався протягом багатьох мільйонів років, доки не набув сучасних рис.

Предки сучасних форм

Платибелодони (15-4 млн років тому) мали чотири бивні. Два у верхній щелепі - вкорочені і спрямовані вперед - та два зрослі між собою у нижній щелепі. Вони нагадували своєрідну «лопатку» для здирання кори з дерев та виривання рослин з корінням.

Платибелодони сягали заввишки 2,8 м. Ці тварини жили стадами і важили до 4,5 тонн.

Меритерії (55-36 млн. років тому) були відносно невеликими тваринами, ростом 1,5 м, вагою близько 250 кг. Для порівняння - сучасні слони в середньому важать 4000-5000 кг (залежно від виду, віку та статі).

Меритерії харчувалися рослинами. Більшу частину життя проводили у воді. Ззовні нагадували сучасних тапірів.

Дейнотерій (20-2 млн. років тому) досягав 4 м заввишки, а його характерною особливістю була наявність 2 бивнів на нижній щелепі.

Мастодонти (35 млн р. - 10 тис. р. тому) були схожими на сучасних слонів: мали великі розміри (до 3м зростом), добре розвинені верхні різці (бивні). У ранніх видів окрім двох верхніх бивнів були також два нижні бивні менших розмірів.

Мамонти (2 млн.-9000 років тому) добре виживали в суворому холодному кліматі завдяки довгій шерсті і запасам підшкірного жиру.

6 - Pauca Verba! / # 12

Викопні останки мамонтів знайдені в Сибіру,на півночі Європи, Британських островах, півночі Азії і в Північній Америці. Беручи до увагиїх величезний з р і с т ( 3 . 5 м ) , м а м о н т и бу л и д у же

сп о кі йн и м и і ст р и ма ни м и тв ар ин а м и . Найбільшу небезпеку для них становили первісні

люди, які полювали на мамонтів заради м'яса. Тушу спійманої тварини люди повністю використовували для своїх потреб: м'ясо і жир з'їдали, а зі шкур виготовляли одяг. В тому ж ареалі мешкали шаблезубі тигри, які полювали на дитинчат мамонтів, легко

вбиваючи

здобич

іклами.Небезпечними для

м а л ю к і в

т а к о ж

б у л и в о в ч і з г р а ї .

Звичайно, це лише невеликий список еволюційних попередників сучасних слонів. Сьогоднішнє біорізноманіття цих тварин звужене до 2 видів: індійського та африканського слонів, що через браконьєрство та зменшення площі природного середовища існування знаходяться на межі зникнення.

Особливості

Хобот слона – це не ніс, а верхня губа, зросла з носом. Завдяки наявності хобота слону не потрібно згинатися для того, щоб підняти їжу з поверхні ґрунту.

Хобот слона дуже гнучкий та чутливий. В ньому налічується близько 40 тис. м’язів! Малим слоненятам необхідно чимало часу та зусиль, аби навчатися вправно керувати власним хоботом.

Хобот слугує для прояву поведінкових реакцій та в якості сигнального органу.

Бивні слонів вкриті міцною емаллю. Головна їх функція – захист. У африканських слонів добре помітні бивні є і в самців, і в самок. А ось у самок індійського слона бивні ззовні майже непомітні і відіграють роль атавізму.

Величезні вуха є еволюційним пристосуванням до жаркого клімату. За рахунок великої площі і розвиненого кровопостачання вони допомагають слону позбавлятися від надлишку тепла.

Незважаючи на значну товщину, шкіра слонів чутлива до різних ушкоджень, укусів комах і потребує регулярного догляду. Щоб захистити її від сонячних опіків і комах, слони приймають пилові і грязьові ванни, а також купаються у водоймах. Крім того, коли малюки сплять, дорослі особини намагаються захистити їх від сонця своєю тінню.

Слони погано бачать (на відстань не більше 20 м), однак у них прекрасний нюх і слух.

Сплять слони стоячи, зібравшись разом у щільну групу; тільки дитинчата лягають на бік на землю. Сон триває близько 40 хвилин.

Щоденно один слон споживає від 100 до 300 кг їжі (5% власної ваги) і випиває 100-220 л води.

