Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова по загальному землеробству..docx
Скачиваний:
462
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
155.29 Кб
Скачать

Можливі варіанти чергування культур у сівозміні

Варіанти чергування культур

Культура або пар

Площа, га

Культура або пар

Площа, га

Варіант №1 (головний)

Варіант 2

Пар

225,0

Пар

225,0

Озима пшениця

225,0

Озима пшениця

225,0

Кукурудза на зерно

225,0

Горох

БКС на з. к.

163,8

61,2

Горох

БКС на з. к.

163,8

61,2

Озима пшениця

225,0

Озима пшениця

225,0

Кукурудза на зерно

225,0

Кукурудза МВС

Суданська трава на сіно

162,0

63,0

Кукурудза МВС

Суданська трава на сіно

162,0

63,0

БКС на з. к.

225,0

БКС на з. к.

225,0

Соняшник

Рицина

Сорго

90,0

63,0

72,0

Соняшник

Рицина

Сорго

90,0

63,0

72,0

2.2. Агрономічна оцінка сівозмін та обгрунтування чергуванню культур

Необхідність чергування сільськогосподарських культур давно встановлена практикою землеробства. Доведено, що врожайність культур значно вища при розміщені їх в сівозміні,чим урожайність при беззмінному вирощуванні.

Доцільність визначеного чергування культур суттєво залежить від їх біології, сортових особливостей, технології вирощування та природно - кліматичних умов господарства.

Згідно основних принципів побудови сівозмін в богарних умовах мною побудована 8-пільна зерно-паро-просапна сівозміна. Перед впровадженням цієї сівозміни робимо її оцінку.

Найкращим попередником є пар, бо він є найбільш радикальним засобом нагромадження вологи в посівному шарі ґрунту. Тому після пару сіємо основну культуру, якою є озима пшениця. Завдяки такій сівозмінній ланці ми отримаємо гарантований врожай.

На другому місці за цілістю попередника стає горох, БКС на з. к. та кукурудза МВС. Їх цілість, як парозаймальних культур є те, що вирощене після них зерно озимої пшениці за вмістом білка близька до зерна, яке одержане по чорному пару. Тому ми складаємо ланки озима пшениця після гороху та БКС на з. к.. Горох і кукурудза на зерно знаходяться у збірному полі, так як вони займають малу площу. Кукурудза МВС займає одне поле, так як це найкращий попередник. Також у сівозміні є БКС на сіно у збірному полі з ячменем. Їх ми сіємо після просапної культури: кукурудза на зерно. Отже ці попередники є найціннішими для головної культури.

Соняшник і рицину краще розміщувати після озимої пшениці. Але у своїй сівозміні я розміщую їх після БКС на сіно та ярого ячменю, теж дуже добрі попередники.

Найкращим попередником кукурудзи на зерно у сівозмінах степу є озима пшениця, яку сіють по чорному пару. І тому я розташував її в паровій ланці.

Отже, взявши до уваги всі ці дані можна зробити висновок, що сівозміна №1 буде кращою і продуктивнішою, ніж сівозміна №2. Тому що у сівозміні №2 кукурудза на зерно знаходиться не в паровій ланці, і тому врожай буде гірший, це взагалі небажано робити.