Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
245.76 Кб
Скачать

1. Показники платоспроможності (ліквідності).

1.1. Показник поточної (загальної) платоспроможності.

Джерелом інформації для визначення цього показника є баланс підприємства. Кожна фірма повинна знайти найприйнятніший для себе рівень поточної платоспроможності виходячи з особливостей господарської діяльності. В будь-якому разі цей показник має бути вищий за одиницю.

1.2. Показник швидкої платоспроможності.

Швидкореалізуємі – це високоліквідні активи, до яких відносяться грошові кошти, короткострокові фінансові інвестиції, дебіторська заборгованість та інші. На практиці такі активи визначаються різницею між сумою оборотних активів та запасами на складі. Бажано, щоб цей показник незначно перевищував одиницю.

1.3. Показник абсолютної платоспроможності.

До еквівалентів грошових коштів відносяться цінні папери, які можуть бути трансформовані в грошові кошти в термін, не більший трьох місяців. Якщо така аналогічна інформація відсутня, в чисельнику формули слід відображати тільки грошові кошти.

Показник абсолютної платоспроможності частку короткострокових боргових зобов’язань, яка може бути погашена на певну дату грошима.

1.4. Чистий робочий капітал.

Визначається різницею між поточними (оборотними) активами та поточними (короткостроковими) пасивами.

Наявність та зростання чистого робочого капіталу підприємства свідчить про його платоспроможність та про можливості розширяти господарську діяльність.

2. Показники заборгованості (структури капіталу)

2.1. Показник загальної заборгованості

Цей показник відображає частку залучених зі сторони джерел у формуванні активів підприємства. Бажано, щоб показник загальної заборгованості не перевищував 50%. Постійне перевищення 50% і тенденція до його зростання може свідчити про ознаки збанкрутіння підприємства. Найбільш оптимальним та найменш ризиковим цей показник є на рівні 25-30%.

2.2. Показник фінансової незалежності.

Відображає частку власного капіталу у формуванні активів підприємства. Він може бути визначений також різницею між 100% і величиною (в %) показника загальної заборгованості.

2.3. Співвідношення довгострокової заборгованості та власного капіталу.

Цей показник є оцінюючим при вирішенні питання про одержання довгострокових кредитів чи позик. Бажано, щоб рівень показника не перевищував 50%.

3. Показник рентабельності.

Кожне підприємство бажає досягнути якомога вищого рівня рентабельності. Показники рентабельності підприємства в цілому розраховуються за даними фінансової звітності – Звіту про прибутки та збитки і Балансу.

3.1. Рентабельність за валовим прибутком:

3.2. Рентабельність за операційним прибутком:

3.3. Рентабельність за чистим прибутком:

3.4. Рентабельність інвестицій (ROI):

При розрахунку показника (3.4) під інвестиціями слід розуміти всю суму коштів, вкладених в активи підприємства (підсумок суми активів за балансом підприємства).

3.4.1. Строк окупності інвестицій (активів):

3.5. Рентабельність власного (акціонерного) капіталу (ROE):

3.5.1. Строк окупності власного капіталу:

3.6. Дохід на акцію:

4. Показники оборотності (або ділової активності).

Відомо, що чим швидше обертаються господарські засоби, кошти, тим менше їх потрібно для досягнення мети (обсягу реалізації, прибутку), тим успішніше працює підприємство. Кошти повинні обертатися так швидко, як тільки можливо.

4.1. Оборотність запасів:

Визначається відношенням виробничої собівартості реалізованої продукції до вартості виробничих запасів по балансу або до середньої їх вартості за суміжні звітні періоди.

4.1.1. Тривалість одного обороту (в днях):

Якщо аналіз здійснюється за даними квартального звіту, для розрахунку оборотності запасів приймається 90 днів.

4.2. Оборотність дебіторської заборгованості:

4.2.1. Середній період повернення (інкасації дебіторської заборгованості (в днях):

При аналізі квартальної фінансової звітності, для розрахунку середнього періоду інкасації дебіторської заборгованості приймається 90 днів.

4.3. Оборотність основних засобів:

Основні засоби приймаються до розрахунку за їх залишковою вартістю. Цей показник характеризує також фондовіддачу за реалізованою продукцією.

4.4. Оборотність усіх активів:

З іншого боку, цей показник відображає віддачу активів, тобто суму реалізації, що приходиться на 1 дол. основних засобів.

Показники фінансового стану підприємства порівнюються по звітних періодах (в динаміці) для виявлення тенденцій розвитку. Важливе значення має порівняння їх з показниками інших фірм, а також з показниками галузі.

КЛЮЧОВІ ПОНЯТТЯ (ГЛОСАРІЙ)

до тем 1-2

Активи ­– контрольовані підприємством господарські ресурси, які отримані в результаті попередніх операцій і які повинні принести доход або іншу економічну вигоду в майбутньому.

Баланс підприємства– звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає його активи, зобов’язання та власний капітал на певну дату.

Витрати звітного періоду– збільшення зобов’язань або зменшення активів у процесі господарської діяльності для отримання доходу у звітному періоді.

Власний капітал – різниця між активами та зобов’язаннями, тобто частина активів, сформована за рахунок власних джерел підприємства.

Довгострокові зобов’язання– зобов’язання, строк погашення яких перевищує один рік.

Додатки до фінансової звітності– сукупність показників та пояснень, які забезпечують деталізацію і обгрунтування даних, наведених у балансі, у звіті про фінансові результати, та інша інформація, передбачена законодавством.

Управлінський облік – сукупність методів, процедур, які забезпечують підготовку і надання інформації для планування, контролю та прийняття рішень на різних рівнях управління підприємством.

Господарська діяльність– будь-яка діяльність, пов’язана з виробництвом, обміном та споживанням матеріальних і нематеріальних цінностей, наданням та використанням послуг.

Принципи бухгалтерського обліку – базові концепції, які кладуться в основу відображення в обліку та звітності господарської діяльності підприємства, його активів, зобов’язань, власного капіталу, доходів, витрат, фінансових результатів.

Стандарт бухгалтерського обліку – нормативний документ, що визначає правила та процедури ведення бухгалтерського обліку і складання звітності.

Доходи звітного періоду – зменшення зобов’язань, або збільшення активів у процесі діяльності, що призводить до зростання власного капіталу, не пов’язаного з внесками засновника.

Звіт про рух грошових коштів – форма бухгалтерської звітності, яка відображає надходження і витрачання грошових коштів у основні, інвестиційній та фінансовій діяльності за звітний період.

Звіт про фінансові результати – форма бухгалтерської звітності, яка відображає доходи, витрати, прибутки та збитки за звітний період.

Зобов’язання (пасив підприємства) – кредиторська заборгованість, яка виникла в результаті попередніх операцій і яка має бути погашена у встановлений термін.

Короткострокові (поточні) зобов’язання – зобов’язання, які повинні бути погашені не довше, ніж за один рік.

Необоротні активи – довгострокові активи, придбані підприємством для тривалого використання, і не призначені для реалізації або споживання за один операційний цикл.

Оборотні активи – активи, призначені для використання, споживання або реалізації за один операційний цикл.

Фінансова (бухгалтерська) звітність – система взаємопов’язаних узагальнюючих показників, які відображають фінансовий стан підприємства та результати діяльності за звітний період.

Фінансовий результат – різниця між доходами та витратами звітного періоду.

Соседние файлы в папке Обл_к заруб країнахГнатенко