Процес пошуку і прийому їжі займає 16-18 годин на добу.

Слони, як і вищі примати, сороки, дельфіни, впізнають своє відображення в дзеркалі, а отже, мають гарний інтелект. І це не дивно, якщо врахувати, що у них найбільший мозок з усіх наземних ссавців.

Тривалість життя складає 50-70 років. Відомий на сьогодні рекорд довгожительства - 82 роки.

У самок слонів найдовша вагітність серед усіх наземних ссавців - 22 місяці.

Всупереч поширеному міфу слони не бояться мишей. Однак вони бояться мурах і бджіл. В результаті фермери деяких африканських країн використовують бджолиний вулик для захисту своїх полів від набігів слонів.

Мова спілкування

Незважаючи на зовнішню велич і мудру мовчазність, слони є неабиякими базіками.

Перше, що з’ясували вчені-зоологи в пошуках механізмів їхнього спілкування, це те що слони можуть обмінюватися інформацією, користуючись мовою жестів (за допомогою складних рухів хобота і вух). Ось, наприклад, коли зустрічаються два слона після довгої розлуки, один слон намагається своїм хоботом торкнутися язика іншого слона. Таким чином, він говорить: «О, як я радий бачити тебе, друже!».Другий слон при цьому щосили ляскає своїми вухами, як би відповідаючи приятелеві на привітання і висловлюючи йому відповідну радість.

Другий спосіб спілкування слонів – це тупіт ногами. Суть його полягає в тому, що від тупоту слонячих ніг створюється сильна вібрація, і відчути її можна на відстані тридцяти кілометрів. Таким чином, слони повідомляють одне одного про небезпеку, знайдені джерела їжі чи води або ж сповіщають про своє місцеперебування, якщо хтось із слонів заблукав.

Причому, інший слон аби почути повідомлення завмирає на місці і піднімає одну ногу. Коли слон стоїть на трьох ногах, під вагою тіла ці три ступні стають більш чутливими до сприйняття вібрацій.

Є ще й третій спосіб спілкування слонів – це низькочастотні звуки, які абсолютно не чутні людському вуху. Вони мають частоту менше 20Гц, і схожі на трубний поклик. Слони, щоб видати такий звук використовують ті ж механізмами, що й люди під час мовного спілкування.

7 - Pauca Verba! / # 12

Особливим є звук, що нагадує бурчання. Щоб видати такий звук, слон користується відразу трьома інструментами – хоботом, носом і горлом. Таким чином вони висловлюють свої почуття. Причому, почуття ці можуть бути найрізноманітнішими: щастя, радість, тріумфування, грайливість, а також - попередження стада про наближення ворога, войовничість, грізність, скорбота і печаль.

Колективна організація

Слони ведуть кочовий спосіб життя, подорожуючи групами з 10-15 тварин, які належать до однієї сім'ї. Найстарша самка визначає маршрут стада, час та місце для годування, відпочинку, купання. До складу кочової групи належать слони-самки та їхні нестатевозрілі дитинчата. Самці йдуть зі стада при досягненні статевої зрілості (9-15 років), після чого ведуть одиночний спосіб життя, іноді збираючись у тимчасові стада.

Колективне поведінка включає спільну турботу про потомство і захист від хижаків. Члени сімейства вкрай прив'язані один до одного. Відомі випадки, коли слони забирали поранених родичів від небезпеки, підтримуючи їх з боків.

Слони – дружні тварини, тому бійки в стаді виникають рідко. Для демонстрації агресії, вони підіймають голову і хобот, розпрямляють вуха, риють ногами землю і здійснюють демонстративні атаки на супротивника. Сутички зазвичай обмежуються поштовхами, лише під час бійок за самку самці можуть завдати один одному серйозної шкоди.

Сучасні види

На сьогодні існує 2 види слонів: африканський та індійський, які мають безліч унікальних характеристик, притаманних кожному з них.

Підготувала: Наталія Лейченко

Індійський та Африканський слони

Індійський слон

Вага: до 4 тонн

Зріст: до 3 м

Вуха: загострені до низу, невеликі

Бивні: короткі, малопомітні,наявні лише у самців

Ноги: короткі та масивні через те, що слони вживають в їжу низькорослу траву.

