Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

1. Загальні положення

  1. Ця Інструкція встановлює єдині вимоги до порядку ведення бю­джетними установами (далі — установи) бухгалтерського обліку руху кош­тів у касі, на рахунках в установах банків або в органах Державного казна­чейства, розрахунків з дебіторами та інших активів.

  2. Терміни, які використовуються у цій Інструкції, мають таке визна­чення:

Готівка — грошові знаки (банкноти, монети).

Касові операції — операції, що пов'язані з прийманням і видачею го­тівки шляхом проведення розрахунків через касу установи.

Касові видатки — усі суми, проведені органом Державного казначейс­тва або установою банку з реєстраційного, спеціального реєстраційного, по­точного рахунку як готівкою, так і шляхом безготівкової оплати рахунків.

Особові рахунки — рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства головним розпорядникам бюджетних коштів та розпорядникам бюджетних коштів нижчого рівня, які мають підвідомчі установи, для пода­льшого їх розподілу та перерахування на реєстраційні рахунки.

Реєстраційні рахунки — рахунки, які відкриваються в органах Держав­ного казначейства розпорядникам бюджетних коштів за відповідними кода­ми бюджетної класифікації видатків для обліку операцій з виконання загаль­ного фонду кошторисів.

Спеціальні реєстраційні рахунки — рахунки, які відкриваються в орга­нах Державного казначейства розпорядникам бюджетних коштів за відпові­дними кодами бюджетної класифікації видатків для обліку операцій з вико­нання спеціального фонду кошторисів.

Рахунки одержувачів коштів — рахунки, що відкриваються в органах Державного казначейства України одержувачам коштів бюджету за відпові­дними кодами бюджетної класифікації видатків для обліку операцій з вико­нання плану використання бюджетних коштів.

Поточні рахунки — рахунки, які відповідно до чинного законодавства України можуть відкриватися бюджетним установам в установах банків для зберігання грошових коштів та здійснення видатків, передбачених їх кошто­рисами.

294

Депозитні рахунки — рахунки, які відкривають в органах Державного казначейства та/або установах банків за коштами, які отримали бюджетні установи в тимчасове зберігання згідно з законодавством (без права корис­тування цими коштами, що перебувають на цих рахунках) і з настанням від­повідних умов належать поверненню або перерахуванню за призначенням.

Кошти в дорозі — кошти, які перераховані в останні дні місяця на ре­єстраційні, спеціальні реєстраційні, поточні рахунки установи, а також не розподілені на рахунках в органах Державного казначейства України, але будуть зараховані на ці рахунки в наступному місяці.

Дебіторська заборгованість — фінансовий актив установи, що виникає унаслідок договірних відносин між двома юридичними особами, серед яких одна, що є власником активу, після настання відповідних умов угоди має право на отримання платежів, товарів, робіт та послуг.

Прострочена дебіторська заборгованість — це заборгованість, що ви­никає на 30-й день після закінчення терміну обов'язкового платежу згідно з укладеними договорами, або якщо дата платежу не визначена після випису­вання рахунку на оплату.

Дебіторська заборгованість, строк позовної давності якої минув, — де­біторська заборгованість, що обліковується після закінчення терміну позов­ної давності.

Безнадійна дебіторська заборгованість — поточна дебіторська заборго­ваність, щодо якої є впевненість про неповернення її боржником або за якою строк позовної давності минув.

Авансові платежі — грошова сума, яку перераховують згідно з догово­ром наперед у рахунок майбутніх розрахунків за товари (роботи, послуги), які мають бути отримані (виконані, надані).

Попередня оплата — оплата товарів (робіт та послуг), готових до від­вантаження (надання) установі після отримання платежу, відповідно до чин­ного законодавства.

Смарт-картка — це пластикова картка з влаштованим мікропроцесором, який містить інформацію про суму грошових коштів у файлі на рахунку.

Підзвітна сума — кошти, видані працівникові установи на витрати, пов'язані зі службовими відрядженнями та/або на адміністративно-господарські витрати.

Підзвітна особа — працівник установи, який отримав під звіт кошти для майбутніх видатків.

1.3. Кошти, розрахунки та інші активи розподіляються на групи:

  • грошові кошти в касі;

  • грошові кошти на рахунках в установах банків та органах Держав­ного казначейства;

  • інші кошти;

  • короткострокові векселі одержані;

  • розрахунки з різними дебіторами.

295

1.4.Для обліку коштів, розрахунків та інших активів застосовуються рахунки класу 3 "Кошти, розрахунки та інші активи" Плану рахунків бух­ галтерського обліку бюджетних установ, який об'єднує такі синтетичні ра­ хунки:

  1. "Каса";

  2. "Рахунки в банках";

  3. "Рахунки в казначействі";

  4. "Інші кошти";

  5. "Короткострокові векселі одержані";

  6. "Розрахунки з покупцями та замовниками";

  7. "Розрахунки з різними дебіторами".

1.5.Облік операцій з коштами, розрахунками та іншими активами установи здійснюється у грошовій одиниці України. Перерахунок активів, що отримані в іноземній валюті, в грошову одиницю України для відобра­ ження в бухгалтерському обліку здійснюється за Порядком відображення в обліку операцій в іноземній валюті, затвердженим наказом Державного каз­ начейства України від 24.07.2001 № 126 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 06.08.2001 за № 670/5861.