Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Визначте методологічні основи обліку виробничих витрат.

  2. Охарактеризуйте порядок обліку витрат виробничих (навчальних) май­стерень.

  3. Визначте організацію обліку виробничих витрат підсобних (нав­чальних) сільських господарств.

  4. Розкрийте сутність науково-дослідних робіт у бюджетній сфері.

  5. Охарактеризуйте порядок відображення в обліку витрат на проведення науково-дослідних робіт за договорами.

209

Розділ 8. ОБЛІК ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ

8.1. Облік фондів у необоротних активах та в малоцінних швидкозношуваних предметах

Для обліку фондів та визначення результатів виконання кошто­рисів установи, бюджетів сільських, селищних, міських (міст район­ного підпорядкування) за поточний рік, а також результатів пере­оцінки призначено рахунки бухгалтерського обліку класу 4 „Власний капітал":

  • 40 „Фонд у необоротних активах";

  • 41 „Фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах";

  • 43 „Результати виконання кошторисів";

  • 44 „Результати переоцінок".

Власний капітал бюджетних установ — це частина активів, що забезпечують функціонування та нормальний ритм роботи із здій­снення основних функцій бюджетною установою. Власний капітал виступає гарантією організації діяльності бюджетної установи та є основою для початку і провадження фінансово-господарської ді­яльності.

Представником подвійного запису бухгалтерського обліку є па­сивний рахунок 40 „Фонд у необоротних активах", на якому обліко­вуються вкладення у фонд основних засобів, інших необоротних ма­теріальних активів та нематеріальних активів (з урахуванням зносу). Він включає субрахунки:

  • 401 „Фонд у необоротних активах з їх видами";

  • 402 „Фонд у незавершеному капітальному будівництві".

Вартість придбаних необоротних активів супроводжується запи­сом за дебетом субрахунка класу 1 „Необоротні активи" та кредитом субрахунків класу 3 „Кошти, розрахунки та інші активи" та класу 6 „Поточні зобов'язання". Водночас проводиться другий запис за кре­дитом субрахунка 401 та дебетом відповідного субрахунка класу 8 „Витрати".

При безоплатному отриманні необоротних активів проводиться запис у кредит субрахунків 401 і відповідного субрахунка рахунка 13 „Знос необоротних активів" і в дебет відповідних субрахунків класу 1 „Необоротні активи".

При вибутті, ліквідації і безоплатній передачі необоротних акти­вів дебетуються субрахунок 401 і відповідний субрахунок рахунка 13

210

Знос необоротних активів" (на суму зносу) і кредитуються відповід­ні субрахунки класу 1„Необоротні активи".

Для придбання необоротних активів, що відноситься до капі­тальних видатків установи, виділяються призначення за КЕКВ 2100

Придбання основного капіталу". Нагадаємо, що капітальні видат­ки —це платежі з метою придбання капітальних активів, стратегіч­них і надзвичайних запасів товарів, землі, нематеріальних активів або невідплатні платежі, що передаються отримувачам з метою придбан­ня ними подібних активів, компенсації втрат, пов'язаних з руйнуван­ням чи пошкодженням основних фондів.

Придбання основного капіталу за КЕКВ 2100передбачає витра­ти на нові або існуючі товари тривалого користування, які купують або створюють власними силами. До основних засобів належать не­оборотні активи, що мають матеріальну форму і вартість яких стано­вить понад 1000гривень за одиницю (комплект), та інші малоцінні необоротні предмети, термін експлуатації яких більше одного року, а вартість за одиницю не перевищує 1000гривень (телефони, обчислю­вальна техніка, пральні машини, холодильники тощо). Сюди нале­жать такі види товарів тривалого користування, як нерухомі основні фонди, в тому числі житлові споруди, меблі, обладнання, прилади, а також рухомі основні фонди, такі як транспортні засоби, устаткуван­ня. Ця категорія охоплює також платежі, направлені на модернізацію, продовження термінів служби основного капіталу, підвищення його продуктивності, покращення віддачі основних фондів.

Кореспонденцію рахунків з обліку необоротних активів показа­но в табл. 8.1.

211

Таблиця 8.1 Кореспонденція рахунків з обліку необоротних активів

Рахунок 41 „Фонд у малоцінних та швидкозношуваних предме­тах" включає субрахунок 411 „Фонд у малоцінних та швидкозношу­ваних предметах за їх видами", на якому обліковується вартість ма­лоцінних та швидкозношуваних предметів, що перебувають у безпосередньому розпорядженні установи і термін експлуатації яких не перевищує один рік. Цей субрахунок за своєю суттю і призначен­ням аналогічний субрахунку 401.

Вартість придбаних малоцінних і швидкозношуваних предметів записується в кредит субрахунка 411 і в дебет відповідного субрахун-ка класу 8 „Витрати". На суму малоцінних і швидкозношуваних пред­метів, що вибули з експлуатації, проводиться запис у дебет субрахун­ка 411 і в кредит субрахунка 221 „Малоцінні та швидкозношувані предмети, що перебувають на складі і в експлуатації-". Залишок на субрахунку 411 повинен дорівнювати сумі залишків на субрахунку 221 „Малоцінні та швидкозношувані предмети, що перебувають на складі і в експлуатації"".

Для створення власного капіталу в малоцінних і швидкозношу­ваних предметах використовуються, переважно, призначення за КЕКВ 1130 „Придбання предметів постачання і матеріалів, оплата послуг та інші видатки". Ця категорія включає закупівлю матеріалів, канцелярського обладнання, предметів для поточних господарських потреб та потреб, безпосередньо пов'язаних з профілем діяльності установи чи організації, обладнання вартістю до 1000 гривень, а та­кож швидкозношуваних предметів, що служать менше одного року, продуктів харчування, медикаментів та перев'язувальних матеріалів, довідкових, офіційних та періодичних видань.

Для групування записів за цими субрахунками використовують­ся меморіальні ордери № 9 та № 10, з яких записи переносяться до книги „Журнал-Головна".