Хобот: має 1 пальцевидний відросток.

Середовище існування: поширені від Індії до Суматри.

Африканський слон

Вага: до 5 тонн

Зріст: до 4 м

Вуха: округлої форми, великі (до 1,5 м)

Бивні: масивні (до 3 м), добре помітні, є в самок і самців

Ноги: довгі, так як тварина зриває для харчування листя і гілки високих дерев

Хобот: має 2 пальцевидні відростки.

Середовище існування: в Африці на південь від Сахари. Нині повністю відсутні в Намібії, Ботсвані, Ефіопії,на півночі Сомалі.

Джерела:

http://cikavosti.com/tsikavi-fakti-pro-sloniv/ http://dinozavrikus.ru/zabavnye-predki-slonov http://www.noos.com.ua/ua/post/3323 http://tsikave.ostriv.in.ua/publication/code-431ABB2307EDB/list- 154AED8EF27 http://verano.rv.ua/tvarini/yak-spilkuyutsya-sloni/ http://www.zoolog.com.ua/vimerli10.html

8 - Pauca Verba! / # 12

Циркадна система у вищих рослин

Циркадна система живих організмів генерує 24-й ритм. Вона еволюціонувала як адаптація до змін освітленості та температури протягом доби і змін сезонів. Досліджені представники прокаріот (ціанобактерії) та еукаріот (ссавці, рослини) мають циркадні системи.

Циркадні системи регулюють багато фізіологічно важливих процесів у рослин, серед яких фотосинтетична активність, рух листків, відкриття продихів тощо.

Гени псевдореспондуючого регулятора

(PRR) були вперше відкриті в Arabidopsis thaliana.

Так, м-РНК цих генів ритмічно осцилює з певним часовим інтервалом протягом доби. Мутації у цих генах призводять до змін у роботі циркадної системи.

У 1984 році був ізольований та клонований ген PER. Він став першим з досліджених генів, що відповідають за зміни поведінкової реакції протягом доби. Згодом були виявлені й інші гени осцилятора, а саме kai – у ціанобактерій, FRQ – у Neurospora crassa, TIM – у Drosophila melanogaster,

CLOCK та BMAL – у ссавців (мишей). Продукти експресії м-РНК цих генів являють собою фактори, що регулюють роботу один одного шляхом позитивного та негативного зв’язку.

На початку 90-тих років ХХ ст. вчені Millar та Kay відкрили промотор-люцеферазну систему, що дозволило отримати перші уявлення про роботу циркадного осцилятора у рослин. До цієї системи входять гени ТОС1 (timing of cab gene expression), САВ (chlorophyll a/b-binding protein), LUC

(luciferase). Ген ТОС1 кодує один із псевдореспондуючих регуляторів (PRR).

У 1998 році науковці Wang та Tobin, відкрили гени CCA1 (Circadian Clock Associated 1), LHY (Late Elongated Hypocotyl). Білок CCA1 приєдну-

ється до фітохром-регулюючої промоторної ділянки САВ гена. Конститутивна експресія CCA1 призводить до утворення аритмічних мутантів. Ген LHY був ізольований у пізньоквітних рослин.

Передача сигналу. Фосфорилювання здійснюється за участі гістидинових-протеїн-кіназ, гістидн -вмісних фосфопереносних білків (АНР) та респондуючих регуляторів арабідопсису (ARR). Кожен із класів цих білків містить велику кількість білкових регуляторних факторів що взаємодіючи один з одним передають сигнал. Білок АНК сприймає сигнал із оточуючого середовища і трансдукує його шляхом автофосфорилювання гістидину у своєму трансдукуючому домені. Далі фосфат з гістидину переноситься на аспартатну кислоту в акцепторному домені АНК. Звідси фосфат переноситься на гістидин АНР і далі передається на аспартатну кислоту акцепторного домену на ARR.

