Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова по загальному землеробству..docx
Скачиваний:
462
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
155.29 Кб
Скачать

3. Розробка системи обробітку ґрунту та комплексу заходів боротьби з бур'янами

Механічний обробіток грунту – це дія на нього робочими органами знарядь та машин з метою створення оптимальних умов і забезпечення факторами життя для росту і розвитку сільськогосподарських рослин, підвищення родючості і захисту грунту від ерозії.

У системі агротехнічних заходів спрямованих на підвищення родючості грунту і продуктивності сільськогосподарських культур, велике значення має правильний обробіток грунту. Він сприяє його окультуренню, поліпшує водний, поживний та повітряний режим. За допомогою обробітку можна регулювати: фізичні, біологічні та хімічні процеси, які протікають в грунті; інтенсивність розкладання або накопичення органічних речовин в грунті; можна запобігати зайвим втратам грунтової вологи.

Система обробітку грунту у сівозміні являє собою сукупність заходів основного, передпосівного, післяпосівного обробітку або окремих їх складових під усі культури сівозміни та поля пару.

Система обробітку складається із послідовних та своєчасно проведених взаємопов'язаних заходів, які враховують ґрунтово-кліматичні умови, рельєф місцевості, рівень засміченості поля, попередню та наступну культуру.

Спроектована система обробітку ґрунту розрахована на середньо розрахункові погодні та виробничі умови, а тому фактично може змінюватися, залежно від реального стану у той чи інший бік.

Проводимо чергування глибокого полицевого та безполицевого обробітку з мілким та поверхневим, з використанням комбінованих знарядь покращує фітосанітарний стан грунту, водний та поживний режим, сприяє досягненню оптимальних агрофізичних показників.

Система захисту від бур’янів – це різноманітні операції (агротехнічні, біологічні, хімічні тощо), які спрямовані на повне або часткове знищення шкідливих бур’янів, що перешкоджають росту та розвитку сільськогосподарським культурам.

Спроектована система захисту від бур'янів представлена у таблиці № 9. Сюди були включені винищувальні та попереджувальні заходи боротьби з бур'янами.

Висновок

Отже, при описі господарства ФГ «Тамерлан-Юг», яке знаходиться у центральній частині Херсонської області, на території села Любимівка Каховського району, розроблена сівозміна, яка підходить і може бути використана в цьому господарстві. В сівозміні присутні такі провідні культури як: озима пшениця, кукурудза і для цих культур є дуже добрі попередники, такі як пар, горох, кукурудза МВС і БКС.

Серед найважливіших зернових культур – озима пшениця, в Україні є головною продовольчою культурою. Зараз її вирощують за сучасною інтенсивною технологією, а тому вона є добрим попередником для інших культур в сівозміні, зокрема в моїй сівозміні це кукурудза на зерно.

Сенс інтенсивних технологій полягає у: розміщенні культур після кращих попередників (я виділив найкращих – це: пар, горох, кукурудза МВС, БКС); інтегрованій системі захисту рослин від бур'янів, хвороб, шкідників.

Основною метою обробітку грунту є збереження вологи на час сівби, боротьба з бур'янами та шкідниками, заорювання післяжнивних решток, строки настання фізичної стиглості грунту.

Провідною зерновою культурою є кукурудза. Правильне розміщення кукурудзи у сівозміні один з основних чинників поліпшення забезпеченості рослин вологою і елементами живлення, зменшення засміченості посівів, кількості шкідників і хвороб, усунення токсичності ґрунту, підвищення врожайності і якості насіння. Найкращим попередником є озимі зернові, які висівали після пару. Тому у своїй сівозміні я розташував кукурудзу після озимої пшениці, попередником якої є пар.

Для вирощування кукурудзи потрібен глибокий орний шар грунту, в якому розвивається міцна стрижнева коренева система й активно відбувається мікробіологічні процеси, накопичуються великі запаси води й поживних речовин.

Соняшник – основна олійна культура, до того ж вона посухостійка рослина. Основним є поліпшений зяблевий обробіток. На полях засмічених бур'янами прийоми обробітку в системі поліпшеного зябу рекомендується чергувати так, щоб домогтися повного знищення бур'янів. Найкращі попередники для нього зернові колосові культури. Я розташував збірне поле: соняшник, рицина, сорго після БКС на зелений корм.

Щодо продуктивності сівозміни: на 100 га сівозмінної площі виробляється: зерна 155,8 т; у тому числі зерна озимої пшениці: 96,3 т; кормових одиниць: 310,5 т; соняшнику: 8,5 т; кукурудзи: 27,5 т; продукції у грошовому виразі: 602 тис. грн.

Я визначив без розбіжностей від запланованої врожайності, планувалося 1575,0 га без пару і так отрималося. Пар займає 225,0 га, що дорівнює 12,5 %.

Щодо економіки, то 602 тис. грн. на 100 га, оптимальний варіант між доходами і витратами.