Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
23
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
131.07 Кб
Скачать

Оцінка (вартість) акцій

Розрізняють кілька вартостей (оцінок) акцій:

1. Номінальна вартість акцій. Це мінімальна вартість, яка вказується на сертифікаті акцій. Наприклад: Компанія випустила 100000 акцій вартістю 10 дол. кожна (тобто на 1000000 дол.); 10 дол. та 1000000 дол. становлять номінальну вартість однієї та всіх випущених акцій.

Номінальна вартість зараховується у статутний капітал корпорації. Акції можуть продаватися початково за вищою ціною, ніж номіналь­на. Різниця між ціною продажу і номінальною вартістю становить додат­ковий капітал корпорації.

2. Безномінальні акції. Акції, які не мають ка­піталу. Безномінальні акції можуть випускатись у двох варіантах:

2.1. Безномінальні акції з оголошеною вартістю. Рада директорів оголошує (встановлює) в будь-який момент вартість акції.

В такому разі оголошена вартість акцій зараховується у Статутний капітал корпорації. Виручка, одержана понад оголошену вартість, становить додатковий капітал корпорації.

2.2. Безномінальні акції без оголошеної вартості.

Якщо корпорація випускає акції без номінальної вартості і без оголошеної вартості, то вся виручка за акції переходить у статутний капітал.

3. Ринкова вартість акцій. Це ціна акції, яка формується па ринку цінних паперів (фондовій біржі) під впливом попиту і пропозиції. Вона значною мірою залежить від фінансового стану фірми, напрямків і розвитку, стабільності тощо.

4. Облікова вартість акцій. Це різниця між сумою всіх активів і всією заборгованістю (чисті активи). Іншими слова­ми, це сума всього власного (акціонерного) капіталу. Якщо розділити всю суму капіталу на кількість акцій, то одер­жимо облікову вартість однієї акції. Але якщо у складі капіталу компанії є привілейовані акції, то їхня сума попередньо віднімається з суми капі­талу, а решта ділиться на кількість звичайних (простих) акцій.

4. Облік випуску (продажу) простих (звичайних) та привілейованих акцій Прості акції з номінальною вартістю

Акції з зазначеною номінальною вартістю можуть продаватися за номінальною вартістю, вище номінальної вартості і нижче номінальної вартості.

У будь-якому разі у статутний капітал зараховується тільки номіналь­на вартість простих акцій.

Приклад 1. Компанія „К” випустила (реалізувала) 10000 простих ак­цій номінальною вартістю 5 дол. кожна. Реалізація відбулася за номіналь­ною вартістю.

01.01.03.

Д-т рах. “Грошові кошти” 50000

К-т рах. “Статутний капітал (Прості акції)” 50000

Приклад 2. Ті ж самі акції було реалізовано по 8 дол. за кожну:

01.01.03.

Д-т рах. “Грошові кошти” (10000 акцій × 8 дол.) 80000

К-т рах. “Статутний капітал (Прості акції)”

(10000 акцій × 5 дол.) 50000

К-т рах. “Додатковий капітал (Прості акції)” 30000

Приклад 3. Ті ж самі акції було реалізовано по 4 дол. за кожну.

01.01.03.

Д-т рах. “Грошові кошти” 40000

К-т рах. “Статутний капітал (Прості акції)” 50000

Д-т рах. “Додатковий капітал” 10000

(Зменшення додаткового капіталу)

Тобто, якщо акції продаються за ціною, нижчою від номінальної вартості, то у статутний капітал зараховується номінальна вартість акцій, а різниця відображається по дебету рахунка „Додатковий капітал”, якщо цей рахунок має кредитовий залишок. Якщо ж цей рахунок не має кредито­вого залишку, то сума. нижча за номінальну вартість акцій, списується за рахунок „Нерозподіленого прибутку” (в дебет цього рахунку).

В більшості штатів США, наприклад, продаж простих акцій нижче номінальної їхньої вартості заборонений (а якщо це трапиться — то акціо­нери несуть персональну відповідальність).

Соседние файлы в папке Обл_к заруб країнахГнатенко