Білки АНК. В 2000 році був сиквенований геном арабідопсису, і це в подальшому дало змогу виявити гени які відповідають за двохкомпонентну фосфорилюючу систему. Так, було виявлено 11 сенсорних АНК генів, а саме ETR1, ETR2, ERS1, ERS2, EIN4, AHK1, AHK2, AHK3, AHK4, CKI1 та

CKI2. З них п’ять належать до етиленових рецепто-

рів: ETR1, ETR2, ERS1, ERS2 та EIN4; і ще три (AHK2, AHK3 та AHK4/CRE1/WOL) активуються під час цитокінінового сигнального шляху (їхні продукти експресії виконують роль рецепторів для зв’язування з цитокініном). Білок АНК1 – це сенсор для осморегуляції. СКІ1 – рецептор для цитокінінової регуляції, що передає сигнал на фактори АНК2, АНК23 та АНК4.

Білки АНР. Білки АНР1 та АНР2 є елементами цитокінінової трансдукції сигналу. Вони здатні мігрувати із цитоплазми до ядра у відповідь на цитокіни. Важливо зазначити, що фітогормональна регуляція (зокрема цитокінінова та етиленова) відіграє важливу роль у сигнальних каскадах, що сприяють роботі циркадного осцилятора.

9 - Pauca Verba! / # 12

 

Фактори ARR. Респондуючі регулятори арабі-

 

Пік утворення м-РНК ТОС1 припадає над вечір. Нато-

 

допсису (ARR) кодуються 22 генами. Ці гени належать

 

мість гени PRR9, PRR7, PRR5 та PRR3 починають експресу-

 

до двох класів, а

саме А та

В. До класу

 

ватися по черзі кожні 2-4 години після світанку. Їх циркадна

 

А-респондуючих генів належать 11 представників,

 

експресія є хвилеподібною та активно змінюється протягом

 

продукти експресії яких у своїй будові не мають інших

 

доби.

 

регуляторних (функціональних) ділянок, крім акцепто-

 

Центральними компонентами осцилятора є білки CCA1

 

рного домену. Натомість до класу В-респондуючих

 

та LHY. Вони забезпечують реакцію рослини на зміну фото-

 

генів належать ті, у яких продукти експресії генів,

 

періоду і тим самим визначають час і тривалість цвітіння.

 

окрім акцепторного домену, можуть містити й інші

 

Якщо у цих генах виникають мутації, то це призводить до

 

функціонально-активні частини, такі як В-мотиви, ді-

 

формування рослин із фенотипом короткого світлового дня.

 

лянки NLS (nuclear localization signals), пролін/

 

У такому випадку рослина все одно реагує на зміну фотопері-

 

глутамін багаті сайти, що дозволяють їм функціонува-

 

оду.

 

ти у ролі транскрипційних активаторів. Так, респонду-

 

Промоторна послідовність гена ТОС1 містить ділянку

 

ючі фактори В-класу можуть виконувати роль ядерних

 

розміром 200 пар основ, яка є принципово важливою для

 

транскрипційних факторів. Наприклад, такі представ-

 

регуляції роботи циркадного годинника. В її межах розміще-

 

ники, як ARR1 та ARR2 можуть активувати транскрип-

 

ний ЕЕ фрагмент (Evening Element), що характеризується

 

цію генів класу А-респодуючих факторів.

 

послідовністю AAAATATCT. Було виявлено, що білки CCA1

 

Загалом типова сигнальна система фосфори-

 

та LHY здатні взаємодіяти із цією послідовністю. Так, вихо-

 

лювання в арабідопсису, що функціонує у складі цир-

 

дить, що зниження рівня експресії ТОС1 пов’язано з підви-

 

кадного осцилятора включає в себе 11 білків АНК, 5

 

щенням рівня експресії генів CCA1 та LHY. Таким чином, при-

 

білків АНР та 22 білка ARR (класи А та В).

 

єднуючись до специфічної промоторної ділянка ТОС1, ці біл-

 

Псевдореспондуючі регулятори PRRs є спорід-

 

ки здійснюють негативну регуляцію. Пік акумуляції для м-РНК

 

неними до ARRs. PRRs місять низький вміст аспарта-

 

CCA1 та LHY припадає на світанок, натомість протягом дня

 

тної амінокислоти у своєму сприймаючому (receiver)

 

їхні гени характеризуються конститутивним рівнем експресії.

