Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з біології 2 ч.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
40.4 Mб
Скачать

Порівняння безстатевого и статевого розмноження

Безстатевого розмноження

Статеве розмноження (крім бактерій)

Одна батьківська особина

Звичайно дві батьківські особини

Гамети не утворяться

Утворяться гаплоїдні гамети, ядра яких зливаються (запліднення), так що виходить диплоїдна зигота

Мейоз відсутній

На якій-небудь стадії життєвого циклу відбувається мейоз, що перешкоджає подвоєнню хромосом у кожнім поколінні

Потомки ідентичні батьківським особинам

Нащадки не ідентичні батьківським особинам (генетична мінливість)

Характерно для рослин, деяких нижчих тварин і мікроорганізмів. У вищих тварин не зустрічається

Характерно для більшості рослин і тварин

Часто приводить до швидкого створення великої кількості нащадків

Менш швидке збільшення чисельності

У випадку безстатевого розмноження за один раз утвориться один або декілька нащадків. Причому ці нащадки часто залишаються пов'язаними з батьківською особиною. У разі безстатевого розмноження для утворення кожного нащадка затрачається відносно велика кількість енергії, у тому числі у вигляді матеріалу з якого будується тіло нащадка. Зате енергія ця використовується ефективно, оскільки майже вся йде на зростання нової особини. Крім того, оскільки нащадки мають відносно великі розміри, імовірність того, що вони доживуть до репродуктивного віку, досить велика.

Передбачається, що безстатеве розмноження являє собою примітивну форму відтворення як способу «копіювання» генетично ідентичних поколінь (рис. 8.12).

Рис. 8.12. Еволюція розмноження

А. Тільки безстатеве розмноження. Б, В, Г – чергування безстатевого та статевого покоління. Д. Тільки статеве розмноження

Деякі організми можуть розмножуватися як статевим, так і безстатевим шляхом. При незмінних умовах середовища організму більш вигідно безстатеве розмноження. А при зміні умов середовища для збереження популяції необхідна генетична мінливість (що створюється в результаті статевого розмноження), для того щоб могло відбуватися утворення нових видів, адаптованих до нових умов середовища.

У разі статевого розмноження енергія використовується дуже неефективно. Якщо сперматозоїди або яйцеклітини виділяються у воду або повітря, то мільйони їх або не знаходять партнера, або стають жертвою інших організмів, так що енергія, витрачена на їхнє утворення витрачається неефективне.

У разі внутрішнього запліднення втрати гамет менше, але організм затрачає енергію на забезпечення інших умов: рослина утворює квітки та виробляє нектар, щоб залучити тварин, які переносять пилок, тварини затрачають багато часу та енергії на пошуки шлюбних партнерів і залицяння (шлюбний період). Багато енергії витрачається на турботу про потомство (батьківський період). У цілому під час безстатевого розмноження витрати енергії менше, ніж під час статевого.

8.6.1 Еволюційна роль самця й самки

Самка – лімітуючий фактор у статевому розмноженні, оскільки яйцеклітина крупніше сперматозоїдів і на її утворення витрачається більше енергії. Еволюційний успіх самця звичайно лімітується його здатністю запліднити якомога більше число яйцеклітин. Еволюційний успіх самки лімітується числом яйцеклітин, які виживають, розвиваються в дорослу особину та стають частиною популяції, що розмножується. Тому самки більш розбірливі у виборі шлюбного партнера.

8.6.2 Системи спарювання. Родина

Різні ролі самців і самок у процесі розмноження приводять до зовнішніх розходжень між ними – статевому диморфізму. Моногамні види вибирають собі тільки одного шлюбного партнера на весь сезон розмноження або навіть на все життя. Існує два типи полігамії: поліандрія, під час якої одна самка спаровується з декількома самцями, і набагато більше звичайна, полігінія, під час якої один самець спаровується з багатьма самками.

Сучасна людина схильна до моногамії, але вірогідно виникла від полігінного предка. Тип батьківської поведінки людини припускає витрачання дуже багато енергії й часу на вирощування дитинчати. Виникненню в первісних людей моногамії, імовірно, сприяло властиве тільки людині володіння якоюсь власністю. Можливо, що перше ніж люди стали володіти якимось майном, добір сприяв полігінії для чоловіків і моногамії для жінок, тобто еволюція системи шлюбних відносин протікала в протилежних напрямках. Утворення власності привело до конвергенції інтересів чоловіків і жінок. Проблема чоловіка полягала в тому, що він не знає, чи своїм дітям він залишає в спадщину свою власність. Жінка гарантувала чоловіку, що народжені нею діти будуть його рідними дітьми, яким він може залишити в спадщину свою власність, а чоловік брав на себе зобов'язання допомагати жінці у вирощуванні цих дітей. Ця досить спекулятивна гіпотеза походження моногамії та родини в людини підтверджується різними фактами.

Запитання для самоперевірки

  1. Основні типи безстатевого розмноження і його відмінність від статевого розмноження.

  2. Основні види моноцитогенного безстатевого розмноження.

  3. Парасексуальний процес

  4. Види поліцитогенного безстатевого розмноження.

  5. Утворення гамет в насінних рослинах.

  6. Гаметогенез у тварин.

  7. Основні відмінності сперміогенезу віз оогенезу у тварин.

  8. Будова чоловічої та жіночої гамети.

  9. Процес запліднення у рослин та тварин.

  10. Диплоїдний та гаплоїдний партеногенез.

  11. Способи клонування особин.

  12. Еволюційна роль статевого та безстатевого розмноження.

  13. Полігамія та моногамія.

  14. Типи полігамії

  15. Походження родини.

Лекція 14