Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
245.76 Кб
Скачать

Тема 2. Фінансова звітність, її зміст та інтерпретація План

  1. Склад, призначення і загальні вимоги до фінансової звітності.

  2. Зміст та методика складання основних форм фінансової звітності.

  3. Методика аналізу фінансового стану підприємства на базі звітності.

2.1. Склад, призначення і загальні вимоги до фінансової звітності

Фінансова звітність– це система взаємопов’язаних узагальнюючих показників, що відображають фінансовий стан підприємства, установи, організації та результати діяльності за звітний період. Фінансова звітність ще зветься бухгалтерською звітністю.

Таблиця 2.1

Призначення компонентів фінансової звітності

Компонент

Призначення

Баланс

Інформація про фінансове становище підприємства на певну дату.

Звіт про прибутки та збитки

Інформація про доходи, витрати та фінансові результати діяльності підприємства за звітний період

Звіт про зміни у власному капіталі

Інформація про зміни у власному капіталі звітного періоду

Звіт про рух грошових коштів

Інформація про надходження грошових коштів внаслідок операційної, інвестиційної та фінансової діяльності протягом звітного періоду.

Виклад облікової політики та пояснювальні таблиці

Повне розкриття інформації про діяльність підприємства та обрані ним методи обліку.

Компоненти фінансової звітності пов’язані, оскільки відображають відповідні аспекти господарської діяльності підприємства.

Елементи фінансових звітів - це сукупність однорідної інформації, яка повинна включатися у фінансові звіти.

Річний звіт супроводжується пояснювальною запискою до фінансового звіту.

У більшості країн світу застосовують типові форми фінансової звітності, які розробляються і затверджуються в національному масштабі. Так, для країн Європейського Союзу (ЄС) форми і зміст річного фінансового звіту компаній регулюються Четвертою Директивою ЄС, прийнятою 1978 р. Кожна країна – учасниця ЄС може уточнювати форми і зміст звітності залежно від своїх національних особливостей, зберігаючи загальні принципи їх побудови.

Проте в деяких країнах типові форми фінансової звітності в національному масштабі не розробляються і не затверджуються (США, Великобританія, Канада тощо). Компанії (фірми) самостійно обирають форму подання звітів (більше чи менше деталізовану) відповідно до національних вимог щодо їхнього змісту та принципів формування.

У більшості країн фінансова звітність складається і подається для зовнішніх користувачів з річним інтервалом, тобто після закінчення календарного (або так званого фінансового) року. Але для внутрішніх потреб вона складається, здебільшого, з коротким інтервалом (щомісячно або поквартально). Підприємства України складають і подають квартальну та річну звітність.

Обов’язкова адреса, куди підприємства повинні подавати звітність, регулюється кожною країною. Підприємства, установи та організації України подають квартальну чи річну фінансову звітність на такі адреси: власникам (учасникам, засновникам); органам, у сфері управління яких перебуває підприємство; державній податковій інспекції; органові державної статистики.

Фінансова (бухгалтерська) звітність складається на підставі даних фінансового обліку.

Для досягнення високого рівня достовірності фінансової звітності слід виконати необхідні вимоги. Насамперед, інформація фінансової звітності повинна грунтуватись на даних синтетичного й аналітичного обліку. До складання звітності в обліку повинні бути відображені всі господарські операції, що мали місце на підприємстві за звітний період.

Важливою вимогою й умовою достовірності інформації, котра подається у звітності, є інвентаризація, яка періодично проводиться на підприємстві, і яка є обов’язковою перед складанням річного фінансового звіту. Саме за допомогою інвентаризації контролюються і уточнюються наявність та вартість активів і пасивів підприємства.

Обов’язковою вимогою до звітності є її порівнянність. Вона повинна забезпечувати порівнянність показників даного звітного періоду з аналогічними показниками минулих періодів. Тільки на цій основі можна зробити правильні висновки про зміни у фінансовому стані, про тенденції розвитку підприємства.

Фінансова звітність підприємства переважно підлягає аудитуванню, тобто перевірці і підтвердженню незалежною аудиторською фірмою. Фінансова звітність за рік оприлюднюється тільки за наявності аудиторського висновку.

Соседние файлы в папке Обл_к заруб країнахГнатенко