Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова по загальному землеробству..docx
Скачиваний:
462
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
155.29 Кб
Скачать

1. Характеристика природних умов та виробничої діяльності

Сільське господарство ФГ «Тамерлан-Юг» створене на базі минулого господарства КСП. Після розпаду СРСР, через декілька років приватний підприємець взяв в оренду земельні паї, площею 1560 га, колишніх членів КСП.

ФГ «Тамерлан-Юг» Каховського району Херсонської області знаходиться в центральній частині області, і тому входить до складу Цюрупинського природно-сільськогосподарського району, який знаходить­ся на піщаних аренах борової тераси Дніпра з міжаренними просторами і об'єднує господарства Голопристанського, Цюрупинського, Каховського районів і м. Нова Каховка. Площа сільськогосподарських угідь складає 47.3 тис. га.

На території ФГ «Тамерлан-Юг» знаходиться один населений пункт - село Любимівка, площею 426 км2, з населенням 5631 людини, при густоті 1321,8 осіб/км ². Любимівська дільниця, яка межує на північному сході з Горностаївським районом, на північному заході, через Дніпро – Бериславський район, на півдні – Чаплинський район. Від залізничної станції Каховка знаходиться на відстані 15 км; від р. Дніпра – 5 км. та обласного центра м. Херсона – 65 км. Землі господарства розміщені в забезпеченій опадами частині сільгоспугідь області. Середньорічна кількість опадів складає 360-370 мм. Агротехнічні заходи в першу чергу повинні бути спрямовані на максимальне накопичення і раціональне використан­ня ґрунтової вологи. середньорічна температура по­вітря - 9.6-10.0°С; тривалість вегетаційного періоду - 220-230днів, без­морозного - 175-185; сума середньодобових температур вище +10°С -3300-3400; число днів з відносною воло­гістю повітря 30% - 40-50.

Весна коротка (1-2 місяці) характерною особливістю є швидке наростання температур повітря, прогрівання та висихання грунту, що потребує проведення польових робіт в скорочені строки. Літо жарке, посушливе. Літом випадає велика кількість опадів, але нерідко бувають бездощові періоди. Осінь характеризується великою кількістю похмурих днів та випадання великої кількості опадів, і при цьому знижується температура. Осінні заморозки наступають в середньому в третій декаді жовтня. В період посіву випадає достатня кількість дощів. Зима середньосніжна з частими потеплішаннями. В цьому господарстві зрошувальної системи присутня, що дає господарству великі переваги в порівнянні з богарними умовами. Краплинне зрошення використовується на високому рівні, при високих технологіях. Поверхня території рівнина. В ґрунтовому покриві переважають чорноземи осолоділі переважно супіщаного механічного складу. Вони характеризуються слабкою гумусністю (0.96%), потужним ґрунтовим профілем, низькою поглинальною здатністю, слабкою оструктуреністю, високою водопроникністю, малою вологоємністю, а також низькою забезпеченістю поживними речовина­ми. В подах знаходяться грунти гігроморфного ряду. Чорноземи осолонцьовані з плямами слабодефльованих грунтів (10-30%)(площа 474,2 га). Залягають в північній частині землекористування господарства на слабохвильовій рівнині, другої тераси Дніпра.

ЛЮБИМОВКА

Ґрунтотворна порода – піщаний лесовидний суглинок. Грунтові води залягають на глибині 5-8 м. Грунти нормальної атмосферної вологості. Серед повно профільних чорноземів супіщаних по випуклим елементам мікрорельєфу залягають слабодефльовані їх різновидності, займаючи 10-30% площі. Грунти характеризуються розтягнутим гумусовим профілем потужністю 78 см. Профіль грунту вилугуваний від карбонатів кальцію – кипіння від Cl спостерігається від глибини 110 см. По механічному складу грунти відносяться до супіщаних різновидностей з переважанням фракцій мілкого та середнього піску в кількості 53,18%, кількість часток мулу 14,42%, пилу 22,25%. По профілю грунту механічний склад неоднорідний. Грунти слабогумусні. Вміст гумусу в верхньому горизонті не більше 1,28%, кількість його з глибиною зменшується до 0,64% на глибині 66-76 см. Можливість поглинання грунтів низька. Сума поглинутих основ складає 11,95 мг-екв.

Тепловий режим сприятливий. Овочі, фрукти і зернові культури на них дозрівають на 2-3 тижні раніше, ніж на суглинках.

Ґрунти в значній мірі підлягають дефляції і вимагають протидефля-ційних заходів.

В цій зоні в основному вирощують зернові культури, серед них ведуче місце займає озима пшениця. Крім того вирощують технічні культури, зокрема соняшник у великій кількості, а також овочеві, кормові та плодові культури. Не зважаючи на деякі негативні фактори, все ж таки кліматичні умови території, на якій знаходиться ФГ «Тамерлан-Юг», сприятливі для вирощування всіх сільськогосподарських культур.

Найбільш поширеними карантинними бур'янами є однорічні. Це амброзія полинолиста (Ambrosia artenusifolia) та повитиця польова (CUSCUTA CAMPESTRIS YUNCK.). Амброзія полинолиста однорічна яра рослина, засмічує посіви всіх польових культур, трапляється в садах, на узліссях. Повитиця польова однорічний стебловий паразит, розмножується насінням та відламками стебла, паразитує на всіх сільськогосподарських рослинах в період спалахів. А також багато інших не карантинних бур’янів, які впливають на ріст і розвиток сільськогосподарських культур. Багаторічні бур’яни, такі як пирій повзучий (Elytrigia regens) багаторічний кореневищний бур'ян, росте на полях, пасовищах в тому числі на засолених і вапнякових ґрунтах, біля доріг, житла, по всій території; багаторічна коренепаросткова рослина осот польовий (Sonchus arvensis), засмічує поля, пасовища, сади, переважно на добре зволожених землях. Бур'яни є конкурентами сільськогосподарських культур, більшість з них дуже добре пристосовані до умов навколишнього середовища, тому використовують різні агротехнічні заходи, хімічні і біологічні методи боротьби з бур’янами (наприклад, зяблева оранка, сівозміна, протруєння насіння, використання чистого посівного матеріалу, обприскування у період вегетації різними хімічними засобами).

Таблиця № 1

Середньорічні значення елементів клімату за даними Бериславської метеостанції

Показники

Місяць

За

рік

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Опади, мм Річна сума

опадів 70 мм

29

26

24

30

33

36

34

32

31

27

28

30

360

Температура повітря, °С

-5

-1

9,0

10

13,7

16,6

21,4

20,3

14,4

7,5

2,4

-0,5

9,6

Вологість повітря, %

67

62

52

40

37

31

30

28

37

51

56

66

32