 

домені. Ці фактори не беруть участь у шляху фосфо-

 

Натомість сам ТОС1 (підвищення його концентрації) виступає

 

рилювання білків групи АНК. PRRs поділяються на

 

позитивним регулятором для експресії генів CCA1 та LHY.

 

декілька підгруп, а саме: TOC1/PRR1, PRR3, PRR5,

 

Активність ТОС1 білку регулюється на посттрансляційному

 

PRR7 та PRR9. Ці представники належать до родини

 

рівні шляхом приєднання до нього білка ZEITLUPE (ZTL), що

 

TOC1/PRR1. Ці білки мають атиповий сприймаючий

 

сприяє його протеолізу. Ген ZTL кодує ARNT-Sim (PAS)-like

 

домен (псевдо-сприймаючий домен) на N-кінці та

 

Light, LOV (Oxygen / Voltage) домен, F-box. LOV взаємодіє із

 

транскрипційний мотив (CONSTANS-мотив) на С-кінці.

 

флавін-мононуклеотидним хромофором. Це наштовхує на

 

Проналізовані білки PRR локалізовані у ядрі.

 

думку, що LOV активується при дії світла. Далі F-box білок

 

Про інших представників PRR відомо небагато.

 

взаємодіє із Skp1/Cullin/F-box (SCF) типот E3 убіквітин лігази і

 

Так, наприклад, відомо, що PRR2 містить В-мотив,

 

відправляє ТОС1 на протеосомну деградацію.

 

подібний до наявного в В-типу респондуючих регуля-

 

 

 

торів ARR10. Цей В-мотив є подібним до MYB-

 

Відомо 3 гени ZTL родини, а саме ZTL та його гомолог

 

подібного мотиву, тому АRR2 виступає у ролі транск-

 

FKF1 (Flavinbinding kelch repeat F box 1) та LKP2 (LOV kelch

 

рипційного фактора.

Слід сказати,

що м-РНК PRR2

 

protein 2). Понадекспресія гену LKP2 у рослин призводить до

 

конститутивно накопичується протягом доби, на відмі-

 

розвитку атипового фенотипу. Існує думка, що LKP2 може вза-

 

ну від м-РНК псевдореспондуючих регуляторів роди-

 

ємодіяти з ТОС1 та PRR5.

 

ни TOC1/PRR1. Виходячи з цього, було зроблено при-

 

Важливо зазначити, що активність PRR9 регулюється

 

пущення про те, що PRR2 не задіяний у регуляції ро-

 

світлом (сигнал, який передає фітохром). Оскільки цей фактор

 

боти циркадного годинника.

 

 

є чутливим до світла, він активується вранці. Аналіз промотор-

 

 

 

 

 

ної послідовності гену PRR9 показав що він містить дві специ-

 

 

 

 

 

фічні послідовності, а саме світлочутливий регіон та циркадно-

 

 

 

 

 

контрольований регіон. Якщо виникає делеція у світлочутливій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ділянці, то ген експресується не вранці, а ввечері. Слід сказа-

 

 

 

 

 

ти, що PRR9 здатен взаємодіяти з ТОС1. У свою чергу, актив-

 

 

 

 

 

ність PRR9 позитивно регулюється CCA1 та LHY і негативно

 

 

 

 

 

ТОС1.

 

 

 

 

 

Після експресії PRR9 наступає пік експресії PRR7, що, у

 

 

 

 

 

свою чергу, не є залежною від PRR9. Тому у такому випадку

 

 

 

 

 

іноді говорять, що експресія цих генів відбувається паралель-

 

 

 

 

 

но. Промотор гену PRR7 містить три ССА-зв’язуючих сайти

 

 

 

 

 

(CBS). Через наявність цих сайтів білки CCA1 та LHY можуть

 

 

 

 

 

взаємодіяти з промтором PRR7.

Підготувала: Анастасія Кирієнко

 

 

Після піку експресії PRR7 наступає пік для гену PRR5, а

 

 

після нього експресується PRR3. Лише після цього (якраз у

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

сутінках) починає активно експресуватись ген ТОС1. Далі цикл

10 - Pauca Verba! / # 12

 

 

повторюється.

 

 

 

 